URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2023, 15:44

Campusul pentru învățământ dual din Oradea a câștigat o finanțare de aproape 20 milioane euro, cu cel mai mare punctaj din țară (FOTO)

Campusul pentru învățământ dual din Oradea a câștigat o finanțare de aproape 20 milioane euro, cu cel mai mare punctaj din țară (FOTO) sursa foto Consiliul Judetean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul de realizare a Campusului pentru învățământ dual din Oradea a câștigat o finanțare de aproape 20 milioane euro din fonduri europene nerambursabile prin PNRR, cu cel mai mare punctaj nu doar din Regiunea Nord-Vest, ci și din țară.

Potrivit Consiliului Județean Bihor, titularul proiectului destinat pregătirii de specialiști pentru companiile din Oradea și județ, acesta va fi funcțional la începutul anului viitor, dar înscrierile se fac de luna viitoare.

Pentru viitori specialiști

Proiectul a câștigat finanțarea „cu cel mai mare punctaj din Regiunea de Nord-Vest și cel mai mare din țară, 91,2 puncte”, a informat joi Consiliul Județean Bihor.

Informarea precizează că în Regiunea Nord-Vest, din care Bihorul face parte împreună cu județele Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița Năsăud, prin PNRR se finanțează doar două astfel de proiecte pentru dezvoltarea unor campusuri școlare ai căror elevi să învețe meserii în sistem dual - cu pregătire atât teoretică, cât și practică, dobândită în companii care asigură, pe lângă burse oferite de Ministerul Educației, și burse din propriile bugete, ba chiar angajează personal încă de pe băncile școlii.

Campusul din Oradea este un proiect prin intermediul căruia, începând din clasa a IX-a, elevii bihoreni vor putea să învețe, pentru a obține calificări, o meserie în domeniile construcții, mecanică, instalații, lucrări publice, electromecanică, electronică, automatizări și chimie industrială.

În cadrul campusului vor exista laboratoare, ateliere de practică moderne pentru diferitele specializări, săli pentru învățământul teoretic, un cămin pentru cazarea elevilor, cu o capacitate de 140 locuri, o cantină, cabinete medicale, bazin de înot și sală de sport.

Proiect de aproape 30 milioane euro

Valoarea totală a proiectului Campusului pentru învățământ dual din Oradea are o valoare totală de peste 146,183 milioane euro, echivalentul a aproape 30 milioane euro, din această sumă 98,048 milioane lei (19,7 milioane euro) reprezentând finanțarea prin PNRR, iar 48,134 milioane lei (9,6 milioane euro) fiind contribuția din bugetul CJ Bihor.

„Lucrările la Campus sunt într-o fază avansată. Până acum s-au realizat lucrări în valoare de 17,5 milioane de euro, contravaloarea acestora fiind achitată din bugetul Consiliului Județean Bihor. Câștigarea finanțării europene ne va permite accelerarea lucrărilor și achiziția dotărilor necesare. Ne vom putea recupera o parte din plățile efectuate, urmând ca sumele încasate să fie direcționate pentru alte proiecte de investiții în județul Bihor”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, cel care a și inițiat acest proiect.

Acesta a precizat, pe pagina sa de Facebook, că fondurile europene vor fi folosite integral pentru dotarea Campusului, 10% din sumă fiind rezervată pentru digitalizarea procesului de învățământ.

Consorțiu cu Inspectoratul Școlar, Universitatea și firmele

În vederea realizării Campusului pentru învățământ dual, administrația județeană a format un consorțiu din care, alături de CJ Bihor, mai fac parte Primăria Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Universitatea, 5 unități de învățământ (Colegiile Tehnice Traian Vuia și Mihai Viteazul din Oradea și Alexandru Roman sdin Aleșd, precum și Liceele Tehnologice Constantin Brâncuși din Oradea și Liceul Tehnologic Unirea din Ștei), 7 companii private (Faist Mekatronic, Connectronics România, Vernicolor, Celestica, Purem, Nidec, Plexus) și două asociații (Bihor West Professional și Asociația Firmelor Bihorene).

Campusul este dezvoltat pe strada Ceyrat nr. 4, în imediata vecinătate a Universității Oradea și a viitorului Parc Științific și Tehnologic, iar înscrierile elevilor se pot face din luna iulie.

Școala va fi deschisă și complet funcțională la începutul anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
......
E bine se primesc bani. Nu doar noi am primit, alte judete au primit mai mult. O dilema care ramane, noi daca nu primim bani de la EU, prin forte proprii, nu putem face nimic? Asteptam cu mana intinsa non stop, dupa care le declaram realizari de partid. Gen: "atentie eu am cersit mai bine". Mie toate acestea imi dau cu virgula. Cand se opresc finantarile.....ce va fi? Unii vor demisiona, altii vor inchide firme, etc. de rasu' plansu'.
Postat 23 Iunie 2023, 10:33 de Christa
nedumeriri
Bun...si cine va preda? Si parteneriatul asta in ce consta mai exact: statul roman prin Primarii pune la dispozitie scoala (cladirea) si "clientii" (elevii) de gratis pentru firme, nu?
Postat 22 Iunie 2023, 21:36 de th3v1p3r
Asta da!
Spor la treaba!
Postat 22 Iunie 2023, 16:33 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON