URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2020, 11:05

Bihorul pe mâini bune și la Parlamentare! Echipa PNL Bihor în Parlament – garantul parteneriatului între administrația locală și Guvern

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru alegerile parlamentare, PNL Bihor propune o echipă formată din oameni cu experienţă în domeniile lor de activitate, dedicaţi dezvoltării judeţului nostru, în aşa fel încât Bihorul să fie pe mâini bune şi prin reprezentarea pe care o va avea la Bucureşti, în Parlament şi în Guvernul României, cu o echipă puternică, care să sprijine dezvoltarea judeţului.

Bihorenii noştri

PNL Bihor mizează pe două mandate de senatori şi cinci mandate de deputaţi. Prezenţa lui Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi a lui Florin Birta, primarul municipiului Oradea care închid listele pentru Senat şi Camera Deputaţilor, este semnul parteneriatului între administraţia locală, Guvern şi echipa de viitori parlamentari.

"Avem nevoie de legi bune, de un parteneriat cu Guvernul României şi cu Parlamentul, de proiecte în domeniul sănătăţii, educaţiei, infrastructurii şi conectivităţii judeţului, atragerii de fonduri europene. Am încredere că această echipă, care se prezintă cu demnitate, va reprezenta cu cinste judeţul Bihor", susţine Ilie Bolojan, adăugând că "obiectivul nostru principal este să dezvoltăm Oradea şi judeţul Bihor, să punem în practică toate proiectele noastre mari – legătura cu autostrada, drumul expres Oradea – Arad, centurile ocolitoare ale oraşelor din judeţ, iar pentru a realiza toate acestea avem nevoie de acest parteneriat".

La Senat, lista PNL Bihor este deschisă de reputatul doctor Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean Bihor de 8 ani, care are o experienţă îndelungată şi rezultate bune în sistemul local de sănătate: "În toţi aceşti ani am încercat să creştem calitatea actului medical şi să oferim condiţii mai bune pacienţilor. În parteneriat cu Primăria Oradea am achiziţionat aparatură medicală performanţă, am început reabilitarea termică a Spitalului Municipal şi Judeţean, iar luna aceasta vom inaugura noua Unitate de Primiri Urgenţe, care va fi una din cele mai moderne din ţară. Achiziţionând aparatură medicală şi materiale sanitare de protecţie, ne-am străduit să facem faţă şi pandemiei de Covid, iar în acest context, am decis ca împreună cu Primăria Oradea, să construim anul viitor un nou spital în Oradea din fonduri europene, pe un teren al Consiliului Judeţean. Mă voi preocupa în continuare de sistemul de sănătate, să aducem mai mulţi bani pentru sănătate, voi modifica şi voi propune legi mai bune care să vină în sprijinul administraţiei locale".

Pe locul doi pentru Senat este sociologul şi profesorul universitar Adrian Hatos, director al Şcolii Doctorale de Sociologie din cadrul Universităţii Oradea. Din 2012 este membru al Consiliului Naţional de Statistică şi Prognoză în Învăţământul Superior, iar din 2016 membru al Comisiei de Sociologie, Ştiinţe Administrative, Comunicare şi Jurnalism: "Ambiţia mea este să mă implic în elaborarea politicilor din învăţământ. Universităţilor le-aş dedica iniţiative legislative care să ducă la întărirea celei de-a treia misiuni a instituţiilor de învăţământ superior, aceea de a colabora cu comunităţile şi cu mediul de afaceri. Sunt convins că, cu câteva iniţiative simple şi un pic de sprijin de la guvern, Universitatea din Oradea poate deveni în 3-4 ani nucleul unui hub de dezvoltare de importanţă decisivă pentru Oradea şi zona Bihorului".

Profesorul universitar Aurel Căuş, cel care deschide lista pentru Camera Deputaţilor, este preşedintele Senatului Universităţii. Acesta susţine conectarea educaţiei şi cercetării universitare la realitatea economico-socială: "Modelul sistemului educaţional românesc trebuie, fără a exclude componenta ştiinţifică de avangardă, să dezvolte şi latura pragmatică, cea care oferă absolvenţilor, de liceu sau facultate, posibilitatea încadrării imediate în muncă pe poziţii corespunzătoare calificărilor şi competenţelor dobândite. Unul din obiectivele mele principale este de a contribui la reactualizarea Legii educaţiei şi corelarea acesteia cu realităţile şi perspectivele economico-sociale."

Kiss Janos este avocat de peste 20 de ani, activează în zona Beiuş şi îşi va aduce contribuţia la elaborarea unei legislaţii mai bune, simplificată, pentru a crea condiţii mai bune de muncă pentru primăriile din judeţ: "Partidul Naţional Liberal prin reprezentanţii săi în Parlamentul României,  va milita pentru rezolvarea unor probleme legislative prin promovarea şi susţinerea unor proiecte  de lege care să vină în sprijinul cetăţenilor, şi sunt convins că putem crea împreună un sistem de facilităţi care să ajute dezvoltarea pe termen mediu şi lung a zonelor rurale".

Ioan Cupşa este parlamentar cu experienţă, de profesie avocat, in ultimii ani  membru  in Comisia pentru reviziurea Constitutiei, Vicepresedinte al Comisiei juridice permanente din Camera Deputatilor, Vicepresedinte al "Comisiei iordache" in care a fost unul dintre opozantii principali la "măcelărirea" Legilor Justiţiei de către PSD, ALDE si UDMR. Presedinte al Comisiei pentru Justitie si Drepturi Cetatenesti a Partidului National Liberal.

Deputatul liberal este si co-autor a peste 100 de sesizari de neconstitutionalitate a legilor, sesizari adresate CCR, majoritatea admise!

 "Legi mai bune, legi mai clare, legi mai putine, eliminarea balastului normativ, codificare si sistematizarea actelor normative, simplificare – legi pe intelesul tuturor, legi  usor de respectat! De asta avem nevoie! In viitorul mandat, una din prioritatile mele va fi reformarea CCR. Nu doar pentru ca Curtea Constituţională a amânat, pentru a treia oară, luarea unei decizii privind proiectul PNL care prevede impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale. Nu! Ci pentru ca Judecătorii CCR prin activitatea lor din ultimii ani au creat o nesănătoasă instabilitate în interpretarea şi aplicarea Constituţiei, deciziile sunt contradictorii  si asta se intampla la distante de cateva luni si nu de ani! De asemenea,  pentru ca CCR funcţionează aberant atunci când ajunge să legifereze. Da, o face!Şi o face cu regularitate. Prezenţa în Deciziile CCR a  expresiei ,,este constituţional dacă... (urmată de conţinutul a ceea ce îşi doresc judecătorii Curţii să însemne norma juridică supusă controlului!)", a transformat CCR într-o putere legiuitoare! "

Florica Chereches, un alt parlamentar cu experienţă, Preşedinte al Organizaţiei de Femei a PNL România şi Vicepreşedinte al Comisiei pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor, a fost vocea zecilor de mii de orădeni şi s-a implicat activ în rezolvarea definitivă a problemei Nutripork în Oradea, fiind şi cea care a iniţiat Legea de combatere a ambroziei. "Cunosc nevoile concrete ale comunităţii şi mă preocupă mereu acest lucru. De aceea îmi propun să promovez şi să susţin iniţiative legislative care răspund acestor nevoi, precum învăţământul profesional care să coreleze oferta educaţională cu cererea de pe piaţa muncii, aceasta fiind preocuparea mea constantă din ultimii 8 ani, dezvoltarea infrastructurii de transport şi corelată cu nevoile comunităţii, extinderea reţelelor de utilităţi: apă, canalizare, gaz, realizarea de parcuri industriale pentru crearea de noi locuri de muncă, atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea mediului rural şi valorificarea potenţialului turistic."

Cristian Buzlea este de 7 ani directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din Bihor, care a promovat şi susţinut dezvoltarea satului românesc: "Fondurile europene reprezintă cea mai sigură şi eficientă sursă de dezvoltare durabilă. Aşa cum am procedat de când sunt la conducerea AFIR Bihor, unde în exerciţiul financiar 2014-2020 am reuşit să aducem în Bihor peste 300 de milioane de euro pentru investiţii în mediul rural, plasând astfel judeţul pe locul I la atragere de fonduri europene, mă voi dedica în continuare şi voi sprijini primăriile, fermierii şi întreprinzătorii, în aşa fel încât să dezvoltăm în continuare judeţul nostru şi să îl facem fruntaş".

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON