URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu avem aeroport, de ce nu avem? Dacă am făcut aeroport, de ce nu avem avioane? Dacă avem avioane, de ce sunt așa de scumpe biletele? Dacă subvenționăm biletele, sigur în altă parte e mai ieftin. Dacă ar veni Birta și Bolojan să dea 10 euro fiecărui călător, precis vom afla că în alte locuri companiile lasă pasagerii să joace cruce cu pilotul automat, bașca asigură întâlniri romantice cu însoțitoarele de zbor...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
24 Mai 2024, 14:09

Bihorul pe drumul cel bun. Priorități pentru mandatul 2024 - 2028 (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În toamna anului 2020, am propus o viziune de dezvoltare integrată a județului nostru. Încrederea pe care bihorenii ne-au acordat-o prin votul covârșitor de acum patru ani ne-a responsabilizat și am încercat să rezolvăm problemele comunităților din toate zonele județului Bihor. Ne-am concentrat eforturile în câteva domenii majore, cum sunt infrastructura, conectivitatea rutieră și aeriană, curățenia, educația, crearea condițiilor de dezvoltare economică și promovarea tradițiilor.

Într-un singur mandat nu ai cum să ajungi peste tot. Ca proiectele bune să continue și să putem dezvolta pe mai departe județul nostru, e nevoie să mergem împreună și în următorii patru ani.

Am stabilit mai multe priorități pentru perioada 2024 - 2028: infrastructură, locuri de muncă, extinderea utilităților, servicii de sănătate mai bune, cultură și educație, transport integrat, turism și tradiții.

Infrastructură

În ceea ce privește infrastructura, ne propunem să continuăm extinderea și modernizarea drumurilor județene și naționale pentru a facilita circulația și a reduce aglomerația.

Vom lărgi drumurile naționale la patru benzi la ieșirea din Oradea spre Arad și Satu Mare și vom finaliza construcția inelului rutier metropolitan, a doua centură a Oradiei în lungime de 17 kilometri, pentru a descongestiona traficul din zona metropolitană.

De asemenea, vom începe lucrările la rețeaua de pasaje subterane și supraterane pentru a fluidiza traficul în punctele critice.

Locuri de muncă și dezvoltare economică

Pentru a crea mai multe locuri de muncă și a stimula dezvoltarea economică, vom finaliza dezvoltarea rețelei de parcuri industriale în Marghita, Aleșd, Beiuș și Ștei.

Aceste parcuri industriale vor aduce locurile de muncă mai aproape de bihoreni, care nu vor mai fi nevoiți astfel să facă naveta zilnic către Oradea. Vom sprijini, de asemenea, investițiile primăriilor în infrastructura locală pentru a atrage noi investitori.

Prin încheierea acordurilor de parteneriat cu primăriile pentru modernizarea drumurilor comunale care duc la investițiile existente sau viitoare, susținem dezvoltarea fermelor, procesarea produselor agricole și creșterea economică.

Extinderea utilităților

Un alt proiect care va continua este extinderea rețelelor de gaz, apă și canalizare în județul nostru.

În colaborare cu primăriile care au obținut finanțare europeană sau națională, vom continua extinderea rețelelor de gaz în județ, asigurându-ne că acestea deservesc cât mai multe localități. În acest fel, alocând fonduri pentru cofinanțarea proiectelor, vor avea acces la utilități de bază cât mai multe comunități din județ. Astfel, calitatea vieții bihorenilor va fi îmbunătățită. Vom colabora cu primăriile și constructorii pentru punerea în funcțiune a rețelelor de canalizare.

Sănătate și servicii medicale de calitate

În domeniul sănătății, ne propunem să continuăm parteneriatul cu spitalele pentru a oferi servicii medicale de calitate în tot județul, prin înființarea consorțiului de spitale.

Vom susține medicii de familie și vom aloca fonduri pentru pentru perfecționarea cadrelor medicale.

De asemenea, vom investi în infrastructura spitalicească și vom sprijini dezvoltarea unor noi centre de permanență în județ.

Cultură și educație

Educația este esențială pentru dezvoltarea județului Bihor. Vom susține învățământul universitar, în parteneriat cu mediul privat, pentru a forma specialiști în diverse domenii de viitor.

Am finalizat Campusul pentru învățământ dual pentru elevii care vor să rămână în țară și să învețe o meserie bine plătită. Vom sprijini în continuare și acest proiect. Anul viitor va fi gata modernizarea și digitalizarea Bibliotecii Județene (foto), pentru a le oferi bihorenilor acces la resurse moderne și pentru a încuraja lectura.

În anii următori vom continua să organizăm și să susținem evenimente culturale care valorifică tradițiile și obiceiurile locale.

În următoarea perioadă vom finaliza construcția unui nou Centru Cultural care să servească drept spațiu pentru diverse activități artistice și culturale, inclusiv spectacole, expoziții și conferințe.

Transport integrat

Pentru a îmbunătăți transportul public, vom dezvolta un sistem de transport metropolitan care să includă tram-train, rute express și microbuze școlare.

Acest sistem va facilita accesul la locurile de muncă și la instituțiile de învățământ din tot județul, reducând timpul petrecut pe drum și poluarea.

Odată cu finalizarea investițiilor majore de modernizarea a Aeroportului Oradea, rămâne o prioritate și creșterea numărului de zboruri.

Turism și tradiții

Vom investi în infrastructura turistică, promovând frumusețile naturale ale județului. În plus, vom sprijini producătorii locali și vom încuraja dezvoltarea produselor tradiționale, punând în valoare specificul local.

Vom continua investițiile începute în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și primăriile locale. Proiectele noastre includ realizarea de circuite turistice, campinguri și peșteri vizitabile.

Totodată, vom începe lucrările de modernizare a drumului dintre Padiș și Ic Ponor, care va conecta județul Bihor cu județele Cluj și Alba, facilitând accesul la zonele turistice din Munții Apuseni. Vom cofinanța amenajarea piețelor pentru produsele locale din județ.

Împreună pentru Oradea și Bihor

Colaborarea strânsă cu Primăria Oradea a fost un factor-cheie în concretizarea unor proiecte majore de infrastructură și dezvoltare. Prin parteneriatul cu Primăria Oradea, am demarat proiectul inelului rutier metropolitan și extinderea rețelei de pasaje rutiere, având ca scop fluidizarea traficului în zona metropolitană a municipiului.

Un alt proiect important este construcția unui nou spital de boli infecțioase (foto), care va oferi servicii medicale de specialitate.

De asemenea, colaborarea noastră a dus la dezvoltarea unui nou Centru Cultural, ce va deveni un hub pentru activități culturale și artistice, și la extinderea zborurilor externe de pe Aeroportul Oradea. Ne propunem să continuăm acest parteneriat în mandatul următor.

Ne propunem să continuăm dezvoltarea integrată a județului Bihor, punând accent pe infrastructură, locuri de muncă, extinderea utilităților, sănătate, cultură, educație, transport, turism și tradiții.

Împreună cu primăriile locale, partenerii noștri guvernamentali, mediul privat și bihorenii, vom face din județul nostru un loc mai bun pentru toți locuitorii săi, de care să ne mândrim cu toții.

(Comandat de PNL Bihor, cod mandatar financiar 21240015)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON