URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2011, 18:05

Atenţie pe unde vă aventuraţi în vacanţă!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută a fost una plină pentru salvamontişti, care au trebuit să intervină la o serie de cazuri periculoase.

Un grup de 11 turişti români, belgieni, nemţi şi unguri au fost surprinşi de precipitaţii abundente, miercurea trecută, în complexul carstic Cetăţile Ponorului, din zona Padiş şi au încercat să se adăpostească sub portalul Peşterii Cetăţile Ponorului. În jurul orei 15.00, ei au constatat că nu mai pot traversa Valea Cetăţii, răul care intră în peşteră, datorită viiturii provocate de ploile torenţiale căzute în partea superioară a platoului Padiş.

"Cei 11 turişti nu aveau semnal telefonic pentru a anunţa că sunt blocaţi. În consecinţă au fost nevoiţi să stea peste noapte în peşteră. Din fericire aceştia s-au descurcat fără probleme pentru că aveau la ei echipament de campare, de asemenea având mâncare şi apă", se arată într-un comunicat trimis luni de reprezentanţii Salvamont-Salvaspeo.

A doua zi, în jurul orei 09.30, turiştii captivi au observat alţi doi turişti în zonă şi le-au semnalat prin semne că sunt blocaţi. "Cei doi turişti au dat telefon la numărul unic de urgenţă 112 şi în consecinţă echipa Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor ce se afla în serviciu de permanenţă în Glăvoi, Padiş a fost alertată. În jurul orei 10.30 unul din cei doi salvatori a ajuns la turiştii blocaţi, constatând că aceştia nu au nici o problemă din punct de vedere medical", se mai arată în informare.

Echipa de salvare instalat o tiroliană peste Valea Cetăţii, de la intrarea peşterii Cetăţile Ponorului până la poteca turistică. La ora 12, primul turist era deja evacuat pe tiroliană cu ajutorul unui sistem de tracţiune, iar la nici ora 15, toţi fuseseră scoşi. O provocare pentru salvatori a fost şi faptul că, alături de cei 11 turişţi, au evacuat şi un câine care avea aproximativ 70 kilograme.

"Acest incident putea fi evitat dacă turiştii s-ar fi informat înainte de tură de condiţiile meteorologice din perioada imediat următoare sau ar fi solicitat informaţii patrulei S. J. Salvamont-Salvaspeo care efectuează permanenţa în Padiş", mai arată reprezentanţii Salvamont.

Vinerea trecută, un grup de şase persoane au pornit din Vârtop către Padiş, în ciuda precipitaţiilor abundente. "Surprinşi de ceaţă, cei şase au pierdut firul potecii şi au început să se deplaseze pe un marcaj forestier. Când au realizat că nu sunt pe drumul cel bun au apelat la dispeceratul Salvamont-Salvaspeo Bihor. Din fericire, acesta a putut identifica zona în care se rătăciseră astfel încât, după circa două ore de convorbiri succesive în care au fost îndrumaţi, au reuşit să se întoarcă teferi la Vârtop", mai precizează comunicatul Salvamont-Salvaspeo.

Nici weekendul n-a fost fără evenimente. Sâmbătă, un turist care a încercat să escaladeze o coastă extrem de abruptă din apropierea localităţii Bulz a rămas blocat în versant. "Patrula Salvamont din Şuncuiuş s-a deplasat urgent la faţa locului şi a reuşit să-l coboare teafăr pe imprudentul alpinist de ocazie", au anunţat salvamontiştii.

Duminică după-amiază, alte 2 grupuri au avut nevoie de asistenţa dispeceratului S.J. Salvamont-Salvaspeo Bihor, din nou în zona Padiş, de această dată pe traseul spre Lumea Pierdută şi pe circuitul Cheile Galbenei, în ambele cazuri fiind vorba de dificultăţi de orientare atât datorită ceţii cât şi a faptului că nici unul dintre grupuri nu avea o hartă.

Reprezentanţii Salvamont-Salvaspeo Bihor reamintesc turiştilor că este necesar să se informeze despre traseele pe care doresc să le abordeze. De asemenea, este necesar să aibă la ei hartă a zonei, dar şi să se informeze despre prognoza meteo. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON