URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Octombrie 2022, 12:12

Angajații au dreptul să lipsească până la 10 zile, pentru urgențe de familie. Ce schimbări s-au mai făcut în Codul Muncii

Angajații au dreptul să lipsească până la 10 zile, pentru urgențe de familie. Ce schimbări s-au mai făcut în Codul Muncii foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Salariații din România au de-acum noi drepturi, precum zile de concediu pentru situații speciale sau dreptul de a absenta până la 10 zile pe an, pentru situații neprevăzute, după cum prevede noul Cod al Muncii, care a intrat sâmbătă în vigoare.

O altă noutate adusă de lege este dreptul salariatului de a cere trecerea pe un post vacant cu condiții mai favorabile.

Liber pentru urgențe de familie

Legea 283/2022 privind modificarea Codului Muncii și a Codului Administrativ a intrat în vigoare pe 22 octombrie, și a fost adoptată de Parlament ca urmare a nevoii de transpunere a două directive europene.

Potrivit hotnews.ro, una dintre modificările importante aduse de lege este dreptul salariaților de a lipsi de la muncă, ca urmare a unor urgențe familiale cauzate de boală sau de accident, "care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului".

Pentru aceste urgențe, angajatul are dreptul să lipsească cel mul 10 zile într-un an calendaristic, iar împreună cu angajatorul va stabili modalitatea de recuperare a perioadei de absență. Atenție, însă: înainte de a absenta de la muncă, salariatul trebuie să anunțe angajatorul despre această situație.

Zilele libere pentru urgențele în familie sunt considerate perioade de activitate prestată, fără a fi afectat concediul de odihnă anual.

Dreptul de a ocupa alt post

De asemenea, angajatorii din România sunt de-acum obligați să acorde un concediu de îngrijitor de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic pentru salariații care trebuie să îngrijească sau să asigure sprijin unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie și care are probleme de sănătate grave. Aceste zile libere se acordă în baza unei solicitări scrise, nu sunt incluse în durata de concediu de odihnă anual și constituie vechime în muncă și în specialitate.

Legea 283 mai introduce un nou drept pentru salariați, scrie avocatnet.ro: dreptul celor care au minimum șase luni vechime (cu perioada de probă finalizată) la același angajator de a cere trecerea pe un post vacant care asigură condiții de muncă mai favorabile. Angajatorul va trebui să răspundă motivat, în scris, în 30 de zile de la primirea solicitării.

O altă prevedere nou introdusă se referă la obligaţia angajatorului de a acorda concediu paternal la solicitarea scrisă a salariatului. De asemenea, angajatorii trebuie să includă în contractele de muncă mai multe informații.

Legea mai prevede că funcționarii publici vor putea lucra în regim de telemuncă, dar nu mai mult de cinci zile pe lună.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON