URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2015, 17:29

Regizoarea orădeană Anca Bradu montează "Clasa noastră" la Teatrul Szigligeti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regizoarea orădeană Anca Bradu, fiica fostului director al Teatrului din Oradea, Mircea Bradu, şi a interpretei de muzică populară Florica Bradu, se întoarce pe scena din oraşul natal cu un spectacol realizat la invitaţia Teatrului Szigligeti.

"Am mai colaborat cu Teatrul Szigligeti de două ori în ultimii ani, dar în acea perioadă clădirea Teatrului era în renovare, aşadar spectacolele acelea s-au jucat cu publicul pe scenă ori la sala studio. Aşadar, spectacolul acesta va fi primul după 19 ani pe scena Teatrului în care am crescut", a spus Anca Bradu, luni, într-o conferinţă de presă la care a participat şi managerul Teatrului Szigligeti, Czvikker Katalin.

Anca Bradu, regizor la Teatrul Naţional din Sibiu şi în acelaşi timp conferenţiar universitar la Departamentul Arta Actorului al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, a ales o piesă care va fi montată în premieră naţională în România. Este vorba de "Clasa noastră" a dramaturgului contemporan polonez Tadeusz Slobodzianek, jucată pe marile scene est-europene, precum şi la Londra.

"Comunitatea restrânsă a clasei adunată să celebreze tradiţionala întâlnire la câteva decenii de la absolvire, reprezintă exponenţial o generaţie postbelică în care sunt amestecaţi polonezi cu evrei. Ei reprezintă un grup stigmatizat de efectele devastatoare ale Holocaustului din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi părinţii a încă două generaţii sacrificate în lanţul tragic al urii şi răzbunării", spune regizoarea despre intriga piesei.

Spectacolul este prezentat sub forma a 14 lecţii şi are 10 personaje cu poveşti diferite. "În România, un spectacol după acest text, montat la Teatrul din Oradea, la compania maghiară, ar constitui nu numai o premieră naţională, ci şi regăsirea unui model cultural într-un oraş cu o veche tradiţie iudaică şi cu un binecunoscut profil cosmopolit", spune Anca Bradu.

Aceasta consideră că Oradea este potrivită să găzduiască un astfel de spectacol şi datorită multiculturalităţii ei. "Tradiţia culturală orădeană a încurajat aceste valori nu numai datorită plasării geografice la poarta de vest a Europei, ci şi datorită puternicelor influenţe multiculturale care au infuzat de-a lungul timpului profilul identitar al acestui oraş, consolidat pe valorile toleranţei şi ale binefăcătorului dialog interetnic", adaugă aceasta.

Spectacolul "Clasa noastră" va fi jucat în limba maghiară şi supratitrat în limba română. Din distribuţie fac parte actorii Gajai Ágnes, Fodor Réka, Tóth Tünde, Szotyori József, Hunyadi István, Kiss Csaba, Dimény Levente, Kardos M. Róbert, Kovács Levente şi Szabó Eduárd.

Premiera spectacolului este programată pe 20 martie la Sala Mare, iar biletele s-au pus în vânzare, la preţuri între 10 şi 30 lei, la agenţia Teatrului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON