URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2015, 13:55

Oradea ieri, Oradea azi: Istoria clădirii Băncii Naţionale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1912. O clădire pentru o bancă

În primii ani ai secolului XX, Oradea avea o economie prosperă, dovadă fiind chiar clădirile ce se construiau în zona ce avea să devină centrul istoric al urbei. O emblemă a acestei bogăţii este clădirea construită între 1912-1913 pentru filiala orădeană a Băncii Austro-Ungare, azi sediul Agenţiei Bihor a Băncii Naţionale a României, din Parcul Traian.

Realizată după planurile arhitecţilor budapestani Hubert Jozsef şi Alpár Ignác, cel din urmă renumit tocmai pentru că a construit o serie de sedii de bănci din imperiu, clădirea cu trei nivele a fost menită să impresioneze. Combinând mai multe stiluri arhitecturale, ea are pe faţadă două coloane impozante care încadrează încăperile concepute ca apartamente pentru şefii băncii.

Drept urmare, aceste camere au ferestre mari şi luminoase, tâmplăria originală fiind păstrată şi în prezent. Accesul în clădire nu este permis străinilor, dar specialiştii care i-au trecut pragul susţin că interiorul e la fel de impresionant şi de bine conservat. Decoraţiile au un lait-motiv în cosiţe împletite, specific austro-ungar, iar împletiturile sunt păzite de mascheroane groteşti, menite să alunge spiritele rele. 

2015. Răscumpărată, luată, recuperată

Până în anul 1919, Banca Austro-Ungară a funcţionat în clădirea din Parcul Traian. Instalarea administraţiei româneşti a făcut ulterior ca banca să intre în lichidare, iar imobilul a fost cumpărat de către Statul Român, alături de alte 12 clădiri pe care banca maghiară le deţinea în oraş, pentru Banca Naţională a României.

Documentele din arhiva BNR arată că toate contractele de vânzare-cumpărare pentru terenuri, clădiri şi instalaţii au fost perfectate la Turnu Severin la 29 septembrie 1921, de către reprezentanţi ai Statului Român şi de lichidatorii Băncii Austro-Ungare, România plătind 307.621 coroane din aur pentru clădirea notată în foaia de proprietate ca fiind "Casă şi curte în Olosigul Orăzi".

În toamna anului 1940, când Oradea a intrat sub ocupaţie maghiară, clădirea din Parcul Traian şi-a schimbat din nou proprietarul, Banca Naţională Maghiară întăbulându-se pe clădire. Filiala BNR Bihor s-a refugiat la Beiuş, apoi la Brad - Hunedoara, revenind la Oradea în martie 1945 şi funcţionând până în prezent în impozanta clădire.

În 2010, faţada a fost reabilitată, iar rezultatul a fost considerat un model de bune practici în materie. Calitatea lucrărilor a şi făcut ca în 2011 să câştige locul III în concursul naţional "Faţada anului".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
si copacii cresteau...
doar cei doi copaci din dreapta usii bnr, care se vad in poza si sunt in acel parc, mai exista si in poza recenta. ce-i drept is ceva m mari. intre timp, se pare ca a mai aparut o cladire legata de bnr in stanga imaginii din poza, s-a asfaltat drumul, s-au pus termopane șamd :) frumos
Postat 22 Martie 2015, 18:25 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON