URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2013, 08:44

Şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi: "Oradea se redescoperă"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aflat la cârma instituţiei care veghează ca patrimoniul cultural al Oradiei şi al Bihorului să se conserve măcar, dacă nu să se şi îmbogăţească, Lucian Silaghi spune că este mândru de ceea ce se întâmplă în ultimii ani în urbea de pe Crişul Repede: clădirile îşi recapătă frumuseţea, iar cetăţenii redescoperă istoria oraşului.

Catalogând orădenii ca fiind exigenţi când vine vorba de cultură, Silaghi spune că ştachetele trebuie ţinute sus de artişti, în aşa fel încât sălile de spectacole să fie pline. Dar în acelaşi timp le recomandă orădenilor să renunţe la cârcoteala în privinţa proiectelor ce ţin de cultura şi patrimoniul oraşului...

Bogăţia oraşului

- Dacă e să facem un "inventar", care e patrimoniul cultural al Oradiei şi al Bihorului?

- Lista monumentelor istorice are pentru Bihor 435 de poziţii: 170 sunt situri arheologice, aşezări, necropole sau fortificaţii, 233 imobile civile sau ecleziastice, 30 monumente, statui sau morminte ale unor personalităţi, şi două sunt ansamblurile urbane Centrul Istoric al Oradiei şi Oradea II - Staţia CFR Episcopia Bihor. Toate aceste monumente sunt protejate, aşa că orice intervenţie asupra lor necesită avizul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor. În plus, ar mai trebui clasate între 70-100 de imobile din Oradea, iar noi ne-am propus ca anual să clasăm, adică să introducem pe lista monumentelor istorice, câte 5-6 imobile, întrucât această operaţiune costă, şi nu puţin. Ultimul obiectiv clasat este capela Haşaş, care are în interior o pictură semnată de Corneliu Baba.

- Ce e de făcut cu statuile din Oradea? Cea a lui Mihai Viteazul, de pildă, încalcă mai multe reguli ale heraldicii...

- Privind statuile poţi sesiza starea de spirit a perioadei în care au fost edificate, aşa că fiecare e importantă. Ce mă nemulţumeşte pe mine la statuia lui Mihai Viteazul e aspectul soclului, cu acea impresie de igrasie cauzată de condens. E demn de laudă entuziasmul avut la vremea respectivă de militarii de la Garnizoană care au contribuit la ridicarea ei, dar s-a muncit în stilul heirupist. Menirea noastră este să corectăm lucrurile făcute neprofesionist.

Educaţie prin amenzi

- Cum îi ajută pe cetăţeni înfiinţarea la Oradea a unei Comisii Zonale pentru Monumente Istorice?

- Formalităţile sunt mult reduse pentru cei care doresc să facă modificări la un monument istoric. Un alt avantaj e că membrii Comisiei se vor putea deplasa mai rapid pe teren, pentru a lua cele mai bune decizii. La Comisia de la Cluj se aduna un număr foarte mare de dosare, iar uneori lucrurile se tratau superficial.

- Ce ar trebui făcut cu proprietarii care nu doresc să reabiliteze faţadele clădirilor?

- Niciun orădean nu are motive să nu-şi asume responsabilitatea şi să continue să locuiască în imobile cu faţade degradate, deoarece prin amendarea Legii Udrea, Primăria poate acorda împrumutari proprietarilor pentru a le reabilita. Ce mai avem de făcut? Vă dau exemplul unui monument aproape în colaps: Cazarma Husarilor. După notificări şi amenzi repetate, am declanşat procedura de expropriere a deţinătorului, firma Avinka, iar acum aceasta a comandat un proiect de reabilitare! În concluzie, amenzile sunt soluţia şi în ce priveşte faţadele oraşului.

Public exigent

- Ce-i lipseşte oraşului din punct de vedere cultural? N-am putea avea, de pildă, un festival internaţional prin care să ne facem cunoscuţi?

- În ultima perioadă am sesizat că Oradea se redescoperă, şi asta e minunat. Ne-am redescoperit meridianul zero, Cetatea... Oraşul se va putea remarca prin muzeul Art-Nouveau pe care Primăria îl face în casa Darvas la Roche, Filarmonica ar putea dezvolta un festival internaţional şi chiar intenţionează acest lucru, avem Săptămâna Teatrului Scurt, iar Muzeul are curând a 20-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari. Altfel spus, instituţiile există, clădirile instituţiilor de cultură sunt modernizate, public există. Trebuie ţinută ştacheta sus în permanenţă, prin stagiuni cu repertorii exigent alese, fiindcă publicul, care a revenit spectaculos în săli, poţi să-l pierzi foarte uşor. Orădenii sunt extrem de exigenţi. I-aş ruga să fie şi implicaţi în proiectele de dezvoltare şi de redescoperire a oraşului. Nu avem nevoie de oameni care să vadă doar partea goală a paharului!

- Recent, instituţia pe care o conduceţi a lansat un proiect european pentru reabilitarea a două biserici de lemn. Cât de importante sunt aceste monumente?

- În Bihor avem 60 de biserici de lemn, din care 15 de importanţă naţională. Acum vor fi reabilitate Bisericile din Gheghie şi Hotar, cele mai vulnerabile. Astfel de proiecte ne ajută şi să descoperim adevăruri istorice pe care nu le ştiam. Aşa am aflat că Horea, protagonist alături de Cloşca şi Crişan al răscoalei din 1784, s-a ascuns de autorităţi timp de două săptămâni în podul bisericii de lemn din Hotar. Acum, noi şi comunităţile locale putem transmite mai departe această poveste. Din păcate, asemenea biserici sunt tratate ca nişte obiecte casnice care au fost bune odată, dar acum nu mai sunt de folos nimănui...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Silaghi & Company( LIPOVEANU ,BOLOJAN si consilierii )
Domnule Silaghi, ati zis \" ..,..Nu avem nevoie de oameni care să vadă doar partea goală a paharului ! \" Daca faceti echipa cu penala LIPOVEANU si cu incruntatul Bolojan , nu ai cum sa vezi decat partea GOALA a paharului,altfel intrati in tagma pupincuristilor care il inconjoara pe Primar. Apoi, la sedinta publica de dezbatere a \" MEGA \" Masterplanului orasului Oradea ,l-ati avut in stanga Dvs. daca nu ma insel pe un domn care se pare ca vede tot ca noi oradenii,partea goala a paharului.Daca nu ati stiut,ati avut privilegiu sa-l aveti indeaproape pe fostul arhitect sef al orasului Mircea Lungu,un om cu prestanta si de caracter.Nu stiu ce pregatire aveti,dar prea sunteti ....un plimbaret. Se spune ca Omul sfinteste locul; plimbaretii nu prea au ce sfinti. Iar daca ai primit un Os de ros, du-te si ascunde-te si roade-l de unul singur.
Postat 13 Mai 2013, 23:15 de xyz-q
asa atitudine, asa viitor
dupa atitudinea pe care o adopta dnul inginer Silaghi e limpede> apa trece... patrimoniu ramane. nu se va schimba vreo mare branza in viata culturala a oraselului, in schimb o sa fie liniste, pace, fericire si toti vor invata sa gandeasca pozitiv vazand doar partea plina a paharului. ce defrisari printre spurcaciunile de statui, ce proiecte marete cu simbolul urbei ori de instalatii pe Cris sau de alei cu statui izbutite prin parcuri. sa fim seriosi, padurea oricum creste. mda. e pace.
Postat 13 Mai 2013, 09:40 de ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON