URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2023, 13:25

Vrei o mașină secondhand? Vânzătorul va trebui să-ți prezinte RAR Auto-Pass, cu kilometrii parcurși și istoricul accidentelor

Vrei o mașină secondhand? Vânzătorul va trebui să-ți prezinte RAR Auto-Pass, cu kilometrii parcurși și istoricul accidentelor (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Registrul Auto Român (RAR) va trebui să înființeze și gestioneze un registru electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate în România, iar cei care vând mașini secondhand vor trebui să ceară și apoi să prezinte cumpărătorului un așa numit RAR Auto-Pass, care va cuprinde numărul kilometrilor parcurși de respectivul autovehicul, precum și date privind implicarea sau nu a mașinii în vreun accident.

Potrivit Wall-street.ro, piața românească de automobile la mâna a doua este plină de capcane pentru cumpărători, inclusiv privind kilometrajele modificate. 

Proiectul noii legi a fost adoptat marți de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 255 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” și o singură abținere. Așadar, legea merge la promulgare, notează Ziare.com. 

Concret, vânzarea unei mașini va fi condiționată de un document obținut de la Registrul Auto Român. RAR Auto-Pass va fi valabil pentru 60 de zile și va trebui obținut de vânzător.

Conform legii, pe de o parte, „operatorii economici autorizaţi sunt obligaţi: a) să transmită către RAR, cu ocazia fiecărei prestaţii efectuate, informaţii referitoare la numărul de identificare al autovehiculului şi valoarea citită a indicaţiei odometrului autovehiculului supus prestaţiei în cauză. b) să transmită către RAR informaţii legate de repararea şi/sau înlocuirea odometrului din dotarea autovehiculelor, inclusiv valoarea indicaţiei acestuia înainte de intervenţie cât şi după intervenţia efectuată; c) să transmită informaţii către RAR referitoare la numărul de identificare al vehiculului, precum şi la principalele operaţii de reparaţii pentru toate vehiculele rutiere la care au fost efectuate reparaţii în urma unor evenimente care au produs avarii grave la sistemul de direcţie, sistemul de frânare, structura de rezistenţă a caroseriei ori a şasiului sau la alte sisteme de siguranţă activă ori pasivă stabilite prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii”.

În ceea ce privește certificatul RAR Auto-Pass, legea prevede că acesta va fi eliberat contra cost, la cerere, „deţinătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune - autoturisme”.

Certificatul va conține „informaţiile existente în registru cu privire la istoricul citirii odometrului, implicarea vehiculului rutier într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcţie, sistemul de frânare, structura de rezistenţă a caroseriei ori a şasiului sau la alte sisteme de siguranţă activă ori pasivă, precum şi la neprezentarea vehiculului rutier în cadrul unei campanii de rechemare prevăzute la art. 6 a vehiculelor rutiere care au fost înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piaţă în România", arată legea nou-adoptată.

Totodată, în cazul în care în registru nu sunt disponibile informaţii referitoare la vehiculul rutier respectiv, în locul certificatului „RAR Auto-Pass”, RAR va emite gratuit un document prin care se va menţiona această situaţie, se mai precizează în proiectul de lege adoptat, conform Ziare.com.

În ciuda acestei legi trimise la promulgare, Icars.ro scrie că cei care cumpără mașini secondhand nu ar putea avea, nici așa, garanția unui istoric real al kilometrilor parcurși pentru că unele autovehicule ar avea deja, la luarea în evidență de către autoritățile române, kilometrajul măsluit.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pinonel
Ce vorbești ma " peste tot " , probabil ai fost in Ungaria si nu mai departe, in FR,GB,D, S se face verificarea in fiecare an , daca e cumpărată de noua prima verificare o faci dupa 3 ani, si apoi din an in an.
Postat 26 Aprilie 2023, 18:49 de Sandu2100
Daca o luam cu ce e la altii nu neaparat...
... peste tot se face itp la 2 ani pt autoturismele cu o vechime de peste 12 ani! In Ungaria se face la 2(doi) ani chiar daca e vorba de un autoturism cu o vechime de 20 de ani. Si totusi nu-s nici pe departe atatea accidente la mia de autoturisme cate-s in Romania Si tot la subiect: de ce la anunturi auto la unguri e plin de autoturisme cu 300-400 de mii de kilometri rulati si la noi nu e autoturism cu mai mult de 250.000? Concluzia: Romania e un stat ticalos care vede in cetatenii lui doar niste oi de muls!
Postat 26 Aprilie 2023, 18:36 de pinonel
Nu neaparat
Pinonel, in Belgia firma care îți face reparația după accident trebuie sa introducă km la acea data, dar și accidentul, așadar acea baza de date este întreținut/ consultat de mai multe entități
Postat 26 Aprilie 2023, 16:24 de Calatorul
Aceeasi escrocherie...
... dar sub alta denumire! Acum cativa ani ii zicea certificat de conformitate. Luni am fost sa fac itp unui autoturism. Nu la rar, la o statie acreditata. Inginerul a facut poza odometrului (kilometraj). Mi-a spus cati kilometri am facut de la ultimul itp. Deci exista o evidenta, doar ca de ce s-o puna rar pe pagina gratuit, nu mai bine merge puleanul si plateste, basca timpul pierdut. Despre istoricul accidentelor, alta aiureala. Singurii care au o evidenta cat de cat sunt firmele de asigurari. Era simplu sa se dea o lege prin care aceste date, kilometrii si istoricul accidentelor sa fie publice (scuze, carVertical!).
Postat 26 Aprilie 2023, 14:12 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON