URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2019, 15:37

Macabru sau artă? Expoziţie în fundul gol, cu urină şi miros de cadavre în Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Expoziţie controversată deschisă în weekend, în Cetatea Oradea, unde doi artişti s-au prezentat în fundul gol, creând un scenariu morbid, cu miros de cadavre şi vopsea roşie, asemănătoare cu sângele. Punctul culminant a fost când unul dintre ei a şi urinat în faţa spectatorilor.

Potrivit Crişana.ro, expoziţia de instalaţii "Boche a bouche - artistul ca act de resuscitare pentru planeta în derivă", la care BIHOREANUL nu a fost invitat, a fost vernisată vineri de Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea, la Galeria Reperaj din Muzeul Cetăţii şi al Oraşului Oradea. Au expus artişti locali, dar şi câţiva omologi invitaţi din Cluj şi Timişoara.

După discursul susţinut de criticul Gabriel Kelemen din Timişoara, preşedinta UAP Oradea, Vioara Bara, a invitat publicul prezent să urmărească "performance-ul" a doi tineri artişti din Timişoara, "Baraka Artist", care s-au înfăţişat în faţa publicului în fundul gol, într-o atmosferă presărată cu cântece religioase americane, într-un spaţiu cu folie pe jos şi cu găleţi cu vopsea lavabilă roşie.

Crişana descrie atmosfera ca fiind de-a dreptul macabră şi dezgustătoare, în care spectatorii sunt introduşi în "artă" chiar şi olfactiv, mirosul de cadavru fiind redat de bucăţi de carne putrezită.

"Câteva doamne mai să-şi scape paharele din mâini, o mămică îşi trage repede fetiţa afară din încăpere. Totuşi, la timp, greul abia acum începe. Cei doi tineri poartă pe faţă o mască din cele folosite de vopsitorii auto, cu filtre nazale imense. Agale, în curul gol, traversează încăperea printre spectatori şi ies afară, în curtea din spate, de unde aduc în braţe un frigider mic, din soiul celor folosite în hoteluri. În urma lor se degajă un miros de hoit insuportabil, care îmbâcseşte încăperea în câteva secunde. Unul dintre tineri se aşază pe o găleată întoarsă cu fundul în sus şi începe să toarne cu palmele făcute căuş, vopseaua roşie ca sângele într-un lighean. Celălalt, aşază televizorul pe frigiderul împuţit şi scoate apoi bucăţi de carne sângerânde dintr-un sac, le freacă tacticos cu o perie de sârmă, le aruncă în lighean. Deschide frigiderul larg, unde zac bucăţi de carne, negre, în putrefacţie. Duhoarea de cadavru alungă rapid mulţi spectatori. Cei doi încep să desfacă carnea putrezită de pe oase şi o depun în lighean, oasele le aruncă grămadă, în faţa lor. La un moment dat, unul dintre tineri începe să urineze în lighean, apoi se năclăiesc din cap până în picoare unul pe celălalt cu chestia din găleată!", a descris Daniel Man întreaga situaţie.

Jurnalistul notează că nu ar fi crezut că o astfel de expoziţie ar putea fi vernisată de o organizaţie serioasă şi lansează dezbaterea unde se opreşte simţul artistic. "Chiar orice poate fi botezat artă? Unde se sfârşeşte obscenitatea şi unde începe actul creator? Unde se regăseşte extravaganţa creatoare şi mesajul întipărit pe retină - în fluidele dezgustătoare transformate în veşmânt de cei doi tineri? Asta înseamnă "Artistul ca act de resuscitare pentru planeta în derivă"?", se întreabă Man, care arată că a fost prezent cel puţin un copil la expoziţie, scos de părinţi afară. Inutil de precizat că afişul evenimentului nu conţinea nicio atenţionare cu privire la faptul că expoziţia nu este indicată minorilor.

Cotidianul Jurnal Bihorean relatează şi că preşedinta UAP, Vioara Bara, "a explicat că apariţia corpurilor goale e o manieră a artiştilor de a spune "asta sunt", de a-şi dezveli sufletul", iar criticul Gabriel Kelemen, vicepreşedinte al UAP Timişoara, a descris evenimentul ca pe unul "rarisim, ce invită la reflexie în turismul trepidant şi alunecos al secolului XXI, aflat perplex în deplină criză axiologică".

Atenţie, imagini cu conţinut ce pot afecta emoţional!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Contestare si manie proletara
Nu am vazut acea productie si nu vreau sa ma pronunt asupra valorii/calitatii ei artistice!! Stiu doar ca toate noile curente in arte au fost contestate, la vremea lor, de public si/sau critici!! A se vedea doar reactiile fata de impresionisti sau fovisti!! Dar, oare, Brancusi nu a avut si el parte de controverse??!! De ce nu a acceptat Romania actul lui de donatie a intregii sale opere??!!Aud??!! Asa ca, vorba aia academica: "Ciocu'mic"!!!
Postat 22 Octombrie 2019, 17:00 de AnaConda
Nebunii nu trebuie admirati, ci ignorati
Prosti sunt aia care se duc sa admire asemenea expozitii. Cretinii, precum cei doi "artisti" in cauza ar trebui ignorati si ar renunta singuri la cacatul ala de "arta". Dar atata vreme cat vor exista snobi care sa participe la vernisaje de genul asta, lucrurile vor continua sa degenereze.
Postat 21 Octombrie 2019, 19:55 de rowald
socant
1.acesti tineri au incercat sa atraga atentia asupra lor printr-un spectacol socant 2.au reusit = Doamna Elena Marinescu nici nu a mentionat lucrarile celorlalti artisti locali . "sa fie vorba de labilitatea psihica a spectatorilor inclusiv a doamnei ziariste ?" care nu au retinut nimic altceva in afara celor care incearca sa socheze ? Deci ce este mai rau ? cei care incearca sa socheze sau cei care se lasa socati ? Practic doamna ziarista le-a facut jocul ! Moderatorul ar trebui sa atraga atentia Doamnei Marinescu sa scrie si un articol referitor la ceilalti artisti si sa aiba puterea morala si intelectuala sa ignore pe cei care incearca sa socheze ! Daca nu este capabila atunci Bihoreanul sa il trimita pe Lucian Cremeneanu la expozitii de arta . Asta daca doriti ca Bihoreanul sa nu se transforme intr-un ziar gen "can-can"
Postat 21 Octombrie 2019, 18:44 de richard
nebuni
Sa sune cineva la salvare ca sa-i duca la nebuni. Sa le spuna si de scutece caci au sa murdareasca ambulanta.
Postat 21 Octombrie 2019, 17:20 de DaNu
Artă???
Am înebunit oameni buni, ne p i ș ă m pe noi și o numim artă.
Postat 21 Octombrie 2019, 15:51 de bde
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON