URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2021, 16:51

Triplă lansare "Familia" la Casa Darvas - La Roche

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La final de an, redacţia revistei Familia le-a pregătit cititorilor nu doar lansarea numărului dublu 11-12, ci şi două lansări de carte. Este vorba despre volumul Bihorul poetic postbelic. O perspectivă critică asupra liricii româno-maghiare, studiul literar semnat de colaboratorul nostru Mihók Tamás, recent apărut la Editura Universităţii din Oradea, şi de volumul colectiv de proză scurtă Cartea oraşelor, apărut de doar cîteva zile la Editura Humanitas, în care Oradea este reprezentată printr-o proză a lui Mircea Pricăjan.

Evenimentul, care va avea loc miercuri, 22 decembrie, începînd cu ora 18.00, la Casa Darvas - La Roche, este completat de o expoziţie fotografică ce reuneşte toate fotografiile care în cursul acestui an au împodobit copertele revistei Familia.

Ultimul număr din acest an al revistei Familia propune o anchetă pornind de la o întrebare incitantă: "Cum îşi cîştigă astăzi pîinea poeţii şi poetele din România?". Invitaţii lui Mihók Tamás şi ai lui Andrei Zbîrnea, realizatorii anchetei, răspund fără ocolişuri la această temă oarecum tabu în societatea de azi. Poeţii chestionaţi sînt: Răzvan Andrei, Radu Andriescu, Sorin DespoT, Gabi Eftimie, Mircea Andrei Florea, Diana Geacăr, Irina-Roxana Georgescu, Matei Hutopilă, Dmitri Miticov, Florentin Popa, Ana Săndulescu, Angelica Stan, Răzvan Ţupa, Mihail Vakulovski, Ioana Vintilă, Marcel Vişa.

În acelaşi număr, Emilian Galaicu-Păun îi ia un interviu reputatului critic literar Al. Cistelecan, în care acesta mărturiseşte "am rămas un diletant care nu poate scrie decît după ce a epuizat toate motivele şi pretextele de a nu o face". Revista Familia marchează astfel o ocazie aniversară şi-i urează "La mulţi ani!" lui Al. Cistelecan.

Poezia este reprezentată acum de Cătălin-Mihai Ştefan (cu poeme în avanpremieră din viitorul său volum), Lia Faur, Artema Burn (despre a cărei poezie scrie, la rubrica de cronică literară, Orlando Balaş), Alexandru Ovidiu Vintilă şi Angela Furtună.

La capitolul proză, Andrei Dumitrescu (pe care cititorii l-au putut întîlni anul acesta în antologia anuală Kiwi alcătuită de Marius Chivu pentru editura Polirom) vine cu un text "de sezon", intitulat "Bradul". Michael Haulică revine cu o povestire "spin-off" din seria Calistrat Hadîmbu, construind un text în jurul dialogului nerostit dintre două priviri. Iar George C. Dumitru, acum în librării cu un nou roman, ...Şi toate zilele de azi (Humanitas), vorbeşte despre un soi aparte de fericire în proza numită chiar aşa, "Fericire".

Cronicile literare analizează cărţi recente scrise de Gabriel Liiceanu, Ovidiu Komlod, Michel Houellebecq, Ioan T. Morar, Andreea Iulia Scridon, Andrada Yunusoglu, Mircea Stanciu, Alexia Ema Burneci (Artema Burn) şi Ligia Pârvulescu.

Nu lipsesc colaborările constante ale lui Marius Chivu (Flashbook), Magda Danciu (Save as...), Florin Ardelean (Cronica ideilor), Ioan Moldovan (Poeţi în cărţi), Alex Moldovan (Cartea pentru copii), Alexandru Seres (Reconstituiri), Al. Cistelecan (Lecturi obligatorii), Adrian Gagi (Muzica), Irina-Roxana Georgescu (Cinemascop).

Numărul 11-12 al Familiei poartă pe copertă şi este ilustrat cu fotografii ale artistului orădean Alex Mara (pseudonimul artistic al lui Florin Şipoş).

Volumul Bihorul poetic postbelic are la bază teza de doctorat susţinută de Mihók Tamás la Universitatea de Târgu Mureş sub îndrumarea lui Al. Cistelecan. Radu Vancu spune despre această carte: "Observaţiile deopotrivă subtile şi esenţiale surprinse în această lucrare stau probă pentru acuitatea teoretică şi pentru bosa de geograf cultural real ale lui Mihók." – Prezentarea va fi făcută de Miron Beteg.

Cartea oraşelor este o antologie de proză scurtă coordonată de Andreea Răsuceanu şi apărută de curînd la Editura Humanitas, în colecţia "821.135.1 – Scriitori români contemporani". 16 scriitori au scris tot atîtea texte despre oraşele lor de baştină sau despre cele cu care se identifică afectiv şi intelectual. Printre aceste oraşe se numără Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj, Ploieşti, dar şi Oradea. Autorii invitaţi să contribuie sînt Marius Chivu, Mariana Codruţ, Bogdan Coşa, Augustin Cupşa, Adela Greceanu, Borco Ilin, Florina Ilis, Angelo Mitchievici, Iulian Popa, Mircea Pricăjan, Viorica Răduţă, Andreea Răsuceanu, Adrian G. Romila, Corina Sabău, Sebastian Sifft şi Tatiana Ţîbuleac. "În unele texte, atmosfera oraşului se insinuează pe nesimţite printre întâmplări, referirile directe la spaţiu fiind aproape absente. În altele, acesta comunică imperceptibil cu psihologia personajelor, anticipându-le sau justificându-le gesturile şi acţiunile. O lectură în cheie ironică, o privire nostalgică, o imersiune în trecutul istoric al unui loc – toate sunt variante de a citi şi a scrie oraşul. Scriind despre oraşul lui, fiecare prozator şi-a făcut de fapt propriul portret," spune Andreea Răsuceanu. – Prezentarea va fi făcută de Miron Beteg. Doritorii vor putea achiziţiona acest volum la faţa locului, graţie Librăriei Humanitas Oradea.

Alături de membrii redacţiei se vor afla tinerii actori Oana Serena Secară şi Ionuţ Şerban, care vor citi fragmente din texte publicate în numărul lansat, dar şi un fragment din textul lui Mircea Pricăjan cuprins în Cartea oraşelor.

Intrarea este liberă în limita a 25 de locuri şi condiţionată de respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare, inclusiv de prezentarea certificatului verde.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a revistei Familia, astfel încît să poată fi urmărit de oricine nu poate ajunge fizic la lansare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON