URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2023, 20:01

TEDx Youth, în Oradea: Ce sfaturi au primit tinerii de la o creatoare de conținut și o scriitoare adolescentă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tinerii care au fost prezenţi, sâmbătă, la TEDxLibertăţii Park Youth, desfășurat la Sinagoga Neologă Sion din Oradea, au fost sfătuiți de personalităţile invitate, între care s-au numărat o creatoare de conţinut pe reţelele de socializare şi o scriitoare, să îşi urmeze mereu visele, chiar dacă uneori pare imposibil.

Evenimentul a început după ora 11, iar primul speaker care a urcat pe scenă în faţa celor peste 100 de participanţi, majoritatea adolescenţi şi tineri, a fost creatoarea de conţinut Anca Broască.

Aceasta le-a povestit cum a început să facă vloguri încă de la 14 ani şi cum de-a lungul timpului a trecut prin mai multe experienţe negative, după ce unii internauţi au jignit-o în mediul online.

"La început nu îmi păsa deloc de ce zic ceilalţi, eram un copil. Postam cam tot ce credeam că ar putea fi interesant. După ce am crescut şi am ajuns la facultate am început să ascult părerile celor din jur şi nu tot timpul a fost benefic pentru mine", a povestit influenceriţa.

De-a lungul vremii, a fost făcută inclusiv "grasă", "proastă" ori "urâtă".

"În toţi aceşti ani am învăţat că trebuie să iau în seamă doar sfaturile şi criticile oamenilor de la care consider că am ceva de învăţat, care şi lucrează în acelaşi domeniu ori în altele asemănătoare cu al meu. Este important să ne trăim visul, să avem un scop", le-a spus ea celor prezenţi.

Anca Broască postează des conţinut pe Instagram, TikTok şi are şi un podcast denumit "Bălăriile Ancăi".

Un discurs menit să le transmită adolescenţilor că nu sunt singuri l-a avut scriitoarea Daria Marchiş, în vârstă de doar 17 ani. Aceasta a început să scrie încă de la 13 ani şi i-a încurajat şi pe participanţii la TEDx Youth să facă la fel când simt nevoia. 

"Scrisul înseamnă o conectare cu tine pentru că îţi expui gândurile pe hârtie şi te eliberezi. La vârsta adolescenţei tindem să credem că nimeni nu ne înţelege, dar de fapt este doar o perioadă mai ciudată pentru noi. Este important ca atunci să ne trecem gândurile pe o foaie sau chiar şi pe telefon şi să discutăm cu familia noastră", a spus adolescenta, autoare de cărţi de ficţiune, care au putut fi cumpărate de la un stand amenajat în sinagogă. 

Ceilalţi invitaţi programați să le vorbească celor prezenţi au fost Oase, dansator şi co-prezentator TV, Emese Balog, psiholog, Andra Cloştorfeanu, activistă în domeniul ecologiei, Simina Tulbure, prima femeie deputat român din partea Diasporei, Oana Gheorghiu, fondatoare a organizaţiei "Dăruieşte viaţă", şi Nicoleta Munteanu, o antreprenoare de succes.

Evenimentul TEDxLibertăţii Park Youth a fost organizat, sub licență TedEx, de o echipă de eleve: Bianca Lontiş, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Ştefania Bîrlea, clasa a XII-a la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, şi Maria Gherman, clasa a XII-a la Liceul de Arte.

Ideea centrală a evenimentului a fost "Creating Our Way" (Creându-ne propriul drum), ilustrată prin experienţele de viaţă ale vorbitorilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Inutil
Genul de „seminarii” absolut inutile pentru public, organizate în beneficiul de imagine al organizatorilor. Așadar, ce au învățat adolescenții din întâlnirea asta?
Postat 16 Septembrie 2023, 20:26 de cvm
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON