URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
16 Septembrie 2023, 20:01

TEDx Youth, în Oradea: Ce sfaturi au primit tinerii de la o creatoare de conținut și o scriitoare adolescentă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tinerii care au fost prezenţi, sâmbătă, la TEDxLibertăţii Park Youth, desfășurat la Sinagoga Neologă Sion din Oradea, au fost sfătuiți de personalităţile invitate, între care s-au numărat o creatoare de conţinut pe reţelele de socializare şi o scriitoare, să îşi urmeze mereu visele, chiar dacă uneori pare imposibil.

Evenimentul a început după ora 11, iar primul speaker care a urcat pe scenă în faţa celor peste 100 de participanţi, majoritatea adolescenţi şi tineri, a fost creatoarea de conţinut Anca Broască.

Aceasta le-a povestit cum a început să facă vloguri încă de la 14 ani şi cum de-a lungul timpului a trecut prin mai multe experienţe negative, după ce unii internauţi au jignit-o în mediul online.

"La început nu îmi păsa deloc de ce zic ceilalţi, eram un copil. Postam cam tot ce credeam că ar putea fi interesant. După ce am crescut şi am ajuns la facultate am început să ascult părerile celor din jur şi nu tot timpul a fost benefic pentru mine", a povestit influenceriţa.

De-a lungul vremii, a fost făcută inclusiv "grasă", "proastă" ori "urâtă".

"În toţi aceşti ani am învăţat că trebuie să iau în seamă doar sfaturile şi criticile oamenilor de la care consider că am ceva de învăţat, care şi lucrează în acelaşi domeniu ori în altele asemănătoare cu al meu. Este important să ne trăim visul, să avem un scop", le-a spus ea celor prezenţi.

Anca Broască postează des conţinut pe Instagram, TikTok şi are şi un podcast denumit "Bălăriile Ancăi".

Un discurs menit să le transmită adolescenţilor că nu sunt singuri l-a avut scriitoarea Daria Marchiş, în vârstă de doar 17 ani. Aceasta a început să scrie încă de la 13 ani şi i-a încurajat şi pe participanţii la TEDx Youth să facă la fel când simt nevoia. 

"Scrisul înseamnă o conectare cu tine pentru că îţi expui gândurile pe hârtie şi te eliberezi. La vârsta adolescenţei tindem să credem că nimeni nu ne înţelege, dar de fapt este doar o perioadă mai ciudată pentru noi. Este important ca atunci să ne trecem gândurile pe o foaie sau chiar şi pe telefon şi să discutăm cu familia noastră", a spus adolescenta, autoare de cărţi de ficţiune, care au putut fi cumpărate de la un stand amenajat în sinagogă. 

Ceilalţi invitaţi programați să le vorbească celor prezenţi au fost Oase, dansator şi co-prezentator TV, Emese Balog, psiholog, Andra Cloştorfeanu, activistă în domeniul ecologiei, Simina Tulbure, prima femeie deputat român din partea Diasporei, Oana Gheorghiu, fondatoare a organizaţiei "Dăruieşte viaţă", şi Nicoleta Munteanu, o antreprenoare de succes.

Evenimentul TEDxLibertăţii Park Youth a fost organizat, sub licență TedEx, de o echipă de eleve: Bianca Lontiş, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Ştefania Bîrlea, clasa a XII-a la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, şi Maria Gherman, clasa a XII-a la Liceul de Arte.

Ideea centrală a evenimentului a fost "Creating Our Way" (Creându-ne propriul drum), ilustrată prin experienţele de viaţă ale vorbitorilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Inutil
Genul de „seminarii” absolut inutile pentru public, organizate în beneficiul de imagine al organizatorilor. Așadar, ce au învățat adolescenții din întâlnirea asta?
Postat 16 Septembrie 2023, 20:26 de cvm
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6481 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON