URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2022, 18:36

Poezie inedită, critică de întâmpinare, Emil Cioran... De săptămâna aceasta, numărul 9 al revistei „Familia” este disponibil în librării și chioșcuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Echipa redacțională a revistei de cultură „Familia” anunță cu bucurie că, începând din această săptămână, numărul 9/2022 al publicației orădene înființate în 1865 de Iosif Vulcan, asemeni numerelor precedente din seria a VI-a, este disponibil pe rafturile celor mai importante librării din țară – Humanitas, Cărturești, Librarium, La Două Bufnițe. Pe plan local, revista poate fi achiziționată atât de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, cât și de la principalele chioșcuri de ziare din oraș, respectiv de la punctele de vânzare Visit Oradea.

Cel mai recent număr este axat pe critică și poezie, și cuprinde cronici literare efervescente semnate de Marius Chivu, Ioan Moldovan, Alex Moldovan, Andreea Pop, Dan-Liviu Boeriu, Ioana Cistelecan, Florin Ardelean, Radu Bejan și Mihók Tamás, studii literare eclatante marca Al. Cistelecan (care publică o mini-monografie, de nu mai puțin de 14 pagini, a scriitoarei Magda Cârneci) și Magda Danciu, un royal flush de poezie proaspătă – Bogdan Tiutiu, Florin Dumitrescu, Gelu Diaconu, Cristina Drăghici și Kemenes Henriette (aceasta din urmă cu un poem inspirat de războiul ruso-ucrainean, în traducerea lui Mihók Tamás)

Mai găsiți în „Familia” 9 eseuri și cronici de teatru (Alexandru Jurcan), cinema (Irina-Roxana Georgescu), muzică clasică (Adrian Gagiu), muzică contemporană (Andrei Zbîrnea) și plastică (Aurel Chiriac), fotografii ale inconfundabilului Silviu Gheție (a se remarca și coperta provocatoare, care tot amprenta sa o poartă), precum și impresii la cald ale invitaților la cea de-a unsprezecea ediție a festivalului timișorean LitVest.

La șirul de contribuții incitante se adaugă un text cu totul și cu totul aparte, și anume traducerea în limba română, asigurată de Alexandru Seres, a unui articol semnat E.M. Cioran, apărut în numărul 10 (anul 1987) al revistei exclusiviste „Egoïste”. Textul inedit este însoțit de o notă de prezentare a traducătorului.

Redacția revistei „Familia” vă urează lectură agreabilă!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON