URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2012, 15:55

Noul Cod de procedură civilă intră în vigoare la 1 septembrie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 8 mai 2012 proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă a fost adoptat de Plenul Camerei Deputaţilor cu 240 de voturi pentru, nici un vot împotrivă şi 1 abţinere.

Întrucât Camera Deputaţilor a fost cameră decizională, iar proiectul fusese adoptat atnterior şi în Senat, Legea de punere în aplicare va fi promulgată cât de curând iar, ulterior, publicată în Monitorul Oficial. Conform articolului 81 din acest act normativ, Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 15 iulie 2010, intră în vigoare la 1 septembrie 2012.

Prin Legea de punere în aplicare se modifică numeroase articole din Codul publicat în 2010 precum şi numeroase legi speciale pentru a se asigura compatibilizarea dispoziţiilor de procedură din legile speciale cu prevederile noului cod. Astfel, spre exemplu, la data intrării în vigoare a Noului Cod de procedură civilă se modifică substanţial: Legea 31/1990 privind societăţile comerciale, Legea 554/2004 privind Contenciosul administrativ, OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, mai multe acte normative cu incidenţă în materia proprietăţii intelectuale, etc. Intrarea în vigoare la 1 septembrie a tuturor acestor modificări legislative în materie procedurală va reprezenta o adevărată provocare pentru sistemul judiciar român - niciodată în istoria modernă România nu s-a confruntat cu o asemenea schimbare.

Această schimbare, din punctul meu de vedere, nu constă atât în volumul mare al modificărilor procedurale, ci în modificarea unor principii care au reprezentant constante ale procedurii civile în ultimii ani. De aceea, cred că va fi mult mai greu pentru sistem să înţeleagă logica noilor principii şi nu atât să se conformeze unos schimbări punctuale ale procedurii. Spre exemplu, se schimbă chiar principiul aplicării în timp a normelor de procedură, iar după 1 septembrie legea de procedură sub care porneşte un proces va fi şi legea de procedură sub care acesta se şi finalizează nemaifiind permise intervenţii ale legiuitorului "în timpul jocului".

Voi încerca să prezint noile principii după publicarea în Monitorul Oficial a formei finale a Noului Cod de procedură civilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON