URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2013, 14:26

Noile taxe de timbru: Taxarea căilor de atac

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 aduce modificări însemnate cu privire la taxele de timbru datorate pentru exercitarea căilor de atac. Dacă vechea lege nr. 146/1997 prevedea principiul că taxa de timbru datorată pentru apel sau recurs este de 50% din taxa percepută în prima instanţă iar pentru contestaţia în anulare sau revizuire taxa era de 10 lei, noua legislaţie măreşte substanţial aceste taxe şi prevede un mod mai complicat de calculare a lor.

Taxa datorată pentru apel rămâne 50% din taxa datorată în prima instanţă, dar se introduce şi un prag minim de taxare de 20 lei. În privinţa recursului, se va datora o taxă separată de câte 100 de lei pentru fiecare motiv de recurs, primele 7 motive prevăzute de articolul 488 din Noul cod de procedură civilă. În cazul în care se invocă al optulea motiv de recurs, respectiv încălcarea sau aplicarea greşită a normelor de drept material, pentru cereri şi acţiuni evaluabile în bani, recursul se taxează cu 50% din taxa datorată la suma contestată, dar nu mai puţin de 100 lei; în aceeaşi ipoteză, pentru cererile neevaluabile în bani, cererea de recurs se taxează cu 100 lei.

Totuşi, în cazul unor căi de atac exercitate împotriva unor hotărâri prin care nu s-a judecat litigiul în fond, taxa de timbru va fi de doar 50 de lei (în vechea reglementare, în aceste situaţii, taxa era de 4 lei). Mai concret taxa de 50 de lei va fi datorată în cazul exercitării apelului sau recursului împotriva hotărârilor prin care s-a respins cererea ca prematură, inadmisibilă, prescrisă sau pentru autoritate de lucru judecat, împotriva hotărârilor prin care s-a luat act de renunţarea la dreptul pretins, împotriva hotărârilor prin care s-a luat act de renunţarea la judecată sau împotriva hotărârilor prin care se încuviinţează învoiala părţilor.

Întrucât potrivit Noului cod de procedură civilă, pot fi atacate doar considerentele hotărârii, în situaţia în care soluţia este favorabilă dar motivarea greşită, taxa de timbru datorată în acest caz este de 100 lei. Nu în ultimul rând se prevede o taxă de 100 lei pentru execitarea căilor extraordinare de atac, contestaţia în anulare sau revizuirea, în condiţiile în care în vechea reglementare taxa datorată era de doar 10 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Adica, daca instanta greseste, omul plateste
Votat USL inseamna si votat noua reforma in justitie, dupa Boc juristul care nu intelegea constitutia. Dar nu da dracu sa va ia cu tot si sa va puna la plata de guvernanti cretini? Cum vine o noua guvernare cum apar alte taxe.
Postat 04 August 2013, 21:44 de Juji
ES cum??? ES mata!!!
si acest articol explicat mai pe mintea majoritatii semianalfabete si agricultoare bihorene, cum ar suna??ce s-a transformat in bine pentru sclavii moderni??
Postat 03 August 2013, 18:16 de florin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON