URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2022, 12:58

Intră în rol(uri)! Actorii Teatrului Regina Maria vă invită la mini-stagiunea specială de final de vară

Intră în rol(uri)! Actorii Teatrului Regina Maria vă invită la mini-stagiunea specială de final de vară (foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o vacanţă în care şi-au lăsat rolurile deoparte, actorii orădeni le "îmbracă" din nou, înainte de începerea sezonului 2022-2023, cu ocazia unei mini-stagiuni speciale, de final de vară, ce anunţă comedii, drame, spectacole pentru copii, dar şi surprize.

Programul cuprinde atât producţii recente ale ambelor trupe ale Teatrului Regina Maria, cât şi unele ceva mai vechi. Mini-stagiunea a debutat duminică seară, cu comedia "Arta adulterului", care s-a jucat în Sala Mare. Gazdele au organizat şi un concurs, spunând că, în ciuda tematicii spectacolului, vor să încurajeze dragostea adevărată şi relaţiile trainice, astfel că au cadorisit un cuplu cu o cină la un restaurant elegant din oraş...

Stagiunea mică 

Stagiunea intermediară a Teatrului Regina Maria va ţine până pe 15 septembrie, fiind programate atât spectacole pentru adulţi, cât şi pentru copii, ba la Sala Mare, ba la Arcadia, ba în curtea Palatului Princiar din Cetate.

Sâmbătă, de la ora 20, pe scena din fortăreaţă se va juca un spectacol care a avut premiera în primăvara acestui an, "Genul Acuzativ", de Mimi Brănescu, creatorul serialului Las Fierbinţi. Spectacolul de la Oradea, o tragicomedie, spune povestea unei femei care se trezeşte, târziu în viaţă, cu regrete şi neîmpliniri, pe care nu ezită să le pună în cârca celorlalţi membri ai familiei sale. Are şi momente comice, dar povestea nu-i tocmai de râs...

Vrăjitoarele... 

Duminică, tot în Cetate şi tot de la ora 20, va fi rândul comediei "Iubeşti? Plăteşti!", cu trei actori pe scenă, care vor prezenta o poveste despre triunghiuri amoroase, însă din acelea care se lasă cu râsete. 

Pe 31 august, la Sala Mare, se va juca "...Escu", de Tudor Muşatescu, despre politicieni şi demagogie, în timp ce pe 3 septembrie, în Cetate, spectatorii vor putea vedea "Profu’ de franceză", o adaptare de Matei Mircioane după Tudor Muşatescu. 

În seara de 4 septembrie, tot acolo, actorii orădeni vor juca "Moştenirea norocului", o comedie neagră iscată de tensiunile care apar când un cap de familie e pe cale să plece în lumea cealaltă, iar apropiaţilor nu le scapă un aspect important: cui va lăsa avuţia? 

Pe 5 septembrie este programată o nouă reprezentaţie a piesei "Profu’ de franceză", urmată pe 7 septembrie de "Vinegar Tom". Spectacolul va fi jucat în Sala Mare, unde a avut premiera în primăvara acestui an, el vorbind despre condiţia femeii în societăţile patriarhale, nu doar cea de secol XVII, când "vrăjitoarele" erau chinuite şi omorâte, ci şi cea din zilele noastre, când, aproape indiferent ce-ar face, le aşteaptă o judecată aspră. Producţia impresionează prin scenografie, actorii din rolurile principale aflându-se tot timpul pe scenă ca în nişte vitrine din care se "activează" în momentul potrivit.

Despre Eva

După o nouă reprezentaţie a comediei "Iubeşti? Plăteşti!", programată pe 9 septembrie, publicul orădean va putea vedea, pe 14 septembrie, spectacolul "Eva Heyman", la Sala Arcadia. Acesta e inspirat din povestea micuţei evreice din Oradea, care a ţinut un jurnal răscolitor din ghetou, înainte de a fi trimisă cu trenurile morţii la Auschwitz, unde şi-a şi găsit sfârşitul, la doar 13 ani. În fine, pe 15 septembrie, la Arcadia, se va juca spectacolul "Gâlcevile din Chioggia". 

Şi trupa Arcadia a programat mai multe reprezentaţii în mini-stagiune. Astfel, vineri, în Cetate, va putea fi văzut "Băieţelul care se putea muşca de nas", duminică "Scufiţa roşie", pe 3 septembrie "Capra cu trei iezi", iar pe 5 septembrie "Frumoasa şi Bestia". La fel cum au făcut la "Arta adulterului", gazdele de la Teatrul Regina Maria pregătesc concursuri şi surprize pentru spectatori la aproape fiecare reprezentaţie.

Poveşti noi 

În paralel, Teatrul plănuieşte noi producţii, în perspectiva stagiunii 2022-2023. De pildă, cea dintâi premieră a viitorului sezon va purta semnătura lui Bobi Pricop, unul dintre cei mai apreciaţi regizori tineri, premiat la Festivalul de Teatru de la Sibiu, nominalizat la UNITER, care în urmă cu câţiva ani a pus în scenă la Oradea spectacolul "Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas". Titlul noului spectacol pe care îl va pregăti pentru publicul orădean nu a fost făcut public încă. 

Trupa Arcadia pregăteşte, de asemenea, noutăţi pentru spectatorii mai mici. Echipa lucrează deja la spectacolul "Cei trei purceluşi", cu păpuşi, care va fi regizat de Daniel Vulcu, iar premiera va fi în octombrie. Celelalte noutăţi? Mai la toamnă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON