URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iulie 2021, 10:55

"Duhul aurului": A fost lansat noul număr al revistei Familia, ilustrat cu fotografii de la Roşia Montană (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai nouă ediție a revistei Familia, cea cu numărul 6, a fost lansată joi seară, la Librăria Cărtureşti din Oradea.

Aceasta a fost ilustrată cu imagini spectaculoase din galeriile subterane de la Roşia Montană, dar şi cu poze de la suprafaţă, cu oamenii locului în viața de zi cu zi, realizate de mai mulţi fotografi care și-au etalat lucrările la Muzeul Ţării Crişurilor, în cadrul expoziţiei al cărei nume apare și pe coperta revistei de cultură: "Roşia Montană. Duhul aurului".

"Duhul aurului", pe copertă

Evenimentul, care a atras doar 10 participanți, a început după ora 18, după ce gazda evenimentului, redactorul-şef al revistei, Mircea Pricăjan, a felicitat librăria Cărtureşti pentru recenta distincţie de la Târgul de carte din Londra, unde a primit titlul de Librăria Anului la nivel mondial.

A luat cuvântul apoi Florin Şipoş (foto), curatorul expoziţiei de fotografie documentară "Roşia Montană - Duhul aurului", care a putut fi vizitată la Muzeul Ţării Crişurilor până luni, 12 iulie.

"Vreau să felicit revista Familia pentru deschiderea din ultima vreme spre fotografie. Lucrarea care se află pe coperta revistei îi aparţine fotografului şi cercetătorului Ivan Rous, care este în România de 15 ani şi fotografiază galerii subterane. Nu ştiu nici până astăzi cum a putut să intre acolo, pentru că foarte mult timp galeriile au fost închise şi nimeni n-a avut voie să intre", a explicat Şipoş, care semnează în revistă şi o cronică a expoziţiei.

Ivan Rous este primul fotograf profesionist care a surprins cu aparatul său faimoasele galerii subterane, ce se întind pe 150 de kilometri, şapte kilometri fiind de pe vremea Daciei şi Imperiului Roman.

Pe lângă imaginile din subteran, revista este ilustrată şi cu fotografii realizate de artiştii din grupul "7 zile" -  Cosmin Bumbuţ, Petruţ Călinescu, Bogdan Croitoru, Vasile Dorolţi, Silviu Gheţie şi Gicu Şerban, respectiv Oleg Tishkovets, din Ucraina, - care au surprins viaţa de zi cu zi a locuitorilor din Roşia Montantă, clădirile din localitate şi exploatările miniere de suprafaţă.

Povestea unui poet

Mircea Pricăjan a prezentat pe scurt conţinutul noului număr al revistei de cultură, care cuprinde poeme, cronici (7 la număr) şi proză (3 opere) și note de lectură care-i aparţin lui Dan Romaşcanu despre „România comunistă (1948-1985). O analiză politică, economică şi socială”, de Michael Shafir.

Una dintre cronici a fost scrisă de Mihai Bălan (foto), care le-a vorbit celor prezenți despre "Kissinger: 1923-1968. The Idealist", de Niall Ferguson. "Deşi este o carte apărută la o editură în Marea Britanie, care nu este tradusă încă în româneşte, dar care poate fi citită de cei care ştiu engleză, este un volum interesant. Este un bildungsroman, o epopee a celui care a fost un puternic om de stat", a explicat el.

Evenimentul s-a încheiat cu două momente artistice.

Tânăra actriţă Oana Serena Secară a citit două poeme ale Denisei Crăciun, publicate în actualul număr: "Ai grijă ce-ţi doreşti" şi "De la îngerul legământului". Apoi, împreună cu actorul Ionuţ Şerban, a citit câteva fragmente din "Salvaţi-l pe Tudorică", o poveste scrisă de Mihaela Buruiană, despre un bărbat nepriceput la scris care a devenit un poet consacrat la nivel naţional.

Revista Familia poate fi cumpărată în Oradea de la chioşcurile de presă, librăriile Cărtureşti şi Humanitas, la preţul de 10 lei.

Următoarea ediție, care va apărea în septembrie, va fi una dublă, numerele 7 şi 8 urmând să fie contopite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Familia lui Bolojan.
Se vrea "smart" și neapărat națională, ca să poată la un moment dat lansa mesaje politice online. Și-a tras Bolojan "revistă de cultură". Viitoare fițuică de partid.
Postat 17 Iulie 2021, 10:38 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON