URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2012, 18:20

Cseke Attila: Oradea are nevoie de viziune!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost ministru al Sănătăţii, Cseke Attila şi-a adunat ideile programului electoral sub numele "Oradea sănătoasă", având ca linie directoare intenţia de redobândire de către oraş a statutului de centru regional pe care îl avea odinioară, în cinci domenii: educaţie, medicină, cultură, turism şi economie.

Să fim excelenţi acolo unde ne pricepem, spune candidatul UDMR, adăugând că Oradea are nevoie nu de un simplu administrator, ci de un edil cu viziune.

- Care va fi primul lucru pe care îl veţi face după ce veţi fi ales primar?

- Începem înlocuirea conductelor de termoficare!

- Cine sunt cei doi viceprimari cu care aţi dori să lucraţi?

- Va exista o coaliţie şi majoritatea din Consiliu va decide. Eu doresc să găsim persoane cu care să pot lucra pentru a-mi îndeplini programul cu care câştig, "Oradea sănătoasă!".

- Ce măsuri preconizaţi pentru încurajarea dezvoltării economice? Cum veţi încuraja crearea a noi locuri de muncă? Ce politică fiscală intenţionaţi să adoptaţi?

- Dezvoltarea economică este legată de alte domenii, presupune o dezvoltare coordonată pentru ca oraşul să devină atractiv pentru investitori. Mă gândesc la cultură, sport, educaţie - domenii în care trebuie să devenim excelenţi, prin organizarea de evenimente, care vor aduce, conexat, şi creştere economică. Exemplul Sibiului este elocvent: un pol cultural a adus dezvoltare economică. Nu poţi să dezvolţi doar economia, fără interconectarea cu alte domenii. Desigur, şi în parcuri industriale trebuie încurajată atragerea de investitori grei, care oferă salarizare mai mare şi care produc plusvaloare, şi mai puţini investitori care lucrează în sistem lohn. Dar trebuie să gândim pe termen mediu şi lung, nu doar să umplem rapid spaţiile din parcul industrial. În domeniul fiscal: la propunerea UDMR, în mandatul ce se încheie s-a redus procentul de impozit pe imobile pentru persoane juridice de la 1,6% la 1%, şi ne propunem să scădem acest procent la 0,8%.

Nu schimbări de dragul schimbării

- Ce schimbări intenţionaţi să faceţi la societăţile din subordinea Primăriei?

- Nu sunt pentru o schimbare doar de dragul schimbării. După câştigarea mandatului de primar va fi însă o analiză a acestor societăţi şi acolo unde se impune vor fi şi măsuri de schimbare.

- Cum veţi stimula reabilitarea faţadelor?

- Trebuie pornit de la un principiu evident: este şi interesul comunităţii şi al municipalităţii ca aceste clădiri să fie reabilitate. Nu e doar interesul proprietarului, pe care să-l sancţionezi dacă nu îşi reabilitează proprietatea. Soluţiile pot fi acordarea unor facilităţi fiscale în cazul în care se face reabilitarea, o creditare avantajoasă a lucrărilor la care să participe şi municipalitatea, o posibilitate de cofinanţare a lucrărilor prin asociaţiile de proprietari sau asociaţii de profil.

- Ce veţi face pentru a scoate oraşul din apatia duminicală? Cum gândiţi stimularea turismului? Are nevoie oraşul de un brand şi care ar fi acela?

- Astăzi oraşul este prezent în toate domeniile, dar nu excelează în niciunul. Pentru aceasta trebuie creată în primul rând infrastructura, aceasta e misiunea municipalităţii. Construirea unei noi săli a sporturilor, multifuncţională, va permite organizarea de evenimente internaţionale în toate domeniile. Amenajarea unei Case a Artiştilor, de preferat în Cetate, cu ateliere, spaţii de expoziţii şi vânzare, va oferi infrastructura pentru creaţii de renume. Exemplul altor oraşe - Sibiu, Debrecen, Kosice - arată că aceste infrastructuri au adus şi dezvoltare economică, şi renume internaţional. Aceste domenii, împreună, pot alcătui brandul oraşului.

- Cum veţi rezolva problema termoficării şi a utilizării celorlalte resurse: cărbune, apă geotermală?

- Producerea energiei termice este cea mai importantă problemă de administrare a oraşului. Proiectul actual merge pe o singură soluţie de producere, pe gaz, şi a exclus posibilitatea de găsire de soluţii alternative, iar păstrarea preţului gigacaloriei depinde de realizarea unor criterii pe care Oradea nu le va putea îndeplini, ca de exemplu reducerea pierderilor de pe reţea (azi 40%) la 15%, conform normativelor în vigoare. Din păcate, deşi există şi azi un stoc de 46 km de ţevi preizolate în inventarul CET-ului, între 2008 şi 2012 s-au înlocuit ţevile pe jumătatea lungimii faţă de cei doi ani precedenţi, 2006-2008. Există dispute despre resursele de energie geotermală disponibile, le vom analiza după ce ajung la Primărie, pentru a promova acele soluţii care duc la scăderea preţului gigacaloriei.

Tramvai spre Universitate

- Ce măsuri veţi lua pentru îmbunătăţirea serviciilor de salubritate şi apariţia de noi zone verzi?

- Azi serviciile de salubritate sunt realizate de un singur operator, ceea ce reduce mult posibilitatea de intervenţie a municipalităţii în cazul problemelor calitative. Trebuie analizată foarte serios introducerea concurenţei, aşa cum se procedează în oraşele mari. Deszăpezirea din această iarnă este argumentul cel mai bun pentru regândirea sistemului. În privinţa zonelor verzi, trebuie găsite locaţii pentru a amenaja şi reamenaja spaţii verzi noi. Avem nevoie şi de parcuri de joacă pentru copii în cartiere, nu doar în Rogerius. Vreau asemenea parcuri în Ioşia, Velenţa, Nufărul.

- Care sunt soluţiile dvs pentru împuţinarea câinilor comunitari?

- Soluţiile trebuie găsite în limitele legale, în colaborare cu asociaţiile din domeniu, pentru confortul orădenilor.

- Ce veţi face pentru a reduce fenomenul vandalizării mobilierului urban?

- Poliţia Locală trebuie să intervină în aceste cazuri, să aplice sancţiuni usturătoare. Şi ar trebui să vorbim şi de necesitatea schimbării mentalităţii, de responsabilitatea civică a tuturor orădenilor...

- Aveţi soluţii pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere şi fluidizarea traficului? Dar pentru transportul în comun şi încurajarea utilizării mersului pe bicicletă?

- Sigur, se vor mai face asfaltări de drumuri şi de trotuare, pentru că ele sunt necesare în orice localitate, oricine ar fi primarul. Dar nu e suficient doar să asfaltăm, ci să le gândim integrat: apa, canalizarea, termoficarea şi alte reţele trebuie să fie rezolvate înaintea asfaltărilor spectaculoase. Există probleme de trafic, de exemplu în sensul giratoriu Cele Trei Crişuri, unde am prezentat o soluţie tehnică fezabilă, care ar rezolva problema pentru viitor. Transportul în comun ajută şi la fluidizarea traficului, şi reducerea poluării mediului, împreună cu modul de deplasare cel mai sănătos - mersul pe bicicletă. Numărul călătorilor de pe mijloacele de transport în comun este în continuă creştere, ceea ce înseamnă că infrastructura şi calitatea serviciilor trebuie îmbunătăţite în continuare, permanent, împreună cu extinderea liniilor în funcţie de necesităţi. Voi analiza, de exemplu, oportunitatea construcţiei unei linii de tramvai spre Universitate, conform nevoilor studenţilor. În ultima perioadă am folosit de mai multe ori bicicleta, şi este evident că trebuie construite piste pentru biciclişti, în special către Zona Metropolitană Oradea, unde există spaţiul necesar.

Parcările, altfel...

- Cum veţi gestiona problema parcărilor publice şi a celor la domiciliu?

- Trebuie regândite parcările publice, pentru că sunt locuri în care trasarea liniilor galbene nu se impune. Iar să impui unui plătitor de abonament să mai plătească o dată şi pentru că parchează pe linia galbenă mi se pare lipsit de logică. Vom analiza şi sistemul de parcări la domiciliu în sensul soluţionării parcării, nu al încasării de sume consistente.

- Cum puteţi contribui la modernizarea Aeroportului şi punerea lui în circuitul internaţional?

- Azi Aeroportul Oradea este în coordonarea Consiliului Judeţean Bihor, deci orice soluţie trebuie gândită împreună cu ei. Până când municipalitatea nu are atribuţii directe asupra Aeroportului, orice proiect propus este doar unul electoral.

- Ce relaţie vedeţi între municipalitate şi Universitate? Ce politică aveţi pentru îmbunătăţirea condiţiilor din grădiniţe şi şcoli?

- Orice oraş important are nevoie de un mediu universitar puternic. Toate universităţile din Oradea trebuie să fie parteneri ai Primăriei. Zona de cercetare-inovare ne poate plasa în faţa altora, să redevenim centru regional. În privinţa grădiniţelor şi şcolilor, bazându-ne pe experienţa instituţiilor existente, vom demara un program de construcţii de cantine pentru acele şcoli şi grădiniţe unde lipseşte această infrastructură.

- Ce credeţi că mai aveţi de făcut în ce priveşte administrarea spitalelor?

- Am fost în noaptea maratonului de campanie la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean. Datele de acolo demonstrează că este necesar un centru de permanenţă lângă spital, desigur, cu plata suplimentară a medicilor de familie, aşa cum funcţionează şi în judeţ în mai multe zone. Pe lângă aceasta, trebuie să ne folosim de avantajul că oraşul deţine toate spitalele: trebuie delimitate secţiile care se ocupă de urgenţe şi cele de boli cronice, creând secţii pentru cronici.

Să administrăm doar nu mai e destul

- Cum veţi trata problema persoanelor fără locuinţe şi a cerşetoriei?

- În privinţa infrastructurii sociale, oraşul trebuie să dea mai mult. Voi stimula construcţia de blocuri ANL şi voi gândi parteneriate public-private pentru a intensifica construcţia de locuinţe. În privinţa cerşetoriei, trebuie să intervenim împreună cu cei de la Consiliul Judeţean, astfel încât să nu mai vină oameni din satele şi oraşele din judeţ, ci să-şi găsească loc de muncă la ei acasă.

- Cum veţi rezolva problema mirosurilor pestilenţiale din cartierul Ioşia?

- Trebuie aplicată legea şi, dacă nu se poate remedia situaţia, trebuie închisă sursa de infecţie.

- Ce aţi schimba în felul în care este condus oraşul acum?

- Municipiul Oradea este doar administrat de foarte mulţi ani. Lipseşte viziunea. Lipseşte acea perspectivă pentru care merită să rămână acasă tineretul, pentru care merită să faci o investiţie la Oradea. Să administrăm doar nu mai e suficient. Trebuie să avem strategie, planuri de dezvoltare integrată a oraşului.

- Poate fi mărită transparenţa structurilor municipale şi, dacă da, în ce fel?

- Este absolut necesară o mai bună comunicare cu cetăţenii, inclusiv ca primarul să mai ţină şi audienţe din când în când. Şi conducătorul trebuie să fie abordabil, nu e bine să se închidă în birou.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
daca s a nascut UNGUR nu mai e bun pentru PROSTY :)))
pacat ca ce e BUN nu va fi VOTAT, mare pacat, risipa dar asta e viata :))) dai DOAMNE rumanului mintea cea din URMA :))) fara VIITOR sunteti intr o CUSCA :))) manipulati si folositi pentru PREZENT"traieste clipa" si MORI, amin!
Postat 08 Iunie 2012, 22:01 de pacat
Rusine
Sincer,nu credeam vreodata ca in Oradea traiesc asemenea ,,exemplare\" Rusine voua daca sunteti Oradeni!!!!!:-((((((((
Postat 08 Iunie 2012, 12:49 de Oradean
.....
Mai scutiti-ne de Cseke asta odata!!!
Postat 08 Iunie 2012, 09:52 de Mihai
cineva are nevoie de tine
Ungaria are nevoie de tine ! Noi sigur nu ! asa ca duuu-teee du-te tare
Postat 07 Iunie 2012, 17:40 de marius
Mandria merge inaintea caderii!
Acest umil servitor al coruptului Kiss se crede om cu viziune. Conducerea UDMR Bihor, nu ungurii din Bihor, trebuie trimisi acolo unde le este locul! Cu siguranta nu le va simti nimeni lipsa.
Postat 07 Iunie 2012, 15:33 de SAFE
viziune
CSEKE, CANDIDEAZA DIN PARTEA UNUI PARTID POLITIC, NU ETNIC, POATE NE STARNESTI INTERESUL
Postat 07 Iunie 2012, 15:25 de taras
Te votez dar cu o singura condiție
Daca ii scoti pe toți maghiari din instituțiile publice pusi de UDMR te votez Attila Cseke, daca nu asta este prefer Bolojan ca poate el ne scapa de ei.
Postat 07 Iunie 2012, 15:16 de Alex
pam pam
:)))ungurii istia...nu vreau sa discriminez dar sincer cseke e bun doar sa dea din gura....evident ca da exemple din patria mama (debrecen).Eu cred ca cel mai bun nu se evidentiaza prin vorbe ci prin ceea ce face....cseke cu udemereul lui si ceilalti pdlisti se pricep doar sa creeze scandal.Bolojan e singurul care a creat si poate crea o diferenta
Postat 07 Iunie 2012, 11:35 de popadriana
Lepre udemeriste
Lepre udemeriste
Postat 07 Iunie 2012, 08:06 de Lepre_udemeriste
LASANEEEEEEEEEEEE
VA VITAMINIEAZA CSEKE INAINTEA ALEGERILOR CA SA PUTETI REZISTA 4 ANI SUB JUGUL UNGURILOR!
Postat 06 Iunie 2012, 22:31 de HAIAS
....
DUTE TU CU BICICLETA TA PANA IN BUDAPESTA SI RAMAI ACOLO
Postat 06 Iunie 2012, 22:28 de FAUR_FAUR
TRENU PENTRU BUDAPESTA II LA 19:30
oradea are nevoie sa fii declarata persoana non grata!
Postat 06 Iunie 2012, 22:25 de VASILE
ungur
MAI BINE CSEKE DECAT INCRUNTATUL DE BOLOJAN. ASTA E CLAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAR
Postat 06 Iunie 2012, 21:43 de unguru
vitamina
vitamina c face ravagii. sa ne energizam atunci
Postat 06 Iunie 2012, 21:43 de vitamina
VIZI-LO
Da! Dar nu de a ta viziune, pentru ca tu nu ai asa ceva.Tu esti falanga lui Rozika aia pe care si-ar taia-o oricand! Du-te la Marghyta....
Postat 06 Iunie 2012, 21:02 de Jujika
Acasa cu maghiarii!!!
Avem oradeni capabili sa ne conduca cum ar fii Groza si Tirle, nu trebuie sa vina maghiarii la noi sa faca politica!
Postat 06 Iunie 2012, 20:29 de Liana
:)))
CE VIZIUNE POATE AVEA UN UNGUR LA NOI IN TARA???!!!!!!!!!1 SA MEARGA INAPOI DE UNDE O VENIT!!!
Postat 06 Iunie 2012, 20:27 de Dorin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON