URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2014, 15:31

Prefectul Claudiu Pop pare să susţină mutarea Muzeului în Cetate: Judeţul are nevoie de un Palat Administrativ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oarecum în contradicţie cu linia partidului care l-a propus în funcţie (PSD merge, se pare, pe mâna UDMR, chiar dacă nu o spune public), prefectul Claudiu Pop pare să fie de acord cu ideea primarului Oradiei, Ilie Bolojan, de a muta Muzeul Ţării Crişurilor în incinta Cetăţii Oradea, astfel încât în clădirea fostei Garnizoane să funcţioneze Palatul Administrativ al judeţului.

"Prefectul nu are atribuţii în această problemă, care este de resortul Consiliului Local şi Consiliului Judeţean, dar vă pot spune că din punct de vedere economic, al Prefecturii şi al serviciilor deconcentrate, pe care le coordonez, ar fi oportun să avem un Palat Administrativ care să cuprindă Consiliul Judeţean, Prefectura, Serviciul Paşapoarte, ANIF (n.r. - sucursala judeţeană a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare), care stau în chirie, împrăştiate prin oraş sau chiar în afara oraşului, ca multe alte instituţii din cele peste 40 aflate în coordonarea Prefecturii", a spus prefectul Claudiu Pop, joi, într-o conferinţă de presă, răspunzând întrebării dacă instituţia pe care o conduce este sau nu implicată în chestiunea mutării Muzeului în Cetate.

"Şi pentru cetăţeni ar fi mai comod dacă toate instituţiile, sau cât mai multe dintre ele, ar fi în acelaşi loc, sub acelaşi acoperiş", a mai spus prefectul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
33 Comentarii
competenta si seriozitate
Apreciez pentru seriozitatea si competenta in comentariul,de altfel scurt,a d-lui Stefan.Doresc astfel de comentarii.
Postat 22 Martie 2014, 17:22 de U din O
P.C.R. transpartinic. Ep. În numele interesului general,
I. Faptul că muzeul Ţării Crişurilor trebuia să rămână în Palatul Baroc a fost, şi ar fi încă, soluţia optimă. 1. Unde a fost piuitul dlui actual prefect, dar şi a nomenclaturii PSD Oradea/Bihor când: a) tot felul de hrebenciuci negociau politic şi în dispreţul interesului naţional şi al bihorenilor scoaterea Muzeului din Palatul Baroc? b) s-a stabilit noua locaţie a Muzeului. Pe atunci nu era nevoie de un Palat administrativ? II. Faptul că Cetatea Oradea, în integralitatea ei, trebuia să devină un departament al Muzeului Ţării Crişurilor, dar nu sediul central al acestuia, era un lucru vizibil încă din anii `70÷`80. 1. Este timpul ca şi Cetatea Oradea să fie manageriată de profesionişti adevătaţi, cum sunt (şi) cei din cadrul Muzeului. Bineînţeles, că în colaborare/parteneriat, reciproc avantajoasă, cu Primaria Oradea, căreia să îi revină o parte din încasările rezultate din vizitarea acestui departament ş.a. III. Bineînţeles că în Cetatea Oradea trebuie să existe în continuare câteva săli alocate/închiriate (cu titlu gratuit) studenţilor de la Arte vizuale şi Istorie/Arheologie. IV. În loc de concluzii: Ţinând seama şi de cele prezentate mai sus, Cetatea Oradea poate şi trebuie să devină un punct forte istoric, turistic, cultural şi educaţional al Ţării Crişurilor, care să rivalizeze cu Cetatea Huniazilor, Castelul Bran ş.a. Ca şi un loc pentru filmări de producţii istorice. Vremea a tot felul de interese meschine, dar bine bugetate, respectiv a improvizaţiilor şi a amplasării a tot felul de kitsch-uri trebuie să apună în Cetatea Oradea, sper, viitor departament al Muzeului ”Ţării Crişurilor”.
Postat 22 Martie 2014, 15:11 de stefan
parerea cetateanului
Daca dl Primar tinea cont de parerea cetatenilor nu se construia podul Sovata,nu se desfiintau garajele si gunoaiele cu sobolani de pe malul drept al Crisului in apropierea podului Densuseanu(pe centura),in locul lor fiind amenajate parcari,terenuri de sport si locuri de joaca. Ce ziceti de astea domnilor ce stiti sa criticati si sa jigniti ?In ce priveste muzeu in cetate,consider idee buna.
Postat 22 Martie 2014, 08:51 de Ionel Puris
stefi
Si eu as dori sa fie muzeul in cetate ! CETATEA in sine este ISTORIE ! (deci muzeu)
Postat 21 Martie 2014, 22:38 de stefi
cauta probleme in alta parte!!!
Te-ai trezit si tu...hop!!!du-te ma la culcare ca-i prea devreme pentru tine!!!!Mai bine l-ai lasa pe tactu, ca-i mai priceput
Postat 21 Martie 2014, 14:56 de 2/15
Ac
Ar fi bine ca institutiile administrative sa fie la un loc, nu sa fie rasfirate peste tot. E in sprijinul cetateanului.
Postat 21 Martie 2014, 11:42 de viorica
@economist
Mai lasa-ne domnule cu incasarile tale.Aici vorbim de imaginea orasului.Si pentru asta trebuie sa avem intotdeauna bani.Cine vine in Oradea, nu vine sa vada palate administrative, ci muzee si alte obiective turistice.Muzeul Tarii Crisurilor este un obiectiv important, iar cetatea este un altul.Nu pot fi amestecate ca si asa avem putine.Acum cand este gata cu dotarile specifice de Muzeu veniti voi sa faceti schimbarea in cetate?...Cel mai mult ma deranjeaza atitudinea lui Bolojan de stapan fata de oradeni si lipsa lui de dialog.In al doilea mandat s-a stricat de tot.A devenit un om rece care nu tine cont de parerile celor implicati.Luati in calcul mutarea muzeului in cladirea garnizoanei asa cum este firesc si cum s-a stabilit de la inceput.Si apoi cine este Bolojan si ce cauta el sa se impuna in problemele Consiliului Judetean.Asta se numeste dictatura.Bolojan este impertinent si nu il vad prea bine.Nu agreez deloc UDMR, dar in situatia asta sper ca macar ei sa nu permita o asemenea nerozenie scornita de marele ganditor Bolojan.Imi pare rau ca l-am votat.Este un tiran, gata sa demoleze casele oamenilor fara sa clipeasca, pentru a-si pune in practica planurile lui marete.
Postat 21 Martie 2014, 08:19 de Boom
expertii si economistii Bolovanului
mam saturat de economisti si experti care il ling pe Bolo si Popa mergeti la furat sau sapat porumbul ca sigur nu stiti ce e ala muzeu ... in Londra sunt gratis muzeele si merg foarte bine subventionate nu te zgarcesti la 5-8 euro bilet ca lasa turistul cu placere 80-100 euro /zi la hotel si restaurant ...sunteti economisti si experti de colhoz ca si Bolovan cand striga bolovanii mei dar no sa fie nimic de vointa voastra ca nui treaba primariei Oradea oricat ar vrea Bolo ...
Postat 20 Martie 2014, 23:52 de sec
M-am saturat de politicieni, nimic bun nu aduc
De cate ori in viata merge un om de rand la Consiliul Judetean si la Prefectura ca sa fie nevoie de un palat administrativ care sa le includa si pe acestea? Asa se va face cu orice proiect inceput in Oradea? Cand e aproape finalizat se arunca la gunoi si se ia totul de la capat? Tot ce se cauta este consens politic? Dar argumentele nu au nici o valoare? Cum poate fi mai benefic din punct de vedere turistic si economic un singur obiectiv in loc de doua? Mai ales cand e vorba de doua obiective de anvergura Muzeului Tarii Crisurilor si a Cetatii. As vrea sa vad ce-o sa se mai bucure oradenii cand o sa se inghesuie toti la un loc pe coridoarele unei singure cladiri administrative. Faptul ca institutiile administrative sunt dispersate in diverse locuri este bun pentru economia locala. Ajuta diversele activitati economice din jurul lor. Chiar nu mai gandeste nimeni? A facut cineva si astfel de analize? Se grabesc sa ia astfel de decizii. Astea-s lucruri ce trebuie analizate cu mult timp inainte. Nu de pe o zi pe alta. Asa m-am trezit eu Bolo dimineata si gata, asa trebuie sa fie.
Postat 20 Martie 2014, 22:46 de eu
Vorbiti prostii
Expertul lui peste prajit (expert management NV), Consiliul Judetean a tocat o gramadă de bani pentru construcția fostei clădiri a garnizoanei. Că a fost o lucrare cu dedicație, asta e. Idea mutării vine și după o discuție a primarului în prealabil cu exponenți ai agențiilor de dezvoltare. Decizia pe care vrea să o ia, e fundamentată. Măcar a venit directorul lui pește prăjit de la muzeu cu un grafic al veniturilor și al cheltuielilor pe ultimii 10 - 20 de ani. Ca să vadă tot poporul ce încasări fabuloase are muzeul. Cred că are încasări fabuloase și este primul contribuabil la bugetul local. Lăsând ironia la o parte, din punctul meu de vedere, sunt perfect de acord cu cei care conduc azi în municipiu și județ, cât și cu prefectul. E necesară mutarea pentru toți.
Postat 20 Martie 2014, 21:59 de economist
sunt de parere
Sunt de parere ca prefectura ar trebui sa se mute in locul primariei. Primaria ar trebui sa se mute in locul Bisericii cu Luna. Biserica cu Luna ar trebui sa se mute in locul Consiliului Judetean. Consiliul Judetean ar trebui sa se mute in locul Inspectoratului de Politie. Inspectoratul de politie ar trebui sa se mute in locul Tribunalului. Si toate aceste permutari sa se faca tot la 3 luni, astfel incat toti sa inebunim in orasul asta plictisitor. Lipsea adrenalina de primavara si a aparut un * de subiect care reuseste sa ii inebuneasca pe toti.
Postat 20 Martie 2014, 21:46 de cetatean
Bine
Mai bine asa, decat sa ramana acolo. Poate Asa se va Pune in valoare si Cetatea.
Postat 20 Martie 2014, 21:45 de Florica
vorbiti prostii
Daca un presedinte de agentie care se ocupa cu fonduri europene declara ca se pot face modificari, eu spun ca e clara treaba. Sa se faca astfel incat orasul Oradea sa nu plateasca potentiale despagubiri la UE. Daca la cetate oricum sa face muzeu, nu vad care e problema sa se mute cel al Tarii Crisurilor acolo. Nu au loc sa se lafaie. Mare scofala. Exponatele vor sta putin inghesuite. Vizitatorii le vor vedea mai repede. Si asta basta. Sanatate si noroc va doresc.
Postat 20 Martie 2014, 21:41 de stan
tampiti cu carul
Sunteti tampiti de bubuiti! Ce sustineti e o gaura de 17 mil euro la CJ si de minim 28 milioane euro la primaria Oradea. Platiti din buzunarul vostru!!! Acu sa va vad cu comentariile, cand pe sate nu veti avea bani de curent, iar in marele oras Oradea de incalzire, cofinantare alte proiecte sau investitii! Mai cititi si voi, mai informati-va, mai respectati regulile, incercati sa fiti cerebrali si umani, responsabili printre altele. Fiu "DACIEI" sa isi vada de biroul, de casa din buricu targului si de hotelul tatalui!
Postat 20 Martie 2014, 21:04 de expert management NV
asta e
Daca exista intelegere intre partide, probabil va exista intelegere si in cazul unor decizii comune. Daca muzeul e dorit i cetate, acolo sa fie. Daca institutiile subordonate CJ sau prefecturii se doresc i tr-un loc, asa sa fie. Sa se aduca argumente solide insa in sprijinirea idei, cheltuieli, venituri, trafic, si altele, care sa ne lamureasca odata pentru totdeauna de utilitatea acestei manevre. Altfel continuam sa asistam la reactii vehemente din partea tuturor. Sa se pu a fata in fata primarul cu viceprimarii, prefectul, presedintele si vicepresedintii din consiliul judetean, muzeografii si artistii si sa gaseasca o solutie. Daca toti continua sa paseze aceasta chestiune ca mingea de ping-pong, sigur nu va iesi nimic.
Postat 20 Martie 2014, 19:57 de gun
Ar fi timpul pentru o rocada.
Pasztor prefect si Pop subprefect, ca sa se intareasca coalitia aflata la putere pana la disperare.
Postat 20 Martie 2014, 19:43 de Pond
Re: Oradean
Esti atat de tampit incat mi se face greata!
Postat 20 Martie 2014, 19:40 de Palm
Nu inteleg de ce bat unii campii in halul asta?
CJ si Prefectura sunt in aceeasi cladire acum si nu trebuie adunati altfel. In al doile arand ce probleme are cetateanul cu Prefectura si cu Consiliul Judetean, ca toate institutiile subordonate de care are nevoie cetateanul sunt in centru pe Republicii colt cu Dunarii, de la Pasapoarte pana la Evidenta Populatiei, etc, etc. La Prefectura si CJ se duce omul odata in viata lui si atat cel mult. Postacii lui Mang sunt penibili si de aceea in Bihor trebuie sa se inteleaga ca nu vor depasi niciodata conditia de locul 2 sau 3 cel mult.
Postat 20 Martie 2014, 19:38 de rock
curvelle politice se vor la palat
da ce sa zic ai aveea nevoie de marele palat jegule ? astia care il ridicati in slavi pe kakatul asta sa va dea gaze de sist ca e sluga Gazprom-ului acuma ca il vedeti frumos renovat il vreti de ce nu l-ati vrut acum 5-6 ani cand era praf, sa va faceti sediu nou modern cum se face in mileniul III palatul e al Muzeului
Postat 20 Martie 2014, 19:38 de sec
Ce înseamnă Palat pentru un Prefect Administrativ !?!
O clădire mai nouă şi e de presupus că mai modernă, pentru un Prefect Invizibil de altfel şi pentru neamurile fără număr ale lui Popa Prostu' !?! O adresă mai aproape de casă cu câteva intersecţii minore doar !?! Un vis mai vechi a lui Sany Kiss, inoculat de-a lungul timpului şi care să nu învecineze Consiliul judeţean şi Prefectura Bihor cu locul unde ar trebui să stea toţi aceştia, adică Penitenciarul Oradea !?! Oricum, se pare că tinereţea lui Pop Claudiu nu este un avantaj ci un handicap ... şi în acest caz precum în altele anterioare !?! Iar aceşti "ioni" şi "gheorghi", care nici nu ştiu încă cum se lipesc afişele PSD, spurcă însăşi argumentaţia mutării Muzeului, în condiţiile în care banii alocaţi pe POR acestui scop vor trebui în aceste condiţii daţi înapoi, tot de la noi, că de la ei nu poţi lua nici praful de pe tobă !?!
Postat 20 Martie 2014, 19:31 de Carp III
cetate
cred ca cetatea e o locatiee mai adecvata pentru gazduirea muzeului. E un punct de referinta pentru Oradea.
Postat 20 Martie 2014, 19:08 de jonny
bravo
Felicitari pentru initiativa dle prefect!
Postat 20 Martie 2014, 19:06 de teo
Inceput
E un inceput promitator!
Postat 20 Martie 2014, 19:05 de ion
Da
Ar fi ok o astfel de miscare. Mai putine plimbari pentru cetatean!
Postat 20 Martie 2014, 19:05 de Gheorghe
bun
In sfarsit, se trezeste cineva la realitate!
Postat 20 Martie 2014, 19:04 de sese
Da
Ar go oportuna o astfel de mutare.
Postat 20 Martie 2014, 18:45 de Hary
de acord
Sunt de acord cu Domnul Prefect. Sa prezi te si niste calcule si eu sunt de parere ca se va o serva rapid economia. Ca sa nu mai spun scutirea de nervi si degrevarea zonei centrale de ambugeiaje.
Postat 20 Martie 2014, 18:45 de silviu
prefectura
Vrea sa vad toate institutiile, sau marea lor majoritate, in aceeasi cladire. Macar asa nu se mai trambaleaza cetateanul de rand prin oras, pierde timp, plateste parcari, asta daca nu cumva uita si ii ridica masina, trebuie sa suporte agitatia din centru si ambuteiajele. Asa va fi scutit de nervi si stres.
Postat 20 Martie 2014, 18:43 de eugen
e ok
Mi se pare normal si mie ca muzeul sa fie intr-un loc care are ceva in comun cu istoria.
Postat 20 Martie 2014, 18:40 de ionut
ce zice seful
Ce zice mang,sau oricum da postul de prefect udmr?
Postat 20 Martie 2014, 18:16 de xxx
of, of ,mai, mai...
Dar fosta Policlinica 2 nu poate fi palat administrativ? Locatia e chiar mai accesibila. Oradene , las-o mai moale cu osanalele ca macaie. Tocmai pe Pop ti-ai gasit ? Pe incolorul si insipidul? Nu zic inodorul ca e gelat si parfumat mama , mama.
Postat 20 Martie 2014, 17:58 de richi
of, of, of
Dom' claudica, lasa fitele ca te judeca ani, ti-a pus sechestru pe 60.000 de euro, ai spaguit 85.000 de euro s-o mai intinzi. Dar finalul tot ala va fi, vei ajunge ce esti, un neica-nimeni. Ce palat iti trebuie....aranjeaza-ti o celula acum, cat mai poti !
Postat 20 Martie 2014, 16:55 de imperfectul
Maturitate
In sfarsit o atitudine de maturitate politica!! Sa sustii un proiect al unui membru al altui partid doar pentru ca e o idee benefica orasului, mai rar vezi pe la noi. Chiar este de apreciat. Daca politica s-ar baza mai mult pe Proiecte si nu pe contre si orgolii personale sau de grup, lucrurile s-ar misca mult mai bine. Un Bravo urias pentru Domnul Pop! Poate clasa politica se maturizeaza?? ..... Ei, nici chiar asa!! :)
Postat 20 Martie 2014, 16:21 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON