URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 01 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cele mai multe statui le veți găsi ori în țările mari, foste imperii, ori, paradoxal, în cele mai mărunte. Din prima categorie face parte, de pildă, Marea Britanie, unde personalitățile abundă și era păcat să nu fie imortalizate. La polul opus mi s-a părut a fi Macedonia de Nord, unde, la o populație de nici trei milioane de locuitori, sunt o grămadă de lucrări de for public...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Doi necăjiți din Bihor au devenit primii români pe care justiția noastră i-a condamnat la închisoare, ce-i drept cu amânare, pentru că în 2021 și-au retras copiii de la școala din Bratca. Cazul a ajuns în instanță după ce școala a anunțat Poliția și DGASPC, iar Parchetul Aleșd i-a inculpat pentru împiedicarea dreptului la educație.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pentru cine veți vota pentru a ocupa funcția de primar al Oradiei, la alegerile din 9 iunie?








De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 10 mai 2024, Președintele României a promulgat un proiect de lege inițiat în 2023 de doi celebri parlamentari (Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă), prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Epuizarea profesională, denumită și burnout, este definită de Organizația Mondială a Sănătății ca un sentiment de oboseală intensă și constantă, de pierderea controlului și de incapacitatea de a obține rezultate concrete la locul de muncă.
22 Octombrie 2021, 14:03

Primii paşi, departe de oraş: Bihorenii, ademeniţi în Pădurea Craiului cu poteci turistice, inclusiv în “casa racului bihorean”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei poteci turistice au fost amenajate de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor în destinaţia de ecoturism Pădurea Craiului, o arie protejată care se întinde de la defileul Crişului Repede până la depresiunea Beiuşului.

Unul dintre trasee este dedicat racului bihorean (Austropotamobius bihariensis), o specie endemică recent descoperită, care are arealul strict limitat la vestul Munților Apuseni, ocupând afluenți ai Crișurilor. În plus, este prima specie de rac descrisă în Europa după mai bine de 100 de ani.

În cadrul proiectului „Pădurea Craiului - casa racului bihorean”, CAPDD Bihor a făcut o potecă tematică despre racul bihorean pe valea Dălbii din Căbești şi a elaborat un plan de dezvoltare turistică responsabilă pentru comuna Căbești. De asemenea, a organizat seminarii practice pentru studenţii orădeni de la facultăţile de mediu şi geografie.

Alte două trasee au fost amenajate în proiectul „Pădurea Craiului - primii pași departe de oraș”, unul pe Valea Cuţilor, în comuna Roşia, şi unul în Defileul Crişului Repede. De asemenea, pe Cheile Cuţilor au fost amplasate panouri de informare în apropierea a şase atracţii turistice şi a fost amenajat un punct de belvedere.

CAPDD Bihor a mai făcut steaguri outdoor pentru promovarea destinației de ecoturism Pădurea Craiului şi a dezvoltat infrastructuri de învățare prin joacă pentru copii în proximitatea peşterilor Farcu și Meziad, dotate cu jocuri educative interactive pe teme de protecția naturii, specii de plante și animale etc;

Ambele proiecte au fost finanţate de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, în valoare totală de 72.910 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
un proiect de donatii sociale din partea MOL foarte binevenit
stiu ungurii sa faca lucruri bune, frumosi vecini avem (si conationali), in comparatie cu rusii de la Lukoil care au facut doar evaziune fiscala de aproape 1 miliard de euro.
Postat 22 Octombrie 2021, 17:08 de unu
racu macu
Tarzie descoperirea, altii au mancat la greu la ceaun demult.
Postat 22 Octombrie 2021, 15:12 de Christa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6028 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON