URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
29 Mai 2024, 07:57

La școală, cu forța! Ce au descoperit judecătorii în cazul celor doi părinți din Bihor care refuză să-și trimită copiii la școală

La școală, cu forța! Ce au descoperit judecătorii în cazul celor doi părinți din Bihor care refuză să-și trimită copiii la școală NO HOMESCHOOLING. Toți copiii din România trebuie să urmeze cel puțin 10 clase în școli acreditate, educarea lor acasă nefiind recunoscută legal. Părinții a șase copii cu vârste de la nici 2 ani la 15 ani se tem, însă, că aceștia ar putea fi atrași de colegi spre droguri sau alte pericole, așa că nu-i lasă la școală. „Sunt atâția copii care învață acasă și fix pe noi ne-au înjosit”, se plânge mama, supărată că ea și soțul ei au încasat o condamnare pentru „atâta”...
La școală, cu forța! Ce au descoperit judecătorii în cazul celor doi părinți din Bihor care refuză să-și trimită copiii la școală ȘCOALA DE ACASĂ. Legislația din România nu permite părinților să-și educe copiii la domiciliu, ci doar în școlile acreditate. În timpul dezbaterii Legii învățământului preuniversitar, chestiunea a fost pusă în discuție, ministrul Ligia Deca (foto) afirmând, însă, că nu consideră „că homeschoolingul, în acest moment, este o opțiune fericită pentru asigurarea dreptului la educație”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fără să aibă ei înșiși prea multă școală, doi părinți din Bratca au decis să-și retragă cei patru copii de la școală, sub pretextul că îi educă acasă. Acum riscă să ajungă la închisoare!

În premieră pentru România, Curtea de Apel Oradea i-a condamnat la 4 luni de închisoare cu amânare pe soții Liviu și Doinița Oltean, acuzați de împiedicarea accesului micuților la educație. „Acești copii nu pot avea niciun viitor în situația în care viața lor nu se schimbă urgent”, au concluzionat judecătorii. Totuși, părinții se încăpățânează să-i țină acasă, singurul loc unde cred că sunt feriți de pericole.

Academii doar cu numele

Familia Oltean duce o viață modestă. Liviu și Doinița au șase copii, cel mai mare de 15 ani, iar cel mai mic de nici 2 ani, și trăiesc din indemnizația de creștere a acestuia, din munci agricole și ce mai au în bătătură. Mama a fost întotdeauna casnică, grijind de gospodărie și de copii, iar tatăl a lucrat la o firmă din zonă, ca manipulant de utilaje, până când a intrat în concediu pentru creșterea copilului.

În septembrie 2021, cei doi au luat o decizie radicală: și-au retras de la Liceul nr. 1 Bratca cei patru copii de școală, pe atunci elevi în clasa a V-a, a IV-a și, cei mai mici, a III-a. Nu i-au transferat la o altă unitate de învățământ, ci i-au ținut acasă, sub pretextul educării lor conform programului Home Life Academy, o școală creștină privată din America, care oferă îndrumare părinților care își educă la domiciliu copiii.

Homeschooling este ceva obișnuit în SUA, dar nepermis în România. Totuși, în ultimii ani, numeroși părinți au preferat să-și retragă copiii din școli și să-i țină acasă, unde le sunt profesori chiar ei. Modelul așa numitelor „academii” americane, care însă nu sunt recunoscute de autoritățile din România, a fost invocat și de soții Oltean. Ele îi instruiesc, teoretic, pe părinți și pun accent pe educația creștină, de altfel și familia din Bratca fiind de religie penticostală.

Cum „academiile” nu sunt recunoscute în țară, nimeni nu le verifică curricula, iar elevii nici nu participă la examenele naționale, unde cunoștințele le-ar putea fi evaluate. Implicit, nu primesc nici diplome de studii.

Neadaptați la pandemie

Pentru că niciunul dintre copiii familiei Oltean n-a mai dat pe la școală, în aceeași toamnă a lui 2021, Liceul din Bratca a sesizat Poliția și Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, iar după câteva luni părinții au fost trimiși în judecată de Parchetul Aleșd, fiind acuzați de patru infracțiuni de împiedicare a accesului la învățământul general obligatoriu, faptă pedepsită de Codul penal cu închisoare între 3 luni și 1 an.

În timpul cercetărilor, cei doi soți au recunoscut că au început să aibă probleme la debutul pandemiei, când au avut dificultăți de acomodare la noile reguli: s-au opus purtării măștilor, apoi și vaccinării anti-Covid, iar când orele s-au ținut online au refuzat tabletele oferite de școală.

Părinții au negat că i-ar priva pe copii de educație, arătând că sunt înscriși la Home School Academy, iar apoi la alte două unități similare, West River Academy și Christian Light Academy. Toate trei figurează ca neacreditate pe o listă anume făcută de Ministerul Educației, care încearcă să blocheze ascensiunea homeschoolingului.

Rămași în urmă

În fața procurorilor și apoi a magistraților Judecătoriei Aleșd, Doinița Oltean a spus că a hotărât retragerea copiilor de la școală pentru că nu este de acord cu utilizarea internetului și a canalelor TV media, declarându-se convinsă că a făcut o alegere bună pentru viitorul lor. Mai mult, a afirmat că ea însăși, deși are doar 8 clase, le predă copiilor câte 3 ore pe zi, folosind manuale cumpărate din librării. Oamenii legii i-au pus sub îndoială abilitățile, subliniind că părinții nu doar că n-au pregătire pedagogică, dar nici nu vorbesc limba engleză, deci nu se pot înțelege cu specialiștii „academiilor”, dacă ei există.

Convingerea mamei că pruncilor le-ar fi mai bine acasă a fost contrazisă și de specialiști. O evaluare psihologică făcută copiilor a conchis că aceștia au „un nivel de dezvoltare a gândirii de tip operaţional-concret cu mari lacune în achizițiile școlare raportat la vârstă şi clasa de studiu”, precum și că sunt imaturi psiho-emoțional.

Drept urmare, în ianuarie 2024, ambii părinți au fost condamnați la 4 luni de închisoare, pedeapsă amânată pentru o perioadă de 2 ani, obligându-i totodată și la 40 de zile de muncă în folosul comunității.

Să se mute în SUA!

Soții Oltean au considerat sentința nedreaptă și au atacat-o, dar fără succes. Pe 9 mai, Curtea de Apel Oradea a confirmat-o, completul format din judecătorii Rareș Șerban și Olimpiu Berindei criticându-i dur.

În motivarea hotărârii, consultată de BIHOREANUL, se arată că părinții nici măcar nu și-au înscris copiii la școlile americane, ci doar au semnat un acord cu Home Life Academy pentru ca unul dintre ei să urmeze o pregătire pedagogică.

Judecătorii s-au arătat convinși că soții Oltean au mințit susținând că una dintre „academii” a trimis o persoană care să mediteze copiii, refuzând să-i spună numele. O asemenea persoană ar fi trebuit să fie bine pregătită pentru a medita la toate disciplinele copii de vârste diferite, iar „ascunderea” ei nu se justifică, au motivat Șerban și Berindei.

„Inculpații (...) trebuie să înscrie minorii la o școală acreditată în România. Niciuna din instituțiile de învățământ invocate de inculpați nu este acreditată în România, și nici sistemul de învățământ propriu-zis pe care aceste instituții îl practică la distanță. (...) Nimic nu îi oprește pe inculpați să se mute în SUA şi să își înscrie minorii la orice școală acreditată acolo”, au mai spus judecătorii.

Magistrații au reproșat părinților însuși faptul că sacrifică viitorul copiilor: „Este evident că acești copii nu pot avea niciun viitor în situația în care viața lor nu se schimbă urgent, în sensul de a fi reînscriși la o școală recunoscută, unde să aibă acces la învățământ din partea unor profesori specializați şi să socializeze cu alți copii de vârsta lor”.

Nu renunță

Deși încă n-a văzut sentința care îi incriminează, Doinița Oltean (45 ani) nu renunță la a-și educa pruncii acasă. „I-am întrebat pe copii și nu mai vor să meargă la școală. În pandemie, autoritățile au închis școlile, acuma noi suntem de vină că nu mai vor să meargă”, a declarat ea BIHOREANULUI.

În ciuda celor susținute la proces, femeia pretinde că nici ea, nici soțul ei nu se opun școlii și nici tehnologiei, ci doar încearcă să-i ferească de pericole pe copii, „să nu ajungă drogați”. „Nu suntem încuiați, cum se zice despre noi. Copiii au telefon, doar internet nu au. Iar tabletele de la școală le-am refuzat pentru că ne temeam că le vor sparge și nu avem bani să le plătim, cum a pățit un vecin”, zice Doinița Oltean.

Mama se aștepta la clemență, iar acum se simte nedreptățită: „Zici că am făcut nu știu ce crimă. Sunt atâția copii care învață acasă și fix pe noi ne-au înjosit. Am șase cezariene, dar o să mă duc să mătur străzile”.

Totuși, de școală nu vrea să audă. Femeia afirmă că de două luni copiii ei sunt pregătiți de profesori ai Christian Light Academy. „Este acreditată, are juriști în România și ne trimite doi profesori acasă”, zice mama, pretinzând că de lunea până vinerea găzduiește și hrănește dascălii care vin anume din Caransebeș. „Copiii au progresat, mă bucur că învață și engleza”.

Soții Oltean sunt convinși că autoritățile nu mai au ce să le reproșeze, dar în realitate ar putea avea probleme și mai grave. Cum Christian Light Academy nu se regăsește în registrul școlilor private acreditate în România, dacă nu își vor înscrie copiii la o școală autorizată, ambii riscă să ajungă după gratii. De unde nu-și vor mai putea proteja copiii deloc...


„PRECEDENTUL” OLTEAN
Mai sunt și alții

Horea Abrudan, șeful Inspectoratului Școlar Județean BihorConform Legii 198/2023 a educației preuniversitare, pot învăța acasă sau în spitale doar elevii bolnavi, pentru care trebuie să se organizeze programul „Școala din spital”. Totuși, în Bihor au mai fost identificați și alți 7 copii sănătoși, retrași de părinți din unitățile de învățământ. „În toate cazurile, școlile au sesizat DGASPC Bihor și Poliția”, spune inspectorul școlar general Horea Abrudan (foto).

Trei dintre cei 7 copii au fost elevi ai Liceului German, iar ceilalți sunt răspândiți la alte școli. „După discuțiile cu DGASPC, un elev a fost înscris la o altă școală, dar despre ceilalți doi nu știm nimic”, spune directoarea Liceului German, Emese Ellenes-Jakabffy. Noutăți ar putea apărea dacă și părinții acestora vor ajunge, la rândul lor, inculpați...


ȘCOALA DE ACASĂ. Legislația din România nu permite părinților să-și educe copiii la domiciliu, ci doar în școlile acreditate. În timpul dezbaterii Legii învățământului preuniversitar, chestiunea a fost pusă în discuție, ministrul Ligia Deca (foto) afirmând, însă, că nu consideră „că homeschoolingul, în acest moment, este o opțiune fericită pentru asigurarea dreptului la educație”

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Niste sectanti dusi cu pluta ?
Isi bat joc de proprii copii. Le distrug viitorul interzicandu-le accesul la educatie. Ea, cu 8 clase, le preda copiilor. Are calificare, nu gluma.
Postat 29 Mai 2024, 08:31 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON