URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 16 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La un meci de baschet în care se joacă finala campionatului, cu trofeul pe masă, abia de strângem 5.000 de spectatori în Oradea Arena. La întrecerile de polo, e lucru mare dacă se duc 500 de privitori. Dar la un meci de liga a III-a de fotbal se bulucesc 10.000 de spectatori și, sunt convins, numărul ar fi fost mai mare dacă lipsa locurilor de parcare și condițiile precare de pe stadion nu i-ar fi țintuit în fotolii pe mulți alți suporteri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
23 Mai 2024, 08:01

Calea de aur: Cea mai nouă promenadă de pe Criș prinde contur, dar cu un aspect diferit de cel din randări (FOTO)

Calea de aur: Cea mai nouă promenadă de pe Criș prinde contur, dar cu un aspect diferit de cel din randări (FOTO) ÎN LUCRU. Firma Construcții Bihor SA, care și-a adjudecat lucrările de amenajare în zona Independenței pentru prețul de 18,6 milioane lei, trebuie să finalizeze șantierul până în august
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După aproape un deceniu de șantier, zona Independenței din centrul Oradiei începe să capete un aspect plăcut. Muncitorii fac ultimele lucrări de amenajare a piațetei aflate deasupra parcării subterane, dar și a celei mai noi promenade de pe malul stâng al Crișului Repede.

Lungă de 200 de metri, noua alee este unicat în oraș, fiind pavată și placată cu granit auriu. „La fel va fi și promenada de vizavi, care va trece pe sub Podul Sfântul Ladislau. În timp, probabil vom ajunge să amenajăm și celelalte tronsoane într-un mod similar”, spune primarul Florin Birta.

Un deceniu de lucrări

Șantierul din strada Independenței pare o muncă de Sisif, greu de finalizat. Aflată în centrul municipiului, deci cu vizibilitate mare pentru localnici și turiști, zona a intrat în lucru în 2015, când Primăria a început să sape parcarea subterană cu trei niveluri, inaugurată abia în 2020. 

Ulterior a început dichisirea piațetei aflate deasupra garajului și a promenadei de pe malul stâng al Crișului, cuprinse de Primărie într-un proiect unitar. Administrația Bazinală de Apă Crișuri a consolidat malul și a construit un zid de sprijin, o rampă de acces pe lângă Podul Sf. Ladislau și o platformă în semicerc, cu ieșire deasupra râului. 

În 2022, după ce ABA și-a terminat treaba, Primăria a comandat lucrările de amenajare pentru piațetă și promenadă. 

Promenada ca o portocală 

Deja orădenii își pot face o idee despre cum va arăta noua zonă de relaxare în aer liber. Piațeta va avea un pâlc de copaci lângă șosea și un altul pe marginea spre sinagogă, dar în rest va fi „open space”, în bătaia soarelui. Pe jos au fost puse dale din porfir și granit auriu, iar muncitorii mai au de lucru la clădirea care va servi drept spațiu expozițional și care va avea inclusiv o cădere de apă pe un perete. 

De asemenea, se lucrează pe aleea destinată plimbării aproape de cursul râului, care deja este pavată cu plăci de granit auriu, la fel ca tronsonul aflat tot pe malul stâng, dar mai jos de Podul Ladislau. Granitul auriu s-a mai folosit în Oradea în Pasajul Vulturul Negru, în piațeta magazinului Crișul ori la bordurile de pe Traian Moșoiu.

Spre deosebire de aceste zone, însă, pe noua promenadă, plăcile cu nuanțe portocalii ies în evidență de la depărtare, pentru că n-au fost puse doar pe jos ori pe treptele spre Criș, ci și la placarea peretelui de sprijin, astfel că întreg tronsonul se prezintă acum ca un culoar în nuanțe roz-portocalii. „Este piatră naturală, granit auriu, nu are o culoare unitară. Așa este piatra”, explică primarul Florin Birta (foto).

Una și una 

Nuanța este surprinzătoare pentru orădenii care au privit simulările Primăriei înainte de demararea lucrărilor și unde nu se „deconspira” granitul auriu. Imaginile lăsau impresia că trotuarul și peretele de pe promenadă vor avea o nuanță de crem deschis, mult mai estompată decât portocaliul care „răsare”. „Randările se fac pentru aspectul general, nu pentru detaliile de culoare. Noi am spus de la început că vom folosi granit auriu”, spune edilul. 

Pe lângă aspectul mai strident decât cel preconizat, noua promenadă mai are o unicitate: nu seamănă cu nicio alta din Oradea. Înspre Podul Intelectualilor, se va „lipi” de un trotuar din beton amprentat de culoare cărămizie, care continuă până la Podul Dacia, de unde apoi promenada este asfaltată și mărginită de blocuri mari din beton alb, pe post de jardiniere delimitatoare. Mai jos de Podul Ladislau, tot diversitate: pe malul stâng, promenada este din granit și porfir, cu balustrade din fier negru, iar pe malul drept este iar combinația de beton cărămiziu cu jardiniere albe și fără flori.

Planuri de viitor

Vestea bună este că promenada pe care ABA și Primăria au început să o facă pe malul drept al Crișului, sub Podul Ladislau, va semăna cu cea de pe Independenței. „Noua subtraversare va fi făcută tot din granit auriu”, spune Birta. Și în acest caz, randările prezentate de Primărie lăsau impresia unei construcții în nuanțe pale, albicioase. 

Când aceste două promenade noi vor fi conectate cu tronsoanele cu care se învecinează, fără îndoială, se va vedea lipsa de unitate în amenajare. „Oradea își face promenade de peste un deceniu și în funcție de fondurile atrase. În viitor, probabil vom lucra la refacerea promenadelor vechi și le vom amenaja ca pe cele pe care le construim acum”, spune primarul. Altfel spus, în anii trecuți, am făcut ce ne-am permis, acum ne emancipăm și facem ce e frumos...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
birtalau slugau
Numai betoane fara pic de verdeata. In toiul verii va fii o placere sa te plimbi pe acolo la peste 50 de grade
Postat 05 Iunie 2024, 13:07 de sandu2102
mai degraba iti recomanda USR sau alianta socialista europeana PES sa-ti mananci rahatul ca ei e pe progres a la Vice media:
1) https://www.vice.com/en/article/ype3qx/we-should-consider-eating-our-own-poop-for-a-better-future sau aici 2) https://www.vice.com/ro/article/7kv5qx/barca-zero-waste-sustenabila sau aici 3) https://www.vice.com/ro/article/gvgjb4/in-groenlanda-se-mananca-rahat-drept-delicatesa sa le fie tarana usoara, bine ca au dat faliment.
Postat 28 Mai 2024, 21:21 de unu
@nufaru 1
Sandu2100 si unu sunt doi postaci APTOR, asta le e meseria sa arunce cu mizerii, minciuni si aberatii toata ziua. Daca maine primaria sau cons judetean o sa ne spuna sa mancam kkt, unu si sandu2100 o sa ne explice ca ei numai asa ceva mananca si e foarte bune, si trebuie toti sa facem .
Postat 24 Mai 2024, 15:56 de vasi13
Unu - la final nu o sa fie 95% din 100%
Ci in cel mai fericit caz 25% din randari. Intru din cand in cand sa citesc comentariile... si ma amuza sa vad ca Unu bate campii mai fain decat Sandu2100.
Postat 24 Mai 2024, 15:45 de Nufarul1
promenada-de-aur-22052024_01
Interesanta fotografia! Am marit-o nitel si realitatea din teren s-a adeverit: afacerea lui Ludescher Csaba (terasa Mediterana) prospera! Asa ca articolul din 01.04.2023 nu e pamflet, nici gluma, e purul adevar! https://www.ebihoreanul.ro/stiri/bihorel-legatura-ascunsa-dintre-patronul-ludescher-si-primarul-birta-177841.html
Postat 24 Mai 2024, 11:50 de pinonel
Inteleg cu diferențele de nuanțe
Dar in rest mie chiar imi pare ca e 95% ca in randari. Realiști fiind, nici nu ma așteptam la 100%, si când îți clădești casa cu arhitect si proiect, tot sunt anumite detalii unde nu găsești exact produsul ca in randarile lor.
Postat 24 Mai 2024, 05:00 de unu
::::))))))
:::::::))))))
Postat 23 Mai 2024, 20:12 de Sandu2100
sandu cel cu buda-n curte
Sandu tu meriti statuie in fata spitalului 6, sau ca spitalul 6 sa iti poarte numele. Toata lumea te contrazice , ti s-a explicat clar, inclusiv in wikipedia pusa de tine te contrazice. Tu esti bolnav, tu ai nevoie de tratament, medicamente, apoi dupa ce te tratezi trebuie sa mergi la scoala sa inveti.
Postat 23 Mai 2024, 19:41 de vasi13
Petre93
Nu mai bate câmpii.
Postat 23 Mai 2024, 18:49 de Sandu2100
RE: Petre93
Sandu2100, cel care bați câmpii de data asta ești tu.
Postat 27 Mai 2024, 00:39 de Moderator
Drop/sandu
Si ce legatura ate cu PD ? Filip era in partidul democrat. Ai o logica de paduche. Tot pe langa esti doar ca PD nu e PSD. Teoria ta e de * , cand 100 de oameni iti spun ca nu e asa , inseamna ca esti prost. Nu vezi ca esti Bula a Oradiei? Apropo cand FSN s-a desfiintat atunci a aparut PSD si PD doar ca Filip a ales PD. Asa cum PNL e PSD . Degeaba ne obosim sa iti explicam ca la un analfabet functional e inutil. Apropo cand Filip era in FSN toti primarii din tara erau in FSN ca nu era alt partid. Dar FSN nu e PSD , e si PNL.
Postat 23 Mai 2024, 18:36 de Petre93
Drop/sandu
Si ce legatura ate cu PD ? Filip era in partidul democrat. Ai o logica de paduche. Tot pe langa esti doar ca PD nu e PSD. Teoria ta e de * , cand 100 de oameni iti spun ca nu e asa , inseamna ca esti prost. Nu vezi ca esti Bula a Oradiei? Apropo cand FSN s-a desfiintat atunci a aparut PSD si PD doar ca Filip a ales PD. Asa cum PNL e PSD . Degeaba ne obosim sa iti explicam ca la un analfabet functional e inutil. Apropo cand Filip era in FSN toti primarii din tara erau in FSN ca nu era alt partid. Dar FSN nu e PSD , e si PNL.
Postat 23 Mai 2024, 18:36 de Petre93
Istoria
După convenția FSN din martie 1992, Petre Roman a fost ales președinte al partidului iar opozanții acestuia au părăsit formațiunea politică, formând Frontul Democrat al Salvării Naționale (FDSN), actualul Partid Social Democrat (PSD).
Postat 23 Mai 2024, 18:10 de Sandu2100
Drop/sandu
Ai o istorie exact ca Putin, inventata de el.
Postat 23 Mai 2024, 16:57 de Petre93
Drop/sandu
Am verificat si eu drop pe wiki. In psd a intrat dupa ce a fost primar, degeaba le sucesti in pd a fost primar sau pdl adica l de la liberal. Cauta alta minciuna pentru dropulani ca tine. Deja ne obosesti cu asta. Esti analfanbet functional de intelegi asta din wikipedia. Asa cum sustii ca putea lua Filip fonduri UE si daca nu eram membri UE. Esti analfabet cu A mare.
Postat 23 Mai 2024, 16:56 de Petre93
Drop/sandu
Fsn egal pnl, tot din fsn e si pnl. Toate partidele vin din fsn . Acum psd egsl pnl, pnl egal psd.
Postat 23 Mai 2024, 16:52 de Petre93
@MODERATOR
Hai nu schimbăm istoria, FSN e PSD
Postat 23 Mai 2024, 15:03 de Sandu2100
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
M8nti ca un ordinar. Primul mandat Filip era PSD https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Lista_primarilor_municipiului_Oradea
Postat 23 Mai 2024, 11:57 de Sandu2100
stop polemicii!
Petru Filip nu a fost primar PSD, primele mandate au fost ca FSN-ist și PD-ist, apoi PDL-ist. Mult mai târziu a ajuns membru PSD. Considerăm dezbaterea încheiată.
Postat 23 Mai 2024, 12:22 de Moderator
Sandu cel cu buda in curte
mai poti sa minti ca Filip era in PSD , era in PD. Incredibil cat poti sa minti, aceeasi minciuna repeta intr-una. Nici nu erai pe lume pe vremea aia...
Postat 23 Mai 2024, 11:34 de vasi13
:::::))))))
Auuu la KP începută in vremea lui Filip ::::::))))))) nu mai știți ce să mințiți doară, doară capătă PSD încă un consilier, de mandat nu se pune problema in viitorul îndepărtat, am văzut ce a facut PSD , noi nu vrem.
Postat 23 Mai 2024, 11:16 de Sandu2100
Kp
Mandatul lui Madar?...adica la pastele cailor...
Postat 23 Mai 2024, 10:39 de zorro
Ce surpriza!!!
Diferita de randari, ce surpriza!!! Pai toate proiectele difera de randari, nici o legatura nu au cu randarile. Randarile sunt facute sa prinda la maimutele ce voteaza, aia cred totul.
Postat 23 Mai 2024, 10:04 de vasi13
Începută pe vremea primului mandat al lui Filip ...
... lucrarea, de la dezafectarea vechilor imobile până la tăierea panglicii finale, va fi gata în vremea mandatului lui Madar.
Postat 23 Mai 2024, 08:40 de KP
viteza melcului
Mai dureaza mult betonarea asta? Nu era vorba ca e gata in 15 Mai?
Postat 23 Mai 2024, 08:07 de mr_right
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON