URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2024, 17:11

Încep lucrările la promenada de sub Podul Sf. Ladislau din Oradea, care va avea ferestre subacvatice. Cum va arăta zona la final (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O investiție inedită va începe, săptămâna viitoare, pe malul drept al Crișului Repede, în amonte și aval de Podul Sf. Ladislau.

Administrația Bazinală de Apă Crișuri și Primăria Oradea vor amenaja aici o promenadă care va conecta actuala alee de pe strada Emilian Mircea Chitul cu strada Libertății, în zona scărilor din dreptul Palatului Lévay.

Interesant este că investiția va include realizarea unei scări pentru pești cu ferestre de observare, ce vor permite trecătorilor să vadă fauna și flora subacvatică, a anunțat miercuri Primăria Oradea.

Consolidare, apoi amenajare

Potrivit comunicatului municipalității, șantierul va începe pe 18 martie, când ABA Crișuri va da startul amenajării tronsonului lung de 212 metri, unde întâi se vor face lucrări de consolidare.

„În prima etapă, în amonte de pod, pe o lungime de 87 m, în zona stației hidrometrice Oradea se va crea o promenadă cu o lățime de 2,5 m, care va facilita accesul pietonal pe malul drept. În a doua etapă, în aval de pod, pe o lungime de 125 m, vor continua lucrările de amenajare hidrotehnică, iar în dreptul pragului de fund se va realiza respectiva scară de pești pe o lungime de 50 m. Aceasta va facilita libera trecere a peștilor din aval în amonte. De asemenea, se vor realiza trepte și rampe de acces către zona pietonală”, a transmis Primăria Oradea.

Valoarea lucrărilor derulate de ABA se ridică la 11,7 milioane lei.

Primăria nu știe încă valoarea lucrărilor

Ulterior, în baza unui parteneriat între ABA și administrația locală, Primăria va fi responsabilă de amenajarea zonei din punct de vedere estetic. Concret, amenajările propuse cuprind placarea parțială a zidului de sprijin al malului, pavarea platformei pietonale și montarea balustradei, montare de perete taluz (jardiniere), înierbarea cu gazon și plantare copaci, placarea și punerea în evidență a scării pentru pești, montarea de bănci de odihnă și coșuri de gunoi, corpuri de iluminat etc.

„Lucrările de amenajare arhitecturală vor fi depuse de Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională în cadrul unui contract de finanțare pe axa de mobilitate din cadrul Programul Regional Nord-Vest (PR NV)”, a mai transmis Primăria. Valoarea lucrărilor care revin municipalității nu se cunoaște încă.

Avizate de Direcția pentru Cultură

Merită menționat că proiectul de amenajare a promenadei a primit avizul Direcției pentru Cultură Bihor, însă abia la a doua evaluare. Inițial, specialiștii în amenajări care vizează centrul istoric și clădirile monument au respins propunerea ABA Crișuri, din cauză că era prea invazivă pentru zona de luncă, în prezent una verde. Investiția a primit OK-ul doar cu condiția ca betonul să fie evitat cât de mult cu putință.

Primăria Oradea a făcut publice, miercuri, și două schițe din proiectul investiției, care dezvăluie aspectul zonei la finalul lucrărilor. În imagini se vede cum promenada, în amonte de pod, va fi „flancată” de spații verzi, dar aleea propriu-zisă va fi făcută din materiale de construcții, la fel și zidul de susținere a taluzului.

Apar restricții de circulație

Pe de altă parte, orădenii trebuie să știe că șantierul va impune și restricții de circulație pe străzile Malului și Emilian Mircea Chitul, între 18 martie și 31 august, care au fost avizate de Comisia tehnică pe probleme de circulație a Primăriei.

„Prin urmare, de luni, 18 martie, se va schimba sensul de circulație pe strada Emilian Mircea Chitul, astfel încât se va circula dinspre strada Szigligeti Ede (zona Podului Centenarului) spre strada Malului. Pe strada Malului se va circula în sens unic dinspre strada Emilian Mircea Chitul spre strada Ady Andre”, a transmis municipalitatea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@KP
"Motivul e că "neterminații" de la nivel central tocmai au crescut de săptămâna asta tariful kilowattului cu 47,5%". Ne dai si noua sursa acestei informatii? Si a altora pe care le raspandesti aici fara dovezi.
Postat 14 Martie 2024, 20:30 de Biggie
Ceva avioane?
Ce se mai aude de aeroport? Tot asa multe curse are ca si Marghita? Pentru aplaudacii si lingaii chelului propun sa-si bage capul sub apa in Cris, sa vada delfini, balene, pinguini, carcatite, submarine si caluti de mare. Ce imbecilitate de proiect, sa pui un geam care va fi murdar, pe care nimeni nu-l va curata pe partea apei, plus ca apa din Cris e murdara si nu vezi nimic la mai mult de 15cm, si nu ai ce sa vezi doar nu e parc acvatic cum vezi in Dubai, e satul Oradea pana la urma. Vin alegerile si de 4 ani ne promite Bolovan avioane, curse, demisia in 6 luni daca nu vorfi curse, deja au trecut 4 ani si nu am vazut o demisie. Bine ca bagam banii in betonarea crisului, in loc sa betonam sutele de strazi neasfaltate care arata mai rau ca ultimul catun din Bihor. Asa ca votanii chelului sa-si bage capul in Cris , ca noi cei educati si cu ceva creier vrem altceva.
Postat 14 Martie 2024, 19:27 de Mihaita
ar fi fost util daca....
permitea subtraversarea podului cu bicicleta pana la continuarea promenadei de dincolo de pod! In felul acesta nu te mai inghesui pe langa Dock, trecere pietoni etc. Toate celelalte subtraversari sunt si pt. biciclete, aici de ce nu? Din cate vad se coboara pe trepte (situatie similara cu subtraversarea dacia daca nu o iei prin parcarea hotelului).
Postat 14 Martie 2024, 11:22 de myke
Bani aruncați pe geam la pești
Îți stă mintea în loc. Nici Parisul nici Londra nu a mai văzut așa ceva. Pana la urmă a găsit Bolo o modalitate sa betoneze malul, prea multă verdeață domle'
Postat 14 Martie 2024, 08:58 de CivisUlpianum
Ferestrele vor fi betonate ...
... pentru că devizul tocmai a crescut de azi și nu vor fi bani de termopane subacvatice. Motivul e că "neterminații" de la nivel central tocmai au crescut de săptămâna asta tariful kilowattului cu 47,5% ... iar de la asta se vor duce în cap toate calculele personale sau publice de până ieri.
Postat 13 Martie 2024, 22:38 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON