URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 19 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Călin Georgescu zice că ar trebui să ieșim din NATO și UE, că nu avem nevoie de fonduri europene câtă vreme îl avem pe Dumnezeu, iar unei jurnaliste din Basarabia i-a povestit despre poporul moldovean. Numai pentru asemenea vorbe, CCR ar fi îndreptățită să nu-l lase să participe la alegerile prezidențiale...
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 18 februarie 2025, Curtea Constituțională a admis, cu majoritate de voturi, o excepție de neconstituționalitate vizând un text din Codul de procedură penală ce reglementează motivele pentru recursul în casație în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Mai 2024, 11:30

Mihai Viteazul. O statuie la locul ei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele mai multe statui le veți găsi ori în țările mari, foste imperii, ori, paradoxal, în cele mai mărunte. Din prima categorie face parte, de pildă, Marea Britanie, unde personalitățile abundă și era păcat să nu fie imortalizate. La polul opus mi s-a părut a fi Macedonia de Nord, unde, la o populație de nici trei milioane de locuitori, sunt o grămadă de lucrări de for public.

În regiunea unde trăim noi, frământată de coliziuni etnice și confesionale, România și Ungaria, două țări cu un prezent discutabil și un viitor incert, încearcă să-și făurească măcar trecutul pe măsura aspirațiilor. Așa că, la Oradea, înainte de a cinsti măreția înaintașilor, am asistat de-a lungul vremurilor la un fenomen de marcare a locului, operațiune care s-a făcut de fiecare etnie în parte după cum se muta granița.

Regele Ferdinand și Regina Maria din perioada interbelică au dispărut în perioada Diktatului, Ladislau din Piața Unirii s-a furișat de pe soclu odată cu instaurarea regimului popular. Falnica statuie a soldatului român a fost la bază a victoriosului și turmentatului soldat sovietic, monumentul lui Duiliu Marcu a fost împănat cu un obelisc dedicat rușilor, care, evident l-au asezonat și cu niște tunuri.

În fața teatrului, bustul lui Szigligeti a fost literalmente îngropat în boscheți, iar în față a fost înălțat în era comunistă omniprezentul obelisc cu litere chirilice. Până și bieții „Frați Petreuși” din centrul Civic, demolați de mânia postrevoluționară, au sfârșit într-un depozit al armatei, de unde niște ofițeri l-au vândut la fier vechi, asta apropo de dragostea apeviștilor pentru statui.

Mihai Viteazul tocmai a ajuns într-o foarte importantă piață a orașului Oradea. Să-i urăm bun venit și viață lungă, deși istoria ne arată că nimic nu e mai schimbător ca trecutul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5516 RON
  • 1 EUR = 4.9774 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON