URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 16 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La un meci de baschet în care se joacă finala campionatului, cu trofeul pe masă, abia de strângem 5.000 de spectatori în Oradea Arena. La întrecerile de polo, e lucru mare dacă se duc 500 de privitori. Dar la un meci de liga a III-a de fotbal se bulucesc 10.000 de spectatori și, sunt convins, numărul ar fi fost mai mare dacă lipsa locurilor de parcare și condițiile precare de pe stadion nu i-ar fi țintuit în fotolii pe mulți alți suporteri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
23 Mai 2024, 17:30

Statuia lui Mihai Viteazul a fost dezvelită în centrul civic al Oradiei, la 5 ani după ce a fost dată jos din Piața Unirii (FOTO/VIDEO)

Statuia lui Mihai Viteazul, restaurată recent, a fost dezvelită joi după amiaza, în prezența oficialităților, pe soclul amenajat în centrul civic al Oradiei, într-o piață ce va purta numele voievodului care a înfăptuit, în 1600, prima unire a celor trei principate române. 

La evenimentul care a început la ora 17 au participat circa 400 de persoane, printre care multe oficialități, cum ar fi primarul Oradiei, Florin Birta, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, prefectul Dumitru Țiplea, episcopul ortodox Sofronie Drincec și episcopul greco-catolic Virgil Bercea. 

La ceremonie au luat parte, de asemenea, reprezentanți ai altor instituții, consilieri locali și județeni și foarte multe cadre militare în rezervă și retragere.

„Un simbol al curajului”

De altfel, placheta cu numele voievodului a și fost dezvelită de către doi foști militari: fostul comandat al Garnizoanei Oradea, generalul în retragere Grigore Bartoș, și președintele Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor, colonel în rezervă Grigore Morar.

A urmat o slujbă de sfințire a monumentului, oficiată de episcopul ortodox al Oradiei și Bihorului, Preasfințitul Sofronie Drincec, asistat de Corul Diacon Nicolae Firu al Liceului Ortodox din Oradea.

foto: Paul Lelea / BIHOREANUL 

În continuarea ceremoniei desfășurate sub amenințarea furtunii, primarul Florin Birta a vorbit asistenței despre importanța personalității voievodului Mihai Viteazul pentru istoria României. „Astăzi, când privim spre statuia lui Mihai Viteazul, să ne amintim că el este mai mult decât un simbol al trecutului. Este un simbol al curajului de a visa și de a construi un viitor mai bun împreună”, a spus edilul.

Primarul de Oradea le-a mulțumit celor care s-au ocupat direct de restaurarea monumentului și de amplasarea lui pe un nou soclu după ce a fost dat jos, pe 14 mai 2019, din Piața Unirii. „Această zonă proaspăt reabilitată din fața catedralei ortodoxe și a Cetății Oradea este locul cel mai potrivit pentru statuia lui Mihai Viteazul”, a afirmat Birta.

Militarii, mulțumiți

De altfel, amplasarea statuiii lui Mihai Viteazul în piața care, începând de anul viitor, îi va purta numele a pus capăt conflictului declanșat cu cinci ani în urmă între foștii militari și administrația locală orădeană.

Cadrele militare din Garnizoana Oradea, care au strâns fonduri la începutul anilor ʼ90 pentru finanțarea amenajării statuii, s-au opus strămutării ei din piața centrală a orașului.

Reuniți în jurul Asociației Mihai Viteazul, înființată pentru construirea monumentului, militarii au dat în judecată Consiliul Local Oradea, contestând decizia de mutare a statuii, dar fără a avea câștig de cauză.

În urma ceremoniei de joi, foștii militari au revenit la sentimente mai bune. „Categoric că suntem mulțumiți de acest amplasament!”, a declarat, pentru BIHOREANUL, generalul în rezervă și retragere Grigore Bartoș (foto).

foto: Szilágyi Lóránd / BIHOREANUL

Legături cu Oradea

Generalul Bartoș a reamintit legăturile voievodului cu Oradea. „De pe platoul din fața Cetății Oradea a plecat voievodul Mihai Viteazul către o mare victorie, dar și către moartea sa”, a spus generalul în rezervă și retragere.

Acesta a făcut referire la ajutorul oferit de voievodul muntean Cetății Oradiei cu ocazia asediului otoman din 1559 și oprirea sa în fața fortificației pe 11 decembrie 1600, când era în drum spre Praga și Viena.

De altfel, în discursul său, ținut în cinstea voievodului, Grigore Bartoș a spus că „cine crede că Mihai Viteazul nu are legătură cu Oradea, ar trebui să citească cartea lui Nicolae Băcescu, «Românii supt Mihai Voivod-Viteazul.»

foto: Szilágyi Lóránd / BIHOREANUL

În bătaia clopotelor

Festivitățile de joi seară, de altfel primele organizate în viitoarea Piață Mihai Viteazul, au continuat cu depunere de coroane la soclul statuii, în acordurile „Imnului eroilor”, intonat de fanfara Diviziei 4 Infanterie Gemina din Cluj-Napoca. Au depus flori reprezentanți ai unor instituții precum Parlamentul României, Prefectura Bihor și Consiliul Județean ori Primăria Oradea. 

Au mai depus coroane delegații ale formațiunilor politice PNL și PSD, dar și ai unor partide cum ar fi Alianța pentru Unirea Românilor, Dreapta Unită sau Uniunea Salvați România.

Puțin după ora 18, festivitățile de la statuia lui Mihai Viteazul s-au încheiat cu defilarea Detașamentului de Onoare și cu un scurt concert de muzică militară, susținut în bătaia clopotelor catedralei ortodoxe și tunetele unei furtuni îndepărtate. La câteva minute după încheierea evenimentului, piața s-a golit de oameni. 

După cinci ani de „pribegie”

Statuia voievodului Mihai Viteazul a fost coborâtă de pe soclul din Piața Unirii pe 14 mai 2019 pentru a face loc monumentului ecvestru al domnitorului Ferdinand Întregitorul, la propunerea primarului de atunci, Ilie Bolojan.

Creație a sculptorilor Alexandru Gheorghiță și Georgeta Caragiu, monumentul finanțat din contribuțiile militarilor aparținând de Divizia 11 Mecanizată Carei a fost amplasat în piața centrală a orașului în 1994.

În ultimii cinci ani, statuia lui Mihai Viteazul a fost ținută într-un depozit al Companiei de Apă Oradea. În primăvara acestui an, monumentul a fost strămutat în curtea societății Deme Macarale pentru a fi restaurat prin sablare cu jet de gheață, mai fin decât nisipul, pentru a nu-i provoca deteriorări.

Amplasată peste drum de catedrala ortodoxă din centrul civic, statuia domină Piața Emanuil Gojdu care, începând de anul viitor, se va numi Piața Mihai Viteazul. Rebotezarea amplasamentului a fost amânată pentru ianuarie 2025, având în vedere că anul acesta este unul cu mai multe sesiuni de alegeri. Schimbarea denumirii pieței ar fi creat confuzii cu riscul de a perturba procesul electoral și ar fi obligat riveranii să își înlocuiască documentele de identitate în baza cărora se vor legitima la vot.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
In sfârșit
Îi văd pe Bolojan și Birta sa taie PAMBLICA ::::))))) gecinu de ka 6 ma întreba dacă e și Grindeanu și Ciolanu acolo, i-am spus de plăcuțe Suedeze ::::))))
Postat 24 Mai 2024, 21:35 de Sandu2100
Corectie
Scuzele mele, ulterior l-am identificat pe poze pe D-l Boloja.
Postat 24 Mai 2024, 08:50 de CivisUlpianum
Dezvelirea statuii lui Mihai Viteazul
Dar tot de Ferdinand vorbește dl. Birta. Bolojan a fost azi? Ca la inaugurarea statuii lui Ferdinand a fost.
Postat 23 Mai 2024, 22:54 de CivisUlpianum
Alo redacția!?!?!?!?!?!
Suntem în 2024...eventual vor schimba cărțile de identitate în 2025....
Postat 23 Mai 2024, 19:24 de Taxi-driver
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON