URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 16 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La un meci de baschet în care se joacă finala campionatului, cu trofeul pe masă, abia de strângem 5.000 de spectatori în Oradea Arena. La întrecerile de polo, e lucru mare dacă se duc 500 de privitori. Dar la un meci de liga a III-a de fotbal se bulucesc 10.000 de spectatori și, sunt convins, numărul ar fi fost mai mare dacă lipsa locurilor de parcare și condițiile precare de pe stadion nu i-ar fi țintuit în fotolii pe mulți alți suporteri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
23 Mai 2024, 11:11

Excepții de la regulă: Cine sunt agenții economici din Oradea care au voie să arunce gunoaie în țarcurile asociațiilor? 

Excepții de la regulă: Cine sunt agenții economici din Oradea care au voie să arunce gunoaie în țarcurile asociațiilor?  CA LOCATARII. Manichiuristele, coafezele, avocații sau notarii pot încheia contracte speciale cu RER Vest, în baza cărora vor arunca deșeurile laolaltă cu locatarii asociației de proprietari din care fac parte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Persoanele fizice autorizate sau orădenii care desfășoară profesii liberale și care funcționează în spații comerciale aflate la parterul blocurilor nu mai trebuie să stea cu pubelele înghesuite în birouri sau saloane.

Odată cu modificarea regulamentului de salubrizare din municipiu, această categorie de agenți economici poate încheia contracte pentru depozitarea deșeurilor în țarcurile alocate asociațiilor.

Noutate pentru „liberali”

Ideea ca persoanele fizice autorizate, orădenii cu profesii liberale sau ONG-urile să poată depozita deșeurile în țarcurile asociațiilor este prevăzută în noul regulament de salubrizare, votat de Consiliul Local Oradea în luna martie. 

La articolul 7, regulamentul prevede că „persoanele care desfășoară activități de birouri și administrative: profesii liberale (cabinet de avocatură, birouri de expertiză, birouri notariale, birouri executori judecătorești, cabinete medicale etc.), persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, organizațiile non-guvernamentale sunt asimilate utilizatorilor persoane fizice și datorează tariful de salubritate stabilit pentru această categorie de utilizatori”. 

Drept urmare, coafezele, manichiuristele, avocații, notarii, executorii judecătorești sau consultanții financiari, dacă lucrează sub una dintre formele comerciale menționate, pot să încheie un contract aparte cu operatorul de salubritate RER Vest, care îi va scuti de obligația de a avea propriile pubele.

Plată la persoană

Concret, reprezentantul unui agent economic menționat de regulamentul de salubritate trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere la Biroul Contracte din cadrul RER Vest, prin care precizează câte persoane își desfășoară activitatea în spațiul de la parterul blocului, dar și care este asociația de proprietari din care face parte. 

După această declarație, operatorul de salubrizare și agentul economic vor încheia contractul pentru colectarea deșeurilor, iar noul client va plăti lunar exact ca orădenii care locuiesc la bloc: 20,45 lei/persoană/lună, în funcție de numărul de persoane care lucrează în spațiul comercial. Pentru celelalte persoane juridice din oraș, plata deșeurilor se face în funcție de volumul recipientelor cu deșeuri și de frecvența cu care sunt golite. 

Ulterior semnării contractelor, RER Vest informează Primăria Oradea despre noile înțelegeri, furnizând municipalității datele lor, astfel încât administrația locală să aducă la cunoștință asociațiilor de proprietari vizate că au noi generatori de deșeuri, cărora trebuie să le dea cartele de acces în țarcuri.

Amenzi pentru cei care mint

Este important de subliniat că societățile cu răspundere limitată (SRL) nu sunt eligibile pentru a încheia asemenea contracte, chiar dacă funcționează la parterul blocurilor. 

În schimb, câteva zeci de persoane fizice autorizate din Oradea au apelat la noul tip de contract de salubritate, majoritatea fiind saloane de înfrumusețare sau de masaj, ai căror reprezentanți au spus că se bucură că nu mai trebuie să stea cu pubelele în incinta sediului, lucru care nu era plăcut nici vizual, nici olfactiv.

Trebuie precizat însă că, deși au scăpat de sarcina de a avea propriile recipiente și de a le scoate în fața sediului în zilele de colectare a deșeurilor, orădenii care prestează profesii liberale au în continuare obligația de a colecta separat resturile pe care le generează. 

Pe de altă parte, cei care se gândesc că prin această „portiță” vor eluda plata serviciului de salubritate, declarând mai puține persoane decât numărul real al celor care activează în respectivul spațiu comercial, trebuie să știe că riscă amenzi de până la 2.500 lei de la Poliția Locală. Fără dubiu, plata corectă a serviciului de salubritate este mai rentabilă...


DOAR LA ÎNGHESUIALĂ
O soluție și pentru SRL-uri

Regulamentul de salubritate orădean prevede soluții și pentru agenții economici care sunt obligați să aibă propriile recipiente, dar nu au loc unde să le țină. Dacă au profil comercial sau HoReCa și funcționează în zona centrală sau la parterul blocurilor, din cauza constrângerilor de spațiu, firmele pot opta pentru colectarea deșeurilor în recipiente mai mici, dar dotate și ele cu coduri RFID. 

Excepția se aplică doar dacă agentul economic dovedește, cu releveul spațiului în care își desfășoară activitatea, că nu are loc pentru pubelele de mărimi obișnuite. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nufarului 54
Pe Nufarului 54 este un aprozar care arunca sacii cu gunoaie la pubelele de pe Penes Curcanu, ii lasa langa tarc. Politia locala nu ii face nimic.
Postat 23 Mai 2024, 16:49 de Petre93
The bullshit asymmetry principle. The amount of energy needed to refute bullshit is an order of magnitude bigger than to produce it.
Halucinatia numita "aruncatul gunoiului" incepe sa dea roade. Adica , treptat, probabil vom ajunge de unde am plecat. Singura diferenta e transferul unor lichiditati dintr-un buzunar in altul.
Postat 23 Mai 2024, 11:43 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON