URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
29 Mai 2024, 17:55

Liberalul Birta despre următorul mandat: „Vrem să creștem calitatea vieții orădenilor”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Florin Birta, din nou candidat pentru această funcție, a declarat, miercuri, că în următorul mandat, dacă orădenii vor considera că în acesta „ne-am făcut datoria”, vrea să acorde prioritate unor proiecte în domenii precum educația, sănătatea, cultura, spațiile verzi, transportul în comun și reabilitarea blocurilor de locuințe.

Noi unități de învățământ

„Vrem să investim în creșterea calității vieții orădenilor”, a spus Florin Birta într-o conferință de presă susținută la sediul PNL Bihor, la care au participat, între alții, și doi profesioniști cooptați recent care să candideze la Consiliul Local Oradea, Carmen Rus, managerul Filarmonicii, și dr. Dănuț Dejeu, chirurg oncolog și șef de secție la Spitalul Județean.

„Noi vedem educația ca fiind unul dintre pilonii de bază pentru viitorul orădenilor”, a spus Birta, arătând că linia actuală a administrației locale, care are în derulare proiecte de 211 milioane euro cu fonduri UE pentru reabilitarea și construirea a noi unități de învățământ, va fi continuată și în următorii 4 ani.

Ca exemple, vor fi dotate cu mobilier și echipamente IT toate sălile de clasă din Oradea, iar după ce în acești ani au fost date în folosință două creșe noi, în Parcul Industrial din Șoseaua Borșului și în zona Ceyrat, la toamnă vor mai fi deschise încă două, cu 150 locuri, în Nufărul și în zona Aluminei. Tot în Nufărul, va fi construită o nouă școală, pentru ca liceul Onisifor Ghibu, singurul unde sunt cursuri în două schimburi, să nu mai fie nevoit să împartă elevii dimineața și după-amiaza.

În ce privește sistemul sanitar, amintind că atât Staționarul I (de pe Doja), cât și Staționarul II (din Coposu) au fost reabilitate, iar Spitalul Județean va avea o nouă policlinică și o parcare nouă la finele acestui an, Birta a spus că Primăria a licitat deja și reabilitarea Staționarului III (Maternitatea).

200 de blocuri pentru reabilitare

Pe de altă parte, arătând că Oradea a atras în acest mandat două mari investiții (Nokian, de 650 milioane euro, și Stihl, de 125 milioane euro), liberalul a afirmat că politica administrației locale de atragere de investitori care să ofere salarii mai mari va continua. În context, Birta a prezentat creșterea salariului mediu al orădenilor din 2009 la finele anului trecut (de la 326 euro la 838 euro).

De asemenea, el a spus că municipalitatea va continua extinderea spațiilor verzi (în ultimii 4 ani suprafața acestora fiind cu 10 hectare mai mare), fiind în lucru reabilitarea a 2 parcuri mari (Petöfi și Bălcescu) și în plan a altor 5, cu fonduri UE de 24 milioane euro, dar și că va continua pietonalizarea unor piațete (Concordiei, Dunării și alte 3).

Totodată, Birta a afirmat că după trecerea pe energie geotermală a cartierului Nufărul I urmează regenerarea acestuia, iar în următorii 4 ani vor fi reabilitate în întregul oraș 200 de blocuri.

Nu politică, ci administrație

Acesta a adăugat că municipalitatea este în curs să achiziționeze încă 9 tramvaie moderne și va mai cumpăra altele 16, pentru a înlocui toată flota, precum și 30 de autobuze electrice.

Liberalul a mai spus că municipalitatea va întări și în continuare brandul orașului prin stimularea turismului și culturii locale, cu noi evenimente, ale căror număr și calitate „să crească de la an la an”, la fel ca și în acest mandat.

Birta a amintit că deși mandatul 2020 a început în condiții dificile, în plină pandemie, și a continuat cu bulversări provocate de război și creșterea prețurilor, în cei aproape 4 ani trecuți de atunci administrația pe care a condus-o s-a concentrat pe obiectivele propuse orădenilor. „Noi am încercat să demonstrăm că în Oradea nu facem politică, ci administrație”, a spus el.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
birtalau slugau
Pt sandu cel cu creierul cat o aluna. De cativa ani psd=pnl daca nu stiai. Vezi ca iar nu ti-ai luat pastilele baiete
Postat 05 Iunie 2024, 13:10 de sandu2102
quitiman63
Pt ăia care nu o duc bine sunt locuri de muncă, probabil nu o duc bine pt sunt asistați sociali.
Postat 31 Mai 2024, 15:26 de Sandu2100
salut
Cum vreti sa o faceti marind tarifele cu gigacaloria,pretul apei,canalizarii etc? Cum va-ti gandit,sau va referiti doar la unii,cei care toata ziua stau pe terase sau umplu restaurantele,daca v-ati gandit doa la ei nu e normal ca astia deja o duc bine si n u au nevoie de ajutorul vostru!Sau poate v-a ganditi cm sa mai sifonati niste bani din fonduri sau din buzunarele saracilor din Oradea!
Postat 31 Mai 2024, 09:51 de quitiman63
Calitatea vieții in Oradea a crescut
Aaaa scuze sa terminat pasajele din Civic, maibtrafic pe aici colo, se rezolva si alea.
Postat 30 Mai 2024, 21:24 de Sandu2100
La loc comanda...
Nici concursul nu ne poate salva: "Doar 15% din candidații la admiterea în magistratură au trecut examenul psihologic" Mai puţin de 16% dintre cei 234 de candidaţi care s-au prezentat la examenul psihologic pentru admiterea în magistratură au fost declaraţi admişi, oficialii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) anunţând, marţi, că 92,39 % dintre candidaţii respinşi nu au obţinut media minimă necesară la componenta cognitivă ... Fiat justitia, pereat mundus
Postat 30 Mai 2024, 18:15 de excalibur
Karma
Ce karma ii mina pe oamenii astia sa se sacrifice pentru "calitatea vieții orădenilor” ? Cum si-au gasit ei vocatia sa munceasca la birou pentru comunitatile lor... Cum se inghesuie ei sa slujeasca obstea, sa fie la dispozitia cetateanului, sa anticipeze ce-l doare pe contribuabil. Isi sacrifica timpul, businessul , familia pentru o cariera deschisa de caritate. Dragii de ei, niste altruisti sadea. Crema natiei. Precum un viitor mare om de stat: "Un ostas in slujba tarii". Mai lasati-ne cu alegerile astea de primari si consilieri. Sunt posturi unde trebuie sa dovedesti abilitati administrative, manageriale. Posturi scoase la concurs, cu CV inainte. Pe puncte. Grila, daca vreti, sa dam o sansa si cimpan-zeilor. Toti ne-totii, la scrutin. Ajunge. Sa mai vina si oameni de meserie...
Postat 30 Mai 2024, 18:11 de excalibur
Concluzie
Concluzie : fondurile UE nu sunt pentru prostime. Prostime poate aștepta mult și bine reabilitarea GRATUITĂ a blocurilor.
Postat 30 Mai 2024, 16:56 de Anuta
PSD la PuTeRe
si intr-o zi a anului 2135 in oras nu a mai fost nici un santier, nici un drum inchis nu s-a mai schimbat nimic, iar oamenii s-au linistit si au fost fericiti.. si atunci au stiut ca la putere ajunsese pesedeul.
Postat 30 Mai 2024, 15:22 de TanarSiNelinistit
birtalau slugau
Promisiuni electorale tipic pnl si psd. Cresterea calitatii vietii proprii si a prietenilor partidului. De cand sunt PNL la carma orasului nu sa facut nimic pt cresterea calitatii oradenilor. Oras indatorat pe zeci de ani, copaci taiati si betoane peste tot. La vara cand pulimea orasului se va coace de caldura de la atata betoane partidul va pleca in vacante exotice ca deah bine ca sa facut vorba lui Sandu
Postat 30 Mai 2024, 14:02 de sandu2102
Oare de ce ?
Oare de ce "Bihoreanul nu a pomenit un cuvintel despre noua lege promulgată care permite reabilitarea blocurilor de locuințe cu fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene + fonduri din bugetul local în proporție de 95 % ?
Postat 30 Mai 2024, 10:57 de Anuta
RE: Oare de ce ?
Nu a fost un subiect suficient mediatizat nici de presa centrală, dar îl avem în atenție și vom reveni asupra lui când vor exista informații mai concrete.
Postat 30 Mai 2024, 12:41 de Moderator
Educațis pe primul loc, de parcă primăria are atribuții în calitatea actului de învățământ.
Calitatea vieții, prin prisma educațională, nu ține de turnarea betonului pentru o școală sau grădiniță nouă. Iar sintagma "nu politică ci administrație" arată nivelul edicațional precar al liberalilor, în acest caz. Prin definiție, politica este "știința" guvernării ... locale sau naționale după caz. Iar guvernarea ține de administrație. Publică de principiu. Așadar, alegerile sunt politice și nicidecum administrative. Că dară ar fi astea din urmă, nu ne-am fuce la votare și am vedea vă primarii și consilerii sunt numiți de partidul unic conducător. Iar "neterminații" care habar n-au de termeni și definiții vor să-i educe pe orădeni. Penibili sunteți, aleșilor dedemnați pe câte o listă.
Postat 30 Mai 2024, 08:27 de KP
florinel primarele a trecut la pesede?
ce povesteste florinel acum, povestea madar pesedistul acum o luna. la fel s-a intamplat cu pietele volante. intai propunerea a fost trântită cu votul peneleilor din consiliu iar cand propunerea a venit tocmai din partea celor care intai se opusesera, a trecut cu brio si a fost de bun augur. bine ca se face
Postat 30 Mai 2024, 07:14 de denis
Doamne ce m-am săturat de campania electorală
Toată lumea se laudă cu ce a făcut, cu ce va face... Nu prea auzi spunând "da, puteam face altfel", "da, puteam face mai mult", "puteam face mai bine". Autocritica îi ceva bun, din asta se învață și toți de la toate partidele ar putea face asta. Atât opoziția care s-au opus proiectelor beneficie societății în CJ până să se pupe pe gură PNL și PSD, cât și primăria / CJ. Să nu mai zic de clipurile de campanie, anunțurile. Zilele trecute am văzut o reclamă a lui Ciucă: "slujbaș în slujba țării". Mi-o venit să fug la magazin să iau 1 kg de lămâi... Și președintele comisiei electorale e marele INTERLOP Toni Greblă! Și da, am zis interlop pt că asta e conform definiției interlop din dicționar! Și toate astea plătite din bani publici! Sau donații de la cei care fură banii publici! Nu se mai termină o dată...
Postat 30 Mai 2024, 06:56 de Vio_427
Ce "glumeț"!
Sunt curios, cine simte că a crescut calitatea vieții în ultimii 12-13 ani?(aici nu mă refer la politruci, să fim înțeleşi).Înafară de praf, coloane interminabile de maşini, nervi, taxe mărite cu nesimțire, zile cumulate în timp transformate în luni sau ani, pierdute din viață, eu nu simt nimic.
Postat 29 Mai 2024, 23:04 de Maikeltroll
???
Ce tot veniti cu reabilitarea termica a blocurilor ? Apartamentele sunt proprietati private apartine locatarilor .Parca aloca subventii din Bucuresti si asociatia trebuie sa intocneasca actele si locatarii trebuie sa puna o anumita suma
Postat 29 Mai 2024, 21:08 de Otello
Reabilitarea termica a blocurilor
Eu nu sunt deacord cu asta. Casa mea nu o reabilitează primăria, de ce sa plătesc eu pt blocuri ??? Blocurile sunt proprietăți private, și eu stau la bloc. Eu mi-am izolat apartamentul in interior pe banii mei. Majoritatea blocurilor arata deplorabil, să și le întrețină.
Postat 29 Mai 2024, 20:58 de Sandu2100
bine ca au inclus reabilitari termice in program dupa ce lumea s-a plans pe subiect
200 de blocuri nu cred ca e mult raportat la totalul blocurilor vechi existente in oras, dar pare mult raportat la istoric cat s-a facut pana acum.
Postat 29 Mai 2024, 20:33 de unu
Oare oradenii știu ?
Oare oradenii știu că reabilitarea blocurilor se poate face, in baza noii legi apărute, aproape integral (95 %) cu fonduri europene ? Deci, în următorii 4 ani vor fi reabilitate 200 de blocuri ... Iar în următorii 50 de ani, vor fi reabilitare toate. Dacă vor mai fi disponibile fondurile UE ! Garantează cineva că vor mai fi ? Este o vorbă: bate fierul până-i cald. Dacă d-l Primar vrea cu adevarat să facă ceva pt. populatia sărmană, majoritară în Oradea, atunci asta ar trebui să facă. Părerea mea.
Postat 29 Mai 2024, 20:22 de Anuta
calitatea vietii???
1/3 dintre strazile orasului sunt neasfaltate. 1/4 sunt fara canalizare si/sau apa. Poate incepeti de acolo!!!!! Nu sunt destule crese pentru copii. Politia locala nu exista. Si cu asta vin talhariile, vandalismele, parcatul altora pe loc de domiciliu Dar lasa ca macar traficul va fi gatuit 4 ani cat se vor face alte 20 de pasaje.
Postat 29 Mai 2024, 18:26 de jijijupanu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON