URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu avem aeroport, de ce nu avem? Dacă am făcut aeroport, de ce nu avem avioane? Dacă avem avioane, de ce sunt așa de scumpe biletele? Dacă subvenționăm biletele, sigur în altă parte e mai ieftin. Dacă ar veni Birta și Bolojan să dea 10 euro fiecărui călător, precis vom afla că în alte locuri companiile lasă pasagerii să joace cruce cu pilotul automat, bașca asigură întâlniri romantice cu însoțitoarele de zbor...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
26 Mai 2024, 18:59

Burnout: cum îți poate afecta sănătatea epuizarea profesională 

Burnout: cum îți poate afecta sănătatea epuizarea profesională  credit foto: Pexels.com / Nataliya Vaitkevich
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Epuizarea profesională, denumită și burnout, este definită de Organizația Mondială a Sănătății ca un sentiment de oboseală intensă și constantă, de pierderea controlului și de incapacitatea de a obține rezultate concrete la locul de muncă.

REȚINEȚI!

Sindromul de burnout este o tulburare psihică rezultată în urma unui stres cronic profesional. Această tulburare se dezvoltă progresiv, la anumite persoane expuse unor condiții de muncă frustrante și demotivante, care au permanent un sentiment de eșec profesional, cu dificultăți de concentrare și insatisfacție, ajungând până la pierderea încrederii în sine.

Dacă aceste condiții persistă, se instalează un cerc vicios ajungându-se la epuizarea profesională. Principalele semne ale epuizării profesionale sunt: astenia (oboseala) permanentă, durerile de spate, insomniile, migrenele, durerile abdominale și infecțiile frecvente. La acestea se mai pot adăuga și semne de suferință psihică: vid emoțional, anxietate sub toate formele (de la neliniște la frică), iritabilitate, tendința de izolare, dificultăți de concentrare și sentimentul de a fi depășit de evenimente. Persoanele afectate devin indiferente, reci, izolate emoțional și cinice.

De cele mai multe ori semnele psihice pot dispărea spontan, dar aceasta nu înseamnă o reală ameliorare. Dacă condițiile de muncă continuă să fie  nesatisfăcătoare, pot apărea și alte semne, cum ar fi frustrarea, sentimentul de eșec, detașarea excesivă de evenimentele cotidiene și de anturaj, tulburări de comportament alimentar, alcoolism, consum de droguri și, în final, depresia. Persoanele suferinde de epuizare profesională timp îndelungat pot fi predispuse unor alte probleme de sănătate cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, supraponderabilitatea și obezitatea.

ATENȚIE!

Cauzele epuizării profesionale sunt reprezentate în general de mai mulți factori asociați, dintre care majoritatea sunt de natură profesională. Persoanele afectate consideră că sunt suprasolicitate în permanență, că le lipsește autonomia decizională și că nu le sunt recunoscute meritele pentru munca depusă. Absența posibilității de avansare poate reprezenta de asemenea un factor pentru burnout.

Unele persoane care sunt foarte implicate în activitatea lor profesională și adepte ale unui perfecționism exagerat și foarte ambițioase pot fi, de asemenea, predispuse la epuizare profesională. Alți factori sunt reprezentați de unele responsabilități de familie sau conflicte personale.

Sindromul de burnout afectează femeile și bărbații, în proporții egale. Persoanele care activează în domeniul sănătății, ca de exemplu asistentele medicale, sunt cele mai expuse.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6576 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON