URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
26 Mai 2024, 18:59

Burnout: cum îți poate afecta sănătatea epuizarea profesională 

Burnout: cum îți poate afecta sănătatea epuizarea profesională  credit foto: Pexels.com / Nataliya Vaitkevich
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Epuizarea profesională, denumită și burnout, este definită de Organizația Mondială a Sănătății ca un sentiment de oboseală intensă și constantă, de pierderea controlului și de incapacitatea de a obține rezultate concrete la locul de muncă.

REȚINEȚI!

Sindromul de burnout este o tulburare psihică rezultată în urma unui stres cronic profesional. Această tulburare se dezvoltă progresiv, la anumite persoane expuse unor condiții de muncă frustrante și demotivante, care au permanent un sentiment de eșec profesional, cu dificultăți de concentrare și insatisfacție, ajungând până la pierderea încrederii în sine.

Dacă aceste condiții persistă, se instalează un cerc vicios ajungându-se la epuizarea profesională. Principalele semne ale epuizării profesionale sunt: astenia (oboseala) permanentă, durerile de spate, insomniile, migrenele, durerile abdominale și infecțiile frecvente. La acestea se mai pot adăuga și semne de suferință psihică: vid emoțional, anxietate sub toate formele (de la neliniște la frică), iritabilitate, tendința de izolare, dificultăți de concentrare și sentimentul de a fi depășit de evenimente. Persoanele afectate devin indiferente, reci, izolate emoțional și cinice.

De cele mai multe ori semnele psihice pot dispărea spontan, dar aceasta nu înseamnă o reală ameliorare. Dacă condițiile de muncă continuă să fie  nesatisfăcătoare, pot apărea și alte semne, cum ar fi frustrarea, sentimentul de eșec, detașarea excesivă de evenimentele cotidiene și de anturaj, tulburări de comportament alimentar, alcoolism, consum de droguri și, în final, depresia. Persoanele suferinde de epuizare profesională timp îndelungat pot fi predispuse unor alte probleme de sănătate cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, supraponderabilitatea și obezitatea.

ATENȚIE!

Cauzele epuizării profesionale sunt reprezentate în general de mai mulți factori asociați, dintre care majoritatea sunt de natură profesională. Persoanele afectate consideră că sunt suprasolicitate în permanență, că le lipsește autonomia decizională și că nu le sunt recunoscute meritele pentru munca depusă. Absența posibilității de avansare poate reprezenta de asemenea un factor pentru burnout.

Unele persoane care sunt foarte implicate în activitatea lor profesională și adepte ale unui perfecționism exagerat și foarte ambițioase pot fi, de asemenea, predispuse la epuizare profesională. Alți factori sunt reprezentați de unele responsabilități de familie sau conflicte personale.

Sindromul de burnout afectează femeile și bărbații, în proporții egale. Persoanele care activează în domeniul sănătății, ca de exemplu asistentele medicale, sunt cele mai expuse.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON