URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 16 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La un meci de baschet în care se joacă finala campionatului, cu trofeul pe masă, abia de strângem 5.000 de spectatori în Oradea Arena. La întrecerile de polo, e lucru mare dacă se duc 500 de privitori. Dar la un meci de liga a III-a de fotbal se bulucesc 10.000 de spectatori și, sunt convins, numărul ar fi fost mai mare dacă lipsa locurilor de parcare și condițiile precare de pe stadion nu i-ar fi țintuit în fotolii pe mulți alți suporteri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
22 Mai 2024, 13:10

„Pact cultural” propus de candidații USR Oradea la Primărie și Consiliul Local: „Împreună, putem face din Oradea un oraș cu suflet artistic!” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanții USR care candidează la Primăria și Consiliul Local Oradea afirmă că vor să transforme orașul într-unul „viu”, deoarece în prezent acesta este „un oraș monoton, chiar dacă avem o infrastructură excepțională”.

„Vrem să contribuim la transformarea Oradiei într-un oraș care să celebreze arta, să ofere un teren fertil pentru creativitate și să ofere artiștilor locali o platformă pentru a-și exprima talentul și a-și construi cariere”, a explicat candidatul la Primărie, fostul subprefect Daniel Palaghianu.

„Problemele sectorului cultural”

Înainte ca reprezentantul USR în cursa pentru funcția de primar al Oradiei să prezinte ceea ce a numit „Pactul pentru Cultură”, unul dintre colegii săi, Mihai Șvab (foto), a prezentat „problemele sectorului cultural” din Oradea, într-o conferință de presă desfășurată miercuri la sediul de campanie al acestei formațiuni, la care a participat și un artist vizual membru de partid, Thomas Becket Ilieș.

„Avem o cultură statică, bazată în primul rând pe tradiție și mai puțin pe inovare, pe arta contemporană”, a spus Șvab, criticând, de asemenea, „lipsa de investiții pentru infrastructura culturală – spații de expoziții, centre de creație, evenimente cu renume”, lipsa unei strategii culturale pe termen lung, lipsa unui muzeu al satului și a unui palat al culturii, lipsa finanțării (Oradea având un buget de numai 100.000 lei dedicat sectorului artistic independent, mult sub cele 2 milioane lei alocate Timișoarei), lipsuri care „duc la plecarea artiștilor și la blocarea proiectelor”, a spus Șvab.

El a dat exemplul unor promisiuni neonorate ale actualei administrații, care în 2018, după incendiul care a cuprins Palatul Episcopal Greco-Catolic, a convenit cu Episcopia preluarea acestuia pe 20 de ani și transformarea în spațiu cultural multifuncțional, precum și cea privind transformarea fostului Cinema Libertatea din Pasajul Vulturul Negru în spațiu cultural cu bibliotecă digitală, pentru ca turiștii să poată vizita virtual toate obiectivele turistice din oraș.

„Aceste probleme trebuie rezolvate cât mai curând, pentru ca sectorul cultural să se dezvolte”, a spus Șvab, propunând chiar ca în strategia culturală Oradea să concureze pentru titlul de capitală europeană a culturii în 2033.

Soluțiile USR  

„USR Oradea consideră cultura o necesitate a vieții comunității”, a spus candidatul la Primărie, Daniel Palaghianu (foto), arătând că pentru rezolvarea problemelor sectorului cultural local propune un „pact” numit „Oradea, un oraș cu suflet artistic”.

USR propune sprijinirea artiștilor locali, prin „crearea unui fond de granturi pentru artiștii locali”, care să le ofere „sprijin financiar pentru a-și dezvolta proiectele, a-și organiza evenimente și a-și promova lucrările”, dar și prin „promovarea colaborărilor între artiștii locali și instituțiile culturale”, prin organizarea de ateliere și workshopuri și crearea unui program de mentorat pentru artiștii locali, pentru a-i ajuta „să își construiască cariere și să își promoveze lucrările”.

De asemenea, USR Oradea propune revitalizarea pieței culturale prin crearea de noi spații de expoziție și de evenimente culturale, ca să ofere artiștilor o platformă pentru a-și expune lucrările și a se conecta cu publicul și identificând clădiri nefolosite sau spații publice care pot fi transformate în galerii de artă, centre de creație sau spații pentru evenimente.

Palaghianu a mai vorbit despre organizarea de festivaluri și evenimente culturale diverse, pentru a promova arta locală și a atrage turiști, precum și despre promisiunea de a crea noi festivaluri dedicate diferitelor forme de artă.

El a mai propus promovarea culturii locale prin intermediul turismului pentru a atrage vizitatori și dezvoltarea unor programe de educație culturală, pentru a familiariza copiii și tinerii cu arta și cultura din Oradea.

Pe de altă parte, Daniel Palaghianu a propus investiții în infrastructura culturală, și anume „reabilitarea și modernizarea cât mai multor spații vechi pentru a le redestina activităților culturale”, construirea de noi spații și dezvoltarea unor programe de digitalizare a culturii.

O altă direcție prevede reforma finanțării culturii prin instituirea unui sistem de finanțare transparent și eficient pentru sectorul independent, prioritizarea proiectelor inovative, care promovează noi forme de artă, precum și prin promovarea accesibilității la cultură inclusiv pentru persoanele cu dizabilități și tineri din medii defavorizate.

Nu în ultimul rând, candidații USR propun o strategie culturală integrată, în care să „implice cât mai mulți participanți la viața culturală” și care să fie coordonată cu strategiile de marketing pentru a promova Oradea ca destinație culturală.

„USR Oradea consideră cultura o investiție în viitorul orașului. Prin Pactul pentru Cultură vrem să creăm un oraș mai vesel, mai atractiv și mai prosper, un oraș care să se mândrească cu bogăția sa culturală și să ofere artiștilor locali o platformă pentru a-și exprima talentul și a-și construi cariere”, a spus Daniel Palaghianu.

Thomas Becket Ilieș: „Sper să răspundă politic”

La prezentarea „Pactului pentru cultură” al USR Oradea a participat și unul dintre candidații la Consiliul Local recrutat din rândul artiștilor orădeni, artistul vizual Thomas Becket (foto), care de altfel și-a și expus lucrări de artă plastică și picturi în sediul partidului și a afirmat că „USR a fost singurul partid care a răspuns la doleanțele artiștilor”, iar asta cu mult înainte de campania electorală, finanțându-le tabere de creație și ajutându-i să organizeze expoziții.

Și Ilieș, ale cărui prenume au fost alcătuite din numele unui arhiepiscop englez din Evul Mediu, a criticat „problemele cu care ne confruntăm noi, artiștii”, acuzând „lipsa de comunicare cu autoritățile locale și cu celelalte instituții culturale”, precum și „lipsa spațiilor culturale, a galeriilor și atelierelor”.

„Se investește doar în ce se vede, și lipsa acestor spații culturale va avea consecințe. Sper să răspundă politic în fața alegătorilor”, a spus Thomas Becket Ilieș.

(Comandat de USR Bihor, cod mandatar financiar 21240009)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON