URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 August 2013, 12:26

Noutăţi cu privire la comunicarea procesului-verbal prin care aţi fost amendat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Monitorul Oficial nr. 450 din 27 iulie 2013 a fost publicată Decizia nr. 10/2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care se stabilesc mai multe reguli importante cu privire la modul în care trebuie să fie comunicat un proces-verbal de contravenţie. Un proces-verbal poate fi încheiat în prezenţa sau în lipsa persoanei amendate.

Dacă persoana este prezentă poate să semneze pentru comunicarea procesului verbal sau poate să refuze acest lucru. Înalta Curte a stabilit că refuzul de semnare nu echivalează cu o comunicare valabilă astfel încât agentul constatator are obligaţia, în cazul refuzului de semnare, să comunice procesul verbal prin poştă. Obligaţia de comunicare există, evident, şi în situaţia în care procesul-verbal se întocmeşte în lipsă.

Prin decizia pronunţată, instanţa supremă interpretează şi dispoziţiile art. 27 din OG 2/2001 care prevăd că: „Comunicarea procesului-verbal şi a înştiinţării de plată se face prin poştă, cu aviz de primire, sau prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului", stabilind că procedura afişării procesului-verbal de contravenţie la domiciliul/sediul contravenientului va fi utilizată numai în situaţia în care nu s-a reuşit, din diverse motive, comunicarea prin poştă, cu aviz de primire. Ca atare, dacă se procedează direct la afişarea procesului-verbal, puteţi invoca în instanţă lipsa unei comunicări valabile, având drept efect prescrierea sancţiunilor. Adică sunteţi scutit de executarea acestora.

În ceea ce priveşte comunicarea prin poştă, Înalta Curte a stabilit, cu caracter obligatoriu, că nu poate fi considerată ca fiind valabilă comunicarea, dacă persoana sancţionată nu s-a prezentat la oficiul poştal pentru ridicarea actului, agentul constatator fiind obligat să procedeze la afişarea procesului-verbal în interiorul termenului de o lună prevăzut pentru comunicarea acestuia.

În situaţia în care însă persoana în cauză refuză expres primirea comunicării, comunicarea se impune a fi considerată ca fiind realizată în momentul exprimării acestui refuz, prin aplicarea art 165 din Noul cod de procedură civilă care prevede că, în cazul refuzului expres de primire a corespondenţei, procedura se socoteşte îndeplinită la data consemnării de către funcţionarul poştal a acestui refuz.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON