URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 02 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cele mai multe statui le veți găsi ori în țările mari, foste imperii, ori, paradoxal, în cele mai mărunte. Din prima categorie face parte, de pildă, Marea Britanie, unde personalitățile abundă și era păcat să nu fie imortalizate. La polul opus mi s-a părut a fi Macedonia de Nord, unde, la o populație de nici trei milioane de locuitori, sunt o grămadă de lucrări de for public...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Doi necăjiți din Bihor au devenit primii români pe care justiția noastră i-a condamnat la închisoare, ce-i drept cu amânare, pentru că în 2021 și-au retras copiii de la școala din Bratca. Cazul a ajuns în instanță după ce școala a anunțat Poliția și DGASPC, iar Parchetul Aleșd i-a inculpat pentru împiedicarea dreptului la educație.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pentru cine veți vota pentru a ocupa funcția de primar al Oradiei, la alegerile din 9 iunie?








De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 10 mai 2024, Președintele României a promulgat un proiect de lege inițiat în 2023 de doi celebri parlamentari (Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă), prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Epuizarea profesională, denumită și burnout, este definită de Organizația Mondială a Sănătății ca un sentiment de oboseală intensă și constantă, de pierderea controlului și de incapacitatea de a obține rezultate concrete la locul de muncă.
22 August 2013, 15:19

Miss ham-ham: Expoziţie de frumuseţe canină sâmbătă, în Parcul Bălcescu

Miss ham-ham: Expoziţie de frumuseţe canină sâmbătă, în Parcul Bălcescu DE TOT FELUL. Expoziţia de frumuseţe canină va aduna în Parcul Bălcescu peste 300 de căţei din felurite rase, precum Akita american (foto), Ciobănesc german, Bichon havanez ori Dog argentinian
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcul Bălcescu se va umple, sâmbătă, de căţei. Stăpânii de câini de rasă din Bihor, dar nu numai, sunt invitaţi de Asociaţia Chinologică locală la prima expoziţie de frumuseţe canină organizată în Oradea în ultimii şase ani.

Cele mai reuşite exemplare vor primi mult-râvnitele titluri de frumuseţe, care, pe lângă mândria adusă stăpânilor, le fac mai scumpe decât semenii lor. În plus, expoziţia este o ocazie pentru orădenii care au câini de rasă, dar fără pedigree, să obţină certificatul care le asigură autenticitatea patrupedului.

Interes pentru căţei

Asociaţia Chinologică Metropolitană Oradea, membră a Federaţiei Canine Internaţionale şi, deci, îndreptăţită să organizeze expoziţii de frumuseţe canină recunoscute internaţional, n-a mai organizat un astfel de eveniment din anul 2007.

15 calin mitra.jpgPe lângă cheltuielile de organizare, o competiţie are nevoie şi de participanţi, iar în ultimii ani proprietarii de câini de rasă înscrişi în asociaţia orădeană au fost mai puţini. Acum, însă, orădenii arată tot mai mult interes faţă de câinii cu pedigree. "Lumea începe să nu mai vrea câine fără acte, şi ne ajută în acest sens şi decizia Consiliului Local de a scuti aceşti câini de la sterilizare", spune Călin Mitra, preşedintele asociaţiei (foto).

Concursul din Parcul Bălcescu va aduna cel puţin 300 de câini, dat fiind că la jumătatea săptămânii trecute erau deja înscrişi aproximativ 200. "Vor veni căţei din Oradea, din alte oraşe din ţară, dar şi din Ungaria şi Italia", arată Mitra.

Titluri cu valoare

Patrupezii vor fi împărţiţi pe rase şi din fiecare categorie se va alege cel mai frumos exemplar. Arbitrii competiţiei, toţi recunoscuţi internaţional, vor analiza fiecare câine în parte. "Pentru fiecare rasă sunt nişte standarde: urechile, dentiţia, poziţia cozii, culoarea şi multe altele", explică şeful asociaţiei.

După ce verifică atent câinii, arbitrii vor stabili câştigătorii care primesc cel mai valoros titlu, BOB, adică "Best of Bread" (cel mai bun din rasă). Ceilalţi căţei vor primi certificate cu calificative, în funcţie de cât de mult se apropie de standardele rasei.

Pe lângă mândria adusă stăpânului, titlurile BOB cresc valoarea patrupedului, căci atestă apartenenţa animalului la o rasă pură. Astfel, dacă proprietarul va dori să-l vândă ori să-i vândă puii, va putea cere un preţ mai mare decât pentru un câine obişnuit. În schimb, căţeii despre care arbitrii vor stabili că nu îndeplinesc suficient standardele rasei, pot fi interzişi la montă.

Expoziţie în tandem

Pe lângă concursul de frumuseţe, expoziţia mai are o însemnătate. "Proprietarii care cred că au un câine de rasă, dar căţelul nu are pedigree, pentru că l-au cumpărat de la bişniţari, pot obţine la expoziţie un pedrigree de tipicitate. Asta înseamnă că, spre deosebire de certificatul pedrigree clasic, din acesta vor lipsi strămoşii câinelui, dar puii lui vor avea în certificat doi strămoşi", precizează Mitra.

Pentru a obţine certificatul, stăpânul câinelui trebuie să plătească taxa de înscriere de 60 lei şi să participe la două expoziţii, regulă impusă de regulile internaţionale. Imediat după concursul de la Oradea, proprietarul îşi va putea duce câinele la Debreţin, unde în noaptea de sâmbătă spre duminică va avea loc o altă expoziţie, organizată în parteneriat cu cea din urbea de pe Criş. "Practic, într-un weekend, orice proprietar de câine poate obţine două certificate de la concursuri din două ţări, cu arbitri diferiţi", explică şeful asociaţiei.

Expoziţia din Oradea va începe sâmbătă dimineaţa, la ora 10, urmând ca premierea celor mai frumoşi căţei să aibă loc în jurul prânzului. Contra unui tichet de 10 lei pentru adulţi, respectiv 5 lei pentru copiii trecuţi de 12 ani (cei mai mici având intrare liberă), orice orădean va putea admira exponate arătoase din zeci de rase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
pupincurist homo ludens
care asociatie ,dictatura nu asociatie ,mai prietene asociatia traficantilor de caini metropolitana oradea,nu vedeti ca toti crescatorii seriosi din oradea au plecat pe la alte asociatii din alte judete,ca sau saturat sa umple burdihanele la familia mitra
Postat 10 Octombrie 2014, 18:24 de fery
expo
Nu prea inteleg comentariile acestea rautaciase. Expozitia a fost OK, expozantii au fost multumiti, publicul spectator a vazut caini frumosi si valorosi, programul de dresaj pentru spectatori si dansul \" fetelor in roz\" a fost dragut. Si da, intr-adevar, un caine are pedigreu de la crescator, dar crescatorul la randul lui, poate sa-l obtina numai de la o asociatie recunoscuta de Federatia Chinologica Internationala.
Postat 28 August 2013, 00:18 de Homo ludens
minciuna
mai presedintele bisnitarilor de ce pacalesti oradeni un caine are pedigre numai de la crescator nu de la tine ,ce le dai tu se pot sterge la fundic,tu le vrei doar banii
Postat 23 August 2013, 23:26 de oradea mare
ALCINEVA DOCTOR VET
DE UNDE SA STIE CA ARE CHINOTEHNIST LA ASOCIATIA FAMILIARA UN TERCHEA BERCHEA DE SAMSAR CARE VINDE CATEI CU RAIE SI FARA ACTE
Postat 23 August 2013, 22:18 de PETY
nesimtire totala
dupa ce a furat bani crescatorilor din bihor timp de 10 ani revine cu asociatie familiara sa furi in continuare aviz őrocuraturii DNA
Postat 23 August 2013, 22:12 de oradean
cum sa furi bani oradenilor
10 lei biletul,cine la pus pe ala presedinte acolo ,traficantii de caini,ca crescatorii nu ,asociatia metropolitana a hotilor,sa va fie rusine
Postat 23 August 2013, 21:46 de fery
rasa
Ce bine informati sunteti voi :) pacat ca in poza pusa de voi nu este rasa care spuneti ca este ;) de cand akita inu a devenit akita american ?? :)
Postat 23 August 2013, 16:34 de Cineva
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6028 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON