URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Mai 2013, 13:14

Insulta şi calomnia pot fi din nou infracţiuni II

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum am arătat săptămâna trecută, ca urmare a unei decizii recente, din 29 aprilie, 2013 a Curţii Constituţionale, este posibil ca insulta şi calomnia să fie din nou infracţiuni. Cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că dezlegarea dată problemelor de drept judecate prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţiile Unite nr. 8/2010 este neconstituţională, contravenind Constituţiei şi Deciziei Curţii Constituţionale nr. 62/2007.

Prin decizia Înaltei Curţi se stabilise în anul 2010, aşa cum am prezentat săptămâna trecută, că dispoziţiile care incriminau insulta si calomnia nu sunt în vigoare, întrucât nu este admisibil ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ iniţial.

Ca atare, nu s-a declarat neconstituţională o lege, ci o interpretare obligatorie a acesteia dată de instanţa supremă cu privire la aplicarea unei decizii de neconstituţionalitate pronunţată de Curtea Constituţională în 2006, existând, practic, un conflict pe această temă între Înalta Curte şi Curtea Constituţională.În urma deciziei Curţii Constituţionale, teoretic, insulta şi calomnia ar trebui să fie din nou infracţiuni. Practic, urmează să vedem dacă instanţa supremă se va conforma noii decizii. Iar în situaţia în care instanţele se vor conforma deciziei Curţii Constituţionale se va naşte o nouă problemă de interpretare, respectiv de când vor fi considerate reincriminate insulta şi calomnia?

Teoretic, deciziile Curţii Constituţionale produc efecte de la data publicării în Monitorul Oficial (decizia nu a fost încă publicată). Situaţia este mai complicată însă în acest caz, pentru că nu s-a declarat neconstituţională o lege, ci o interpretare, şi ca atare, în toată perioada din 2006 incoace, insulta şi calomnia ar fi infracţiuni.

Nu cred totuşi că o asemenea interpretare, corectă teoretic, ar putea fi primită în practică, deoarece s-ar încălca principiul previzibilităţii legii pentru persoana care ar fi comis astfel de fapte, anterior deciziei Curţii, cu convingerea că ele nu sunt infracţiuni, astfel încât Statul Român ar fi expus unor noi condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON