URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 14 MAI 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum, că mai are câteva zile de mandat, putem face bilanțul președintelui interimar Ilie Bolojan și socoti ce a făcut pentru bihorenii lui. Scurtul său interimat este onorabil, cu mult peste cei 10 ani petrecuți de Klaus Iohannis la Cotroceni. E drept că nu vorbește trei limbi străine, dar la ce i-a folosit asta neamțului, care le-a utilizat doar să ceară un ceai cald pe pârtia de schi?
Zic şi eu
Adrian Cris
Alegerea de duminică nu este între George Simion și Nicușor Dan, între dreapta sau stânga, între corupți și inocenți, între progresiști și conservatori, ci între normalitate și anomalie. Chiar dacă pe 18 mai vocea rațiunii va birui valul de ură și autodistrugere, în următorii ani românilor le va fi la fel de greu să coabiteze cu românii, fiindcă toți vom rămâne aici, noi cu ei.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre decizia Episcopiei Oradiei de a-l exclude pe preotul Ciprian Mega din rândul preoțimii?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Printre multiplele modificări aduse legislației rutiere la mijlocul anului 2024, printr-o ordonanță de urgență, se regăsește și nou introdusa instituție de relocare a vehiculului în cazuri speciale. Practic, relocarea înseamnă mutarea temporară a unui vehicul într-un alt loc, în situația în care aceasta este necesară, chiar dacă șoferul respectiv a respectat toate prevederile legale cu privire la parcare sau staționare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Mai 2012, 13:01

Despre prescripţia extinctivă în Noul Cod Civil I

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încercând o explicaţie simplă, prescripţia extinctivă poate fi înţeleasă ca fiind termenul în care o persoană se poate adresa instanţelor de judecată pentru a obţine o hotărâre judecătorească. Mai precis, este vorba de perioada în care drepturile unui cetăţean sunt protejate efectiv de stat. La expirarea acestui termen, cetăţeanul nu poate să mai apeleze la justiţie pentru protecţia dreptului său. Ca atare, prescripţia este una dintre cele mai importante instituţii de drept cu impact direct asupra cetăţeanului.

Dacă din 1968 şi până în 1 octombrie 2012, în mare parte a cazurilor termenul şi regulile prescripţiei erau cunoscute şi clare, Noul Cod aduce modificări importante pe care voi încerca să le prezint în următoarele săptămâni. În primul rând, art. 2501 din Noul Cod Civil prevede că drepturile la acţiune având un obiect patrimonial sunt supuse prescripţiei extinctive, în afară de cazul în care prin lege s-ar dispune altfel. În cazurile anume prevăzute de lege, sunt supuse prescripţiei extinctive şi alte drepturi la acţiune, indiferent de obiectul lor.

Dreptul este imprescriptibil în cazurile prevăzute de lege, precum şi ori de câte ori, prin natura sau obiectul dreptului subiectiv ocrotit, exerciţiul său nu poate fi limitat în timp. Astfel, sunt imprescriptibile drepturile privitoare la: acţiunea privind apărarea unui drept nepatrimonial, cu excepţia cazului în care prin lege se dispune altfel; acţiunea în constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept; acţiunea în constatarea nulităţii absolute a unui act juridic; acţiunea în constatarea nulităţii absolute a certificatului de moştenitor, dacă obiectul său îl constituie fie stabilirea masei succesorale, fie partajul succesoral, sub condiţia acceptării moştenirii în termenul prevăzut de lege.

Odată cu stingerea dreptului la acţiune privind un drept principal, se stinge şi dreptul la acţiune privind drepturile accesorii, în afară de cazul în care prin lege s-ar dispune altfel. În cazul în care un debitor este obligat la prestaţii succesive, dreptul la acţiune cu privire la fiecare dintre aceste prestaţii se stinge printr-o prescripţie deosebită, chiar dacă debitorul continuă să execute una sau alta dintre prestaţiile datorate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5894 RON
  • 1 EUR = 5.0991 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON