URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 02 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cele mai multe statui le veți găsi ori în țările mari, foste imperii, ori, paradoxal, în cele mai mărunte. Din prima categorie face parte, de pildă, Marea Britanie, unde personalitățile abundă și era păcat să nu fie imortalizate. La polul opus mi s-a părut a fi Macedonia de Nord, unde, la o populație de nici trei milioane de locuitori, sunt o grămadă de lucrări de for public...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Doi necăjiți din Bihor au devenit primii români pe care justiția noastră i-a condamnat la închisoare, ce-i drept cu amânare, pentru că în 2021 și-au retras copiii de la școala din Bratca. Cazul a ajuns în instanță după ce școala a anunțat Poliția și DGASPC, iar Parchetul Aleșd i-a inculpat pentru împiedicarea dreptului la educație.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pentru cine veți vota pentru a ocupa funcția de primar al Oradiei, la alegerile din 9 iunie?








De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 10 mai 2024, Președintele României a promulgat un proiect de lege inițiat în 2023 de doi celebri parlamentari (Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă), prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Epuizarea profesională, denumită și burnout, este definită de Organizația Mondială a Sănătății ca un sentiment de oboseală intensă și constantă, de pierderea controlului și de incapacitatea de a obține rezultate concrete la locul de muncă.
07 Aprilie 2018, 18:41

Scriitoarea britanică Nicola Wilson, autoarea piesei de teatru "Noduri şi Plăci", vine să vadă spectacolul de la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scriitoarea britanică Nicola Wilson, autoarea piesei de teatru Noduri şi Plăci, vine la Oradea miercuri, 11 aprilie, pentru a viziona cea de a treia reprezentaţie a spectacolului F.A.D, realizat de regizorul Horia Suru, după textul amintit, au anunţat reprezentanţii Teatrului Regina Maria. 

Publicul orădean care va fi prezent la vizionare este invitat să o cunoască pe scriitoare, imediat după spectacol, în cadrul unei conferinţe deschise la care vor participa o serie de personalităţi culturale, potrivit aceleiaşi informări. 

Astfel, miercuri, 11 aprilie, începând cu orele 21.15, în foaierul Teatrului Regina Maria, scriitoarea Nicola Wilson şi regizorul Horia Suru, vor răspunde la o serie de întrebări despre text, despre spectacol, despre alegerea de a monta această piesă, în premieră naţională, la Oradea.

La eveniment sunt invitate o serie de personalităţi din Oradea şi nu numai, scriitori, profesori universitari, critici literari şi cronicari de teatru. De asemenea, studenţii Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Oradea vor fi prezenţi şi vor avea şansa de a o cunoaşte pesonal pe autoarea britanică.

Nicola Wilson este o scriitoare contemporană care creează texte scurte pentru teatru, radio şi televiziune. A contribuit la realizarea scenariilor pentru seriale în timp ce studia la BBC Writers’ Academy până în anul 2009, apoi a continuat să scrie pentru serialele Holby City, Eastenders şi Casualty.

Înainte să se dedice creaţiei literare, a ocupat postul de director artistic la Bush Theatre Londra. Piesa de teatru Noduri şi plăci este primul său text integral şi este montat pentru prima dată la The Royal Court Theatre (Teatrul Curţii Regale) din Londra în toamna anului 2015.  

În România, este pentru prima oară când se pune în scenă un text scris de Nicola Wilson, iar piesa Noduri şi plăci a fost tradusă din limba engleză de către Ionuţ Grama special pentru proiectul Teatrului Regina Maria.

Piesa tratează subiectul bolii Alzheimer familială, accentual fiind pus pe capacitatea omului de a se sustrage din situaţii dramatice prin umor, autoironie şi optimism. Spectacolul trupei Iosif Vulcan ilustrează, într-o manieră captivantă, momente din viaţa Verei, care se află la diferite etape ale mentalităţii şi la diferite vârste.

Vivacitatea atmosferei de familie se estompează când ea decide să le dezvăluie soţului şi copiilor că are deja primele simptome ale acestei boli, însă doar pentru un moment.

Titlul original a fost înlocuit de acronimul "F.A.D.", care înseamnă Familial Alzheimer`s Disease şi se referă la o subcategorie a bolii Alzheimer caracterizată prin debutul precoce şi prin faptul că gena este transmisă ereditar.

Denumirea "Noduri şi plăci", păstrată ca subtitlu, are însă aceeaşi importanţă edificatoare pentru text, deoarece nodurile şi plăcile sunt considerate principalii factorii declanşatori ai bolii Alzheimer.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6028 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON