URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 02 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cele mai multe statui le veți găsi ori în țările mari, foste imperii, ori, paradoxal, în cele mai mărunte. Din prima categorie face parte, de pildă, Marea Britanie, unde personalitățile abundă și era păcat să nu fie imortalizate. La polul opus mi s-a părut a fi Macedonia de Nord, unde, la o populație de nici trei milioane de locuitori, sunt o grămadă de lucrări de for public...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Doi necăjiți din Bihor au devenit primii români pe care justiția noastră i-a condamnat la închisoare, ce-i drept cu amânare, pentru că în 2021 și-au retras copiii de la școala din Bratca. Cazul a ajuns în instanță după ce școala a anunțat Poliția și DGASPC, iar Parchetul Aleșd i-a inculpat pentru împiedicarea dreptului la educație.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pentru cine veți vota pentru a ocupa funcția de primar al Oradiei, la alegerile din 9 iunie?








De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 10 mai 2024, Președintele României a promulgat un proiect de lege inițiat în 2023 de doi celebri parlamentari (Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă), prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Epuizarea profesională, denumită și burnout, este definită de Organizația Mondială a Sănătății ca un sentiment de oboseală intensă și constantă, de pierderea controlului și de incapacitatea de a obține rezultate concrete la locul de muncă.
27 Noiembrie 2011, 14:59

Decizie importantă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Taxa de poluare se restituie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 14 noiembrie 2011 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o decizie aşteptată cu mare interes în mediul juridic, decizie care putea avea efecte devastatoare asupra câtorva mii de procese aflate pe rolul instanţelor. Mai concret prin Decizia nr. 24/2011 pronunţată în recurs în interesul legii, instanţa supremă a stabilit că procedura de contestare prevăzută de art. 7 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2008 raportat la art. 205-218 din Codul de procedură fiscală nu se aplică în cazul cererilor de restituire a taxei de poluare întemeiate pe dispoziţiile art. 117 alin. 1 lit. d din acelaşi cod.

Prin aceeaşi decizie Înalta Curte a stabilit că acţiunea având ca obiect obligarea Instituţiei Prefectului prin serviciul de specialitate, la înmatricularea autovehiculelor second-hand achiziţionate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, fără plata taxei de poluare prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2008 şi fără parcurgerea procedurii de contestare a obligaţiei fiscale prevăzută de art. 7 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2008 este admisibilă.

Dincolo te termenii juridici seci, practic instanţa supremă a stabilit în mod obligatoriu pentru instanţe (obligaţie valabilă de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei) că taxa de poluare prelevată nelegal de stat (aşa cum a stabilit deja Curtea Europeană de Justiţie) trebuie restituită tuturor persoanelor care fac o cerere în instanţă, indiferent dacă aceste persoane au contestat sau nu în termen de 30 de zile decizia de calcul. Mai concret, s-a stabilit că orice cetăţean care a achitat o taxă de pluare o poate solicita în instanţă în termen de 5 ani de la data de la care a achitat-o efectiv. Unica obligaţie a cetăţeanului este ca, înainte de a se adresa instanţei, să formuleze o cerere de restituire la organul fiscal unde a achitat taxa, fără a fi condiţionat de un termen în care să facă această cerere.

În final trebuie arătat că această decizie este de apreciat deoarece Procurorul General al României solicitase instanţei supreme să pronunţe o decizie exact opusă, decizie care, însă, ar fi provocat un adevărat haos în instanţe. De aceea, măcat de această dată, Înalta Curte merită felicitări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cum spune codul.....
Conform art 330 indice 7 Cod procedura civila decizia pronuntata de Inalta Curte in recurs in interesul legii nu are efecte asupra hotararilor judecatoresti examinate si nici cu privire la situatia partilor din acele procese. Decizia se motiveaza in termen de cel mult 30 de zile de la pronuntare si se publica in cel mult 15 zile de la motivare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instante de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I
Postat 28 Noiembrie 2011, 09:05 de Vorba codului
cum?
Domnule Prodecan, doctor, samd.Ursuta, am o intrebare? Deciziile pronuntate de ICCJ se publica in MO??!! Asa zici tu?
Postat 28 Noiembrie 2011, 08:36 de eagle
da de ce numai prin instanta?
o decizie aşteptată cu mare interes în mediul juridic.Poate acesta sa fie motivul ca sa ii dai in judecata ca sa mai platesti si onorariile avocatilor,taxa de timbru.etc..de ce nu sa putut simplifica aceasta procedura,ca statul sa dea inapoi ce a luat
Postat 27 Noiembrie 2011, 20:17 de si eu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6028 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON