URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Decembrie 2021, 08:20

Pauză de la pandemie: Târgul de Crăciun din Oradea a adunat mii de oameni în centrul oraşului (FOTO / VIDEO)

Mii de orădeni, majoritatea cu copii de mână sau în braţe, au luat sâmbătă seară drumul Târgului de Crăciun.

Toate drumurile duc la Târgul de Crăciun...

Sâmbătă seară, nu trebuia să fii orădean ca să ştii unde se ţine Târgul de Crăciun. Judecând după coloană, în jurul orei 19, toate maşinile din Rogerius sau Nufărul mergeau spre Piaţa Unirii. Puţin înaintea orei 19, majoritatea locurilor de parcare la sol din zona centrală erau ocupate.

În parcarea mare din spatele blocului turn de pe strada Tudor Vladimirescu, şoferii dădeau ture în cerc în căutarea unui loc liber.

Platoul era învăluit într-o beznă deasă, care făcea ca jocurile de lumini să aducă cu un carusel defect.

De parcă n-ar fi avut bani, Primăria a scos din priză afişajul luminos cu locurile libere din curtea palatului administrativ, aşa că şirul de maşini înainta la pas în căutarea unui debuşeu.

În dreptul sediului Companiei de Apă Oradea, la un moment dat coloana s-a blocat. O echipă a Serviciului Parcări a ridicat un Audi care bloca trecerea tramvaielor. "Ăsta s-a rezolvat cu cadoul de Crăciun", râdea mânzeşte un bărbat de pe margine.

Echipajul părea că ştie ce face. Operaţiunea a decurs destul de repede, chiar dacă manipulanții au umblat cu maşina ca şi cu un Moş Crăciun din ciocolată ţinut în buzunarul de la palton.

Cadoul de Crăciun...

Astfel de ridicări de maşini vor deveni rutină în perioada următoare. "Angajăm oameni astfel încât să asigurăm permanenţa cu două echipaje inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică", declara zilele trecute pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

Judecând după câţi şoferi parchează aiurea, noile echipaje se vor plăti singure din tariful de ridicare de 400 lei şi taxa de staţionare de 4 lei pe oră.

Riscurile la care s-a supus șoferul contravenient, care mai poate încasa în plus şi o amendă de 580 lei de la poliţistul rutierist, sunt greu de înţeles. Cu un simplu ocol în jurul Pieţei Unirii, acesta și-ar fi putut lăsa maşina fără probleme, la loc curat şi uscat, în parcarea subterană din Piaţa Independenţei. Sâmbătă seară parking-ul avea nu unul, ci 207 locuri goale!

"O ce veste minunaatăăă!"

Puţin după ora 19, în Piaţa Unirii era plin de copii. O parte dintre micuţi aşteptau să urce în Tramvaiul lui Moş Crăciun amenajat într-o garnitură de epocă împodobită de sărbătoare.

Copiii care au urcat deja ţopăiau fericiţi în căutarea celui mai bun loc pe scaun sau îşi lipeau feţele de geamuri să se zgâiască la bradul imens din centrul oraşului.

O altă parte a prichindeilor s-a încolonat în faţa căsuţei lui Moş Crăciun amenajată sub umbra statuii ecvestre a Regelui Ferdinand. În iluminatul festiv, căsuţa părea mai mică, iar călăreţul mai mare.

"O, ce veste minunaaatăăă...", repeta o fetiţă în timp ce aşteapta să-i vină rândul. Moşul şi-a părăsit postul doar de câteva minute, iar coada a crescut văzând cu ochii până spre linia de tramvai.

Mulţimea s-a agitat brusc în momentul în care bătrânul în mantie roşie a revenit, aproape fugind. "A veniiit", a anunțat un organizator în murmurul mulţimii. "Aaastăzi s-a născuuut...", cânta în continuare fetiţa.

Relaxarea restricţiilor care a făcut posibil accesul în târg a persoanele nevaccinate cu condiţia să prezinte rezultatele negative ale unui test la Covid a făcut ca mulţimea adunată pe la garduri să dispară. De altfel, a dispărut şi coada de la intrarea pe platoul central.

Organizatorii s-au mobilizat, iar orădenii par să se fi obişnuit să îşi pregătească documentele din timp pe ecranul smartphone-ului, aşa că timpul de aşteptare la rând pentru controlul obligatoriu a durat între trei şi cinci minute.

Ca-n vremurile bune...

Pentru cei mai tineri dintre orădeni, târgul părea să fie fascinant.

Bradul imens care domină piaţa, perdelele de lumini, căsuţele cu delicatese mirosind a dulce, trenuleţul care înainta prin mulţime având deschizător de drum un bărbat care repeta neobosit "Feriţi-vă de trenuleţ, vă rooog!" şi caruselul cu căluşei nărăvaşi ori căsuţe rotitoare în formă de dovlecei pareau desprinse dintr-o animaţie de Crăciun.

Pentru părinţii acestora, obligați să aştepte la rând minute în şir ca să plătească 10 lei pentru un pahar de vin fiert, 12 lei pe un langoş cu şuncă şi caşcaval sau15 lei pe o clătită, atmosfera părea mai puţin fascinantă, dar totuşi agreabilă. "Nu mă aşteptam să fie atâta lume", a recunoscut o tânără.

Mulţimea care aluneca în toate părţile, tinerii care îşi făceau selfie lângă bradul strălucitor şi micuţii care ridicaţi în cârca tăticilor întindeau sugestiv mânuţele după dulciurile expuse au creat o atmosferă ce amintea de sărbătorile de dinaintea pandemiei de Covid-19. Undeva ca-n vremurile bune...

"Minunile se întâmplă!"

Aproape că nu a fost vizitator al târgului care să nu se fi oprit în faţa căsuţei din care emitea echipa Radio ZU în cea de-a treia zi a Oraşului Faptelor Bune.

Organizatorii au ridicat în partea dinspre staţia de tramvai un ecran mare, pe care mulţimea poate urmări emisia în direct, dar toată lumea se înghesuia să-i vadă pe moderatori cu propriii ochi prin pereţii de sticlă ai casei.

Un grup de colindători din zona Şinteu, îmbrăcaţi în straie populare, cântau "Noapte de vis" în limba maternă, înconjuraţi de asistenţă. Colegi costumaţi, unii în ciobani, alţii în draci, îi încurajau din mulţime.

"A fost frumos, ar trebui să mai venim", le-a spus o adolescentă celor doi tineri care o flancau la încheierea colindului. Băieţii nu păreau foarte impresionaţi, dar mai repede şi-ar fi muşcat limba decât să o contrazică.

"Da, sigur", a confirmat cel mai înalt dând din cap. Apoi, micul grup, s-a pus în mişcare pentru a dispărea miraculos în mulţime, în timp ce difuzoarele dispuse strategic anunţau triumfal în Piaţa Unirii: "Minunile se întâmplă în Oraşul Faptelor Bune!"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Marea manipulare
Sigur ca covrigul nu face ravagii de sarbatori si in vacante ,nu are voie doar totul decurge la comanda!
Postat 25 Decembrie 2021, 21:01 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON