URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 09 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Septembrie 2024, 09:58

„Nu suntem buricul lumii. Judeţul Sălaj este cu mult peste noi”. O nouă analiză realizată de AFB arată starea economiei din Bihor

„Nu suntem buricul lumii. Judeţul Sălaj este cu mult peste noi”. O nouă analiză realizată de AFB arată starea economiei din Bihor Octavian Dan și Liviu Sav au prezentat marți concluziile studiului „Dezvoltarea economică a Bihorului - între mit și realitate”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Firmelor Bihorene a prezentat marți un studiu realizat pe baza datelor din bilanţurile contabile a circa 800.000 de firme în baza căruia a atacat mai multe prejudecăţi cu privire la mediul de afaceri din judeţul Bihor.

Bihorul şi restul "lumii"

Analiza, extrem de complexă, a fost realizată la cererea Asociației Firmelor Bihorene de către consultantul în afaceri Liviu Sav, prin intermediul aplicaţiei Bridge to Information. Platforma, dedicată mediului de business şi presei de specialitate, elaborează la cerere rapoarte detaliate cu privire la evoluţia economică a diferitelor companii, sectoare ori diferite clasificări CAEN.

Analiza intitulată „Dezvoltarea economică a Bihorului, între mit şi realitate” a comparat dinamica economică din cele 16 judeţe care compun regiunile de dezvoltare Centru, Vest şi Nord – Vest, la nivelul anului 2023. „Analiza comandată de noi este o premieră. Nu poţi să îţi faci o imagine clară asupra modului în care evoluează mediul de afaceri din Bihor decât prin comparaţie. Datele rezultate din aceste comparaţii desfiinţează mai multe prejudecăţi”, a spus preşedintele AFB, Octavian Dan, într-o conferință de presă.

Un judeţ bazat pe IMM-uri

Studiul a confirmat informaţiile vehiculate de reprezentanţii AFB, încă din vară, cu privire la impactul major al IMM-urilor, majoritatea cu capital autohton, asupra mediului de business din Bihor, prin comparaţie cu marile companii deţinute de investitori străini.

„Prima concluzie care se desprinde este că, la nivelul cifrei de afaceri, judeţul Bihor este susținut în principal de IMM-uri, cu o pondere de aproximativ 71%, faţă de circa 29%, cât reprezintă companiile mari. Ponderea IMM-urilor în totalul cifrei de afaceri este mai mare decât media de 57% din celelalte trei regiuni de dezvoltare" (n.r. - vezi grafic!), a detaliat Octavian Dan.

În plus, companiile mici şi mijlocii din Bihor au atras cea mai mare parte a forţei de muncă, preluând inclusiv personalul disponibilizat din marile companii. „A doua concluzie care se desprinde este că principalul angajator în judeţul Bihor sunt IMM-urile, cu un procent de aproape 80%, semnificativ mai mare decât media celor trei regiuni" (n.r. - vezi grafic!), a spus preşedintele AFB.

„Nu suntem buricul lumii”

Preşedintele AFB, Octavian Dan, a spus că analiza radiografiază lucid mediul de afaceri local și desființează mai multe prejudecăți despre economia județului Bihor.

„Prima preconcepţie este că suntem foarte buni, că judeţul Bihor este în concurenţă cu Cluj şi Timiş şi că toate celelalte judeţe sunt sub noi. Adevărul este că nu suntem buricul lumii, cum ne place să credem. Judeţul Sălaj este cu mult peste noi, cel puțin în ceea ce privește profitul net cumulat al companiilor mari, şi ne depăşeşte atât la profitul net pe angajat, cât şi la rata de profit (n.r. - calculată atât pentru IMM-uri cât și pentru companii mari)", a spus Octavian Dan.

De altfel, topul referitor la profitul net pe angajat este deschis de judeţele Sibiu, Sălaj şi Cluj, în timp ce judeţul Bihor ocupă abia locul 12 din totalul celor 16 judeţe luate în calcul (vezi grafic!).

La fel, topul referitor la rata profitului este deschis de firmele din judeţul Sălaj cu 11,1%, urmat de Sibiu (10,5%) şi Cluj (9,4%). Asta în timp ce rata profitului firmelor bihorene, situate abia pe locul 13, este de doar 6,1%, depăşind numai concurenţa din Alba (5,4%), Mureş (5,3%) şi Hunedoara (0,8%).

„Văzând cifrele, este cât se poate de clar de ce în alte judeţe se plătesc salarii mult mai mari decât la noi. Când un angajat din Cluj produce pentru companie 4.500 lei pe lună, iar unul din Bihor doar 2.400 lei pe lună, este clar că nu pot avea salarii la fel. Salariile pot creşte doar odată cu profitabilitatea", a spus preşedintele AFB.

Evaziunea şi rezilienţa

O altă prejudecată despre economia locală atacată de Octavian Dan, în baza studiului, este legată de evaziunea fiscală.

Șeful AFB a dat exemple legate de situația IMM-urilor pentru a arăta că acestea își declară profiturile, încadrându-se în trendul național. „Studiul desfiinţează clar teza unei evaziuni fiscale mai mari în Bihor decât în alte județe. Se vede din rata profitului net al IMM-urilor, de 7,8% în Bihor, ceea ce plasează județul pe locul 15 în acest top, în timp ce județul Brașov, de pe locul 2, are o rată de profit de 10,3%, nu cu foarte mult mai mare. Prin urmare, este clar că comportamentul fiscal este uniform", a spus reprezentantul AFB (vezi jos grafic!).

În plus, potrivit studiului, IMM-urile se dovedesc mult mai rezistente la şocurile economice decât marile companii.

„Spre deosebire de marile companii, IMM-urile sunt văzute ca o sursă de probleme în timp ce, de fapt, sunt furnizoare de soluţii. În ultimii ani, IMM-urile bihorene şi-au crescut personalul cu circa 7.000 de angajaţi, în timp ce marile companii au renunţat la personal. Firmele mici şi mijlocii au preluat de la marile firme circa 5.000 de angajaţi disponibilizaţi care, altfel, ar fi făcut să explodeze rata şomajului", a explicat Octavian Dan.

Vor dezbateri...

Având în vedere realităţile economice, reprezentanţii AFB şi-au pus întrebarea dacă judeţul Bihor mai poate constitui un pol de creştere economică.

Aceștia spun că vor să organizeze dezbateri publice la care să fie invitaţi actorii economici, reprezentanţii administraţiei şi cei ai instituţiilor publice „pentru creionarea unei strategii de dezvoltare a judeţului Bihor”. 

Asociația Firmelor Bihorene propune aceste dezbateri pentru identificarea unui pachet de măsuri care să încurajeze dezvoltarea întregului ecosistem de business, care cuprinde atât marile companii, cât şi IMM-urile. Măsurile de încurajare a mediului de afaceri ar trebui să fie calibrate în funcţie de dimensiunea companiilor şi de domeniul de activitate.

Vezi mai jos sinteza analizei prezentate de AFB!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Lumea vine în Oradea, firmele nu se închid, sărăcie nu se vede, spațiile sunt goale și ma bucur ca sunt așa pt ca proprietarii ai figuri in cap. Orașul era mort, dacă era PZD.
Postat 19 Septembrie 2024, 10:34 de Sandu2100
Se vehiculează ideea tembelă și total nerealistă, ca rezultat electoral ...
... cu Ciucă președinte de țară, Johannis președinte de Senat și Bolojan prim-ministru. Dacă n-ar fi de râs ar fi de plâns, pentru că s-ar îndeplini dorința occidentală, exprimată la nivelul unor lideri ai UE încă înainte de aderarea din 2007, de a depopula România și a-i face pe toți locuitorii niște simpli contribuabili la bugetul unei Europe care și-a epuizat resursele din vest și are nevoie de cele din est, ca să susțină aparatul birocratic și nedemocratic de la Bruxelles și Strassburg.
Postat 19 Septembrie 2024, 10:29 de KP
bravo AFB
Chiar daca e din sfera normalului, initiativa studiului este laudabila. Rezultatele denota cel putin doua aspecte: nivelul scazut de educatie (in special performanta universitara), dar si caracterul bihoreanului de a fi mic afacerist... Cea din urma realitate nu e deloc un lucru rau, dar uite ca nu e suficient ca sa mentinem ritmul.
Postat 19 Septembrie 2024, 09:45 de mitru
Sandu cel cu buda in curte
Capu tau se dezvolta, e tot mai mare. La tine dezvoltare e doar pasaje, ca lumea pleaca, firmele se inchid, spatii goale saracie, salarii mici, astea nu conteaza. Nu ai ce face in oras, orras mort. Poduri sa fie retrardatule
Postat 19 Septembrie 2024, 07:41 de vasi13
eterna discutie.
spatiile centrale goale sunt si datorita politicilor gresite ale administratiei in materie de gestionare a patrimoniului. cand ai niste carciumi cu legatura directa in primarie care bubuie pana dimineata e normal ca celelalte sa se ofileasca pe langa. pasajul vulturul negru e pustiu datorita acestor politici, pe langa cele doua reabilitari mai mult sau mai putin reusite. nu mai pun ca acum 20-30 de ani era plin de locatari. asta e o mare problema, depopularea centrului, rezidenti permanenti. asta e consecinta directa a evenimentelor ce depasesc cu mult orarul legal, teraselor si rstaurantelor care fac ce vor, nu in ultimul rand al reabilitarii fortate a cladirilor. riscam sa devenim un centru fantoma, sa ne confruntam in 10-20 de ani cu aceleasi probleme ca occidentul, care taie din turism in favoarea localnicilor. administratia are o vina si in pretul chiriilor prin propaganda excesiva, imaginea nesustinandu-se in realitate. oradeanul trebuie incurajat sa cheltuiasca, oferindui-se mijloacele si calitatea, nu e suficient hashtagul. salariile sunt cum sunt si datorita faptului ca administratia a facut compromisuri in a umple parcurile industriale. desigur nu e doar vina administratiei, dar nici inocenta nu e.
Postat 18 Septembrie 2024, 23:12 de User anonimizat
..................
Kp.Nah ce sa zic? Condoleanțe că aparent ai făcut o afacere cat se poate de proasta din moment ce nu vezi decât negru in fata.Eu când am închiriat un spatiu nici nu m-am apropiat de centru că acolo sunt nejustificat de scumpe atât chiriile cât și preturile la vanzare dar e drept că eu nu activam in Horeca.Oricum eu rămân la părerea că mediul de afaceri local e varza și cele mai multe dintre belele nu țin de primărie și nici soluțiile nu vor veni de acolo.Cine așteaptă revigorarea economiei de la câteva reduceri de impozit și câteva mii de euro ajutor/ companie ( că asta se vehicula) e naiv.La Cluj se plâng aia că au impozit pe terasele de pe spațiul public triplu ca la Brașov și totuși unele merg și au și profit.( Că și acolo multe se închid)Oricata furie aveți pe administrația locală ( unele justificate) nici Birta și nici Bolojan nu sunt administratorii firmelor care se scaldă in insolvente ( Bihor locul doi la insolvente dp București de vreo 10 ani continuu).Dar mă rog vei zice că eu nu înțeleg și tu le știi așa că îți doresc să îți aplici știința si sa reușești că până la urmă eu țin cu Oradea nu cu PNL,PSD sau alte grupuri de interese.( Orice replica mai ai tine-o in tine că nu îți voi mai răspunde,bafta la afacere!)
Postat 18 Septembrie 2024, 22:48 de Robert
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Nu îți place să recunoști ca Orade se dezvoltă cu Bolojan și Birta, pt ca așa e directiva PSD
Postat 18 Septembrie 2024, 21:54 de Sandu2100
Roberto ... nimic n-ai înțeles pe acest subiect și, pe deasupra, mai și ești isteric.
Terasele pline de care spui nu aduc patronilor localurilor nici măcar 100 lei per masă, în decurs de 24h. Habar n-ai ce vorbești, pentru că nu ești deținător de spațiu comercial. Și nu sunt pline, găsești oricând mese libere chiar și în intervalul orar de seară. Ziua sunt goale, fără clienți. Dar ce nu pricepi, din ignoranță, este diferența între veniturile interne și cele externe. Cele interne, la nivel local, aduc o plusvaloare din care abia se ține un local în viață.
Postat 18 Septembrie 2024, 21:43 de KP
..................
Kp de ce pana mea ar fi vizitatorii doar orădeni mă desteptule.Despre ce piata lu ......... vorbești când ele tocmai că stau goale unele de luni sau chiar ani de zile? Impozitul pe proprietate se plătește și când e gol.Au spus chiar cei cu afaceri acolo.Cand sunt evenimente consumul e ok,terasele sunt full.pralelule
Postat 18 Septembrie 2024, 21:27 de Robert
Sandu boschetaru
Lasa sandu, maine scoate Aptor cu Storia un top ca Oradea e frumoasa. Asa ca in bancurile cu blonde proaste, noroc ca frumoasa. Sper ca ai nteles ce am vrut sa spun ?
Postat 18 Septembrie 2024, 19:01 de vasi13
Sandu boschetaru
Hop si sluga. Eu nu-s platit ca tine sa improsti minciuni
Postat 18 Septembrie 2024, 18:59 de vasi13
Roberto ... ești paralel cu subiectul.
În primul rând e clar că nu înțelegi cum funcționează piața. Poți face orice evenimente prin centru, dacă spectatorii consumatori și participanții sunt tot orădeni, nu cu banii produși în alte părți de turiști. E ca și când tu scoți dintr-un buzunar și pui în altul, plus că plătești transferul ca atare. În privința spațiilor comerciale să ști că impozitele locale sunt cu 500% mai mari decât la rezidențial. Așa că trebuie să acoperi asta din chirie, plus întreținerea, ca să rămâi cu 70% din venit, bașca încă 10% la ANAF și încă 10% la CASS. Rămân 50% din aprox. 30 până la 40 Euro/mp din suprafața spațiului respectiv. Cei care mai dau și TVA la fisc trebuie să ceară și mai mult. Problema este povara fiscală, nu cuantumul chiriilor.
Postat 18 Septembrie 2024, 18:14 de KP
..................
Vasi13 In primul rand dc tu ai impresia că ce am scris e o laudă sau propaganda PNL ai grave probleme de înțelegere.Ca o paranteză un spatiu central în Oradea se închiriază între 2000 și 3000 de euro pe lună și țin de preț proprietarii indiferent de context și decât să lase ceva de la ei mai bine le țin goale.Cate sute de cafele trebuie sa vinzi zilnic să scoți chiria asta plus salariul la doi,trei ospătari și vreo doi barmani? Ha? Și atunci încă ești doar pe zero.( Vezi aici ai putea critica primăria și aptor că nu animează centrul cu mai multe evenimente dar asta nu critica nimeni,oraș turistic fara un centru cat de cat vibrant nu prea merge) Tu poate nu știi dar acest demers al acestei organizații patronale nu e noua,articolul e unul reșapat și toată povestea e despre faptul că domnii vor bani de la primărie,de la Consiliul județean. Prin facilități fiscale,prin scutiri de taxe dar și efectiv bănuți in buzunar in numele dezvoltării cică.Daca voi toți ăștia care vă dați cu curul de pământ aici că vai săracele afaceri sunteți de acord cu asta apoi sory eu nu.Toate problemele astea cu salariile,profiturile,preturile au legătură cu structura economiei ori aia e data de domeniile de activitate al firmelor care o alcatuiesc și ce vedem azi e jalnic.E destul sa te uiți pe piata muncii unde pt cei cu studii superioare oferta e de doar 5% din total,studii medii vreo 40% iar restul ofertelor pt cei chiar și cu doar 10 clase.E de mirare că pleacă tineretul? Și mai ales cei cu studii.E de mirare că consumul e cum e? Am văzut mai jos ceva comparație ineptă cu cât produce un angajat clujean fata de unul bihorean.Pai acolo structura e cu totul alta și nu compari un angajat la banda cu un consultant,IT ist etc că la Cluj ponderea ălora e mult mai mare.Iar dc aveți impresia că la Cluj prosperitatea a fost adusă de Boc sau la Timișoara de Fritz ori Robu atunci bateți câmpii.Bihorul a stat bine economic în comparație cu media câtă vreme în toată România economia era alcătuită din magazine de haine,biciclete deci în general comerțul cu amănuntul.Ei în multe zone lucrul asta s-a schimbat dramatic apărând firme autohtone sau străine cu domenii de activitate de mileniul trei.Ai noștri pare că au rămas încremeniți in anii 90 cu o grămadă de firmulițe mici, vulnerabile la orice fara mari perspective mereu pe prag sau chiar in insolventa da înțeleg că voi ăștia mari bihoreni de aici vreți să le mai și dați bani sa întrețineți aceasta stare.bafta!
Postat 18 Septembrie 2024, 17:25 de Robert
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Ce faci Emberul, după locale nu prea mai te vedem ::::))))
Postat 18 Septembrie 2024, 16:45 de Sandu2100
Cine spune asta
AFB, adică dacă vrei sa fi în asociație trebuie sa plătești o taxă, și nu cred ca au fost incluși ăia care nu plătesc taxa
Postat 18 Septembrie 2024, 16:41 de Sandu2100
A disparut si idiotul ala propagandist cu toate minciunile si tampeniile pe care le debita pe aici @sandu2100
Zilele acestea a primit niste vesti foarte proaste. Il lasa si domnul Ilie Bolojan, care vrea sa mearga in Parlament.
Postat 18 Septembrie 2024, 16:30 de Riviera
Cat de prost sa fii ca sa te pretinzi "buricul Pamantului" ?
In realitate Bihorul este in parte de jos a clasamentului. Sa privim insa si partea plina a paharului. Se munceste, avem salariile pe care le avem, dar e liniste, e pace. Se poate munci, se pot intemeia familii, viata merge inainte.
Postat 18 Septembrie 2024, 15:55 de Timi
Precizări.
Un studiu similar s-a mai făcut în 2009, pe cifrele evoluției economiei locale din perioada 2005-2008. La momentul publicării raportului, Oradea se aflate locurile 5-6 din aceleași trei regiuni de dezvoltare, la egalitate cu Brașov sau cu Sibiu (nu-mi aduc aminte cu precizie care dintre ele). De atunci încoace au apărut, ca mari meșteri ai dezvoltării durabile, birtinezii lui Bolojan care au aplicat politici liberale învățate de ei la coada vacii ... taxe și impozite mărite exponențial, investiții publice făcutevla plezeală și cu amortismente imposibil de recuperat și propagandă pe banii atragerea de bani care s-au dovedit a fi împrumuturi bancare dificil de rambursat într-o singură generație. Cheltuielile au fost foarte mari, pentru a asigura investitorilor infrastructura necesară, care mai apoi nu a generat niciun profit, în timp de micul om de afaceri cu statut de contribuabil local a fost hăituit pe toate direcțiile, financiar și social. Așadar, nu-i de mirare că economia locală suferă în lipsa unui sistem comercial dinamic, suportabil în planul creșterii consumului, cel care asigură practic mișcarea banilor. Investițiile publice și private care nu sunt însoțite de ridicarea nivelului de consum individual al populației, duce invariabil la scăderea calității vieții. Doar comuniștii gândeau altfel, iar urmașii lor care se dau lideri politici și edili ne dovedesc zilnic că mai departe nu-i duce mintea și puterile.
Postat 18 Septembrie 2024, 15:41 de KP
Cifrele ne arata clar unde suntem
Diferenta este mare. Desi suntem la grania de vest, ceea ce, teoretic, ar trebui sa fie un avantaj, "topul referitor la rata profitului este deschis de firmele din judeţul Sălaj cu 11,1%, urmat de Sibiu (10,5%) şi Cluj (9,4%). Asta în timp ce rata profitului firmelor bihorene, situate abia pe locul 13, este de doar 6,1%, depăşind numai concurenţa din Alba (5,4%), Mureş (5,3%) şi Hunedoara (0,8%). „Văzând cifrele, este cât se poate de clar de ce în alte judeţe se plătesc salarii mult mai mari decât la noi. Când un angajat din Cluj produce pentru companie 4.500 lei pe lună, iar unul din Bihor doar 2.400 lei pe lună, este clar că nu pot avea salarii la fel. Salariile pot creşte doar odată cu profitabilitatea".
Postat 18 Septembrie 2024, 15:38 de Riviera
Suntem pe locul 12 din totalul celor 16 judeţe luate în calcul (vezi grafic!).
Stiam asta. Toti cei care studiaza serios acest domeniu stiau si stiu asta. Cand am scris ca suntem in liga 2, am fost indulgent. Trebuie sa fim realisti. Propaganda tampita a unora nu ajuta cu nimic. Dimpotriva, dauneaza unei analize lucide a situatiei.
Postat 18 Septembrie 2024, 15:26 de Riviera
fah
trebuia spus si asta , ca chind un oras e pe pla , adica economic omenii incepe sa ''budusleasca'' , singura sansa mai este constructiile , fara asta orasul in 20 de ani va avea sub 80 mii locuitori , ceea ce se va intampla oricum , chiar si in conditiile in care a ''absorbit'' restul judetului ca forta de munca , initial calificata si in ultimii 20 de ani asa numitii omenii surubelnita , care sunt si majoritarii votaci ..nu e greu sa intelegi ca pute a mausoleu si ca ,poate aia care acuma platesc la greu contributii , asa cum prevedea baselu' , dupa ce ese la penzie generatia '67 , aceasta va fi cam chit cumperai in 1995 de minim pe economie ..geaba muge privatu' ca acolo se fura mai mult ca la stat , a nu se intelege , hafaceri cu statu '..
Postat 18 Septembrie 2024, 15:16 de User anonimizat
mare dreptate are Liviu Sav
Deci foarte bun articolul, adica Liviu Sav este un profesionist pe care tre' sa-l asculti, ca stie ce spune ! Nu inteleg prezenta aici a impostorului Dan Octavian, sluga lui Ilie cat timp a fost consilier local, apoi, dupa ce n-a mai fost nimic (adica starea lui obisnuita) a inceput sa latre. Deci clar Oradea este coada vacii, "like-urile" fiind obtinute pe milioanele de euro pompate de primarie in APTOR, dar pe bune, sa ne-o spuna o nulitate ca Dan Octavian, care ii datoreaza tot lui ilie si lui Tiplea ? Hai sa fim seriosi, bai "patronule" :)))
Postat 18 Septembrie 2024, 14:53 de topograf
@robert
Ai spus ca primaria sa faca plan. A facut bolovanu plan in centru, si toate au dat faliment. In oras asa a ajutat magazinele ca le-a interzis sa aiba pe geamuri si vitrine lipite reclame. Sa nu stie lumea ce e inauntru. Mai vrei exemple ?
Postat 18 Septembrie 2024, 14:09 de vasi13
Adevarul robert.
Cu ce vii tu. De asta nu merge nici o afacere,de asta e plin de spatii goale orasu. Cum explici ca Voluntari are venituri la buget mai mare ca Oradea. Mai taci tu si propaganda gen sandu2100 cu minciunile voastre. Multe domenii si afacei lipsesc in Oradea. Oradea e cum e Clujul acum 25 de ani. Are Oradea ceva sedii regionale de firme mari? Te miri de ce nu merge aetoportul. Bai sluga, tu stii ce spun cei de dinafara, cei care stiu afaceri Oradea e saracie, asta se spune....
Postat 18 Septembrie 2024, 14:06 de vasi13
..................
Vasi13 uitat te și pe ce loc e bihorul când vine vb de start up uri.Uita-te la domeniile de activitate a firmelor,la cat sunt de inovative etc In Cluj 80% din angajați lucrează în servicii nu majoritatea anunțurilor sunt gen covrigărie angajez necalificat!Despre ce naiba vorbim? Ce pana mea tot fabulați aici? Primăria trebuie sa le facă plan de afaceri sau ce?
Postat 18 Septembrie 2024, 13:25 de Robert
..................
Ăștia sunt de un ridicol ieșit din comun.Caraitul asta e de râsul lumii mai ales că prin tot ce fac dovedesc doar cat sunt de prosti,că sunt niște manageri de rang trei și că nu merita nici salvați nici ajutați.Si cat veneau unii cu doamne productivitatea angajatului,cu pregătirea deficitara ca motiv pt salariile mici iar acum se străduiesc vad sa dovedeasca negru pe alb că media IQ ului al patronilor din Bihor e sub nivelul marii din moment ce în condiții asemănătoare sau chiar mai bune decât vecinii nu sunt în stare să faca nimic.Sunteti oameni de afaceri faceți naibi afaceri iar dc pt eventualele probleme nu aveți niste doleanțe punctuale,clare ce va trebuie dezbateri publice pt a le identifica și mai ales rezolva atunci fraților lăsați!
Postat 18 Septembrie 2024, 13:09 de Robert
UN NOU SONDAJ STORIA? MAINE SE REZOLVA, IAR SUNTEM NR 1
LASA CA MAINE COMANDA IAR APTORUL UN SONDAJ LA STORIA SI NE FACE IAR ORASUL CEL MAI FRUMOS DIN INTREB UNIVERSUL. UMPLE TOT FACEBOOKUL CU ASTA IAR PROSTIMEA PUNE BOTUL.. DEJA PE FACEBOOK SAR ASTIA CARE IAR APARAREA
Postat 18 Septembrie 2024, 13:01 de AlexandraCiucle
La ce conteaza suntem la coada.
Nr de spatii comerciale goale spune totul. E singurul orss unde Pizza Hutt a dat faliment. Orasul Voluntari aduce la buget mai multi bani ca Oradea, deci despre ce vorbim noi. La salarii suntem fix ca Vasluiul, in Transilvania doar Harghita si Covasna e sub noi. Pai ce Cluj ce Timisoara vorbim, cand mergi il ele parca e alta lume, cand revii in Oradea parca revii in sat. In urma cu 20 de ani cate cluburi avea Oradea, acum are unul, in cartiere era plin de pizzerii terase, toate s-au inchis. Noi numai la poduri suntem nr 1. Cand platesti cu 10mil euro o armata de postaci care ne repeta zilnic de 1000 de ori Oradea cel mai fain oras, da e fain sa faci poze in rest e mort la orice capitol, e de ajuns sa vezi ce inteligenti fac urbanism, ce parcuri distruse, ce cladiri noi oribile avem . Oradea nu atrage tineret, nu atrage populatie . Noi economic suntem pe locul 19-20, chiar acum s-a scos topul oraselor pe PIB pe capital, noi nu eram decat pe 19 sau 20. Cautati cifre pe google , nu ce spun postacii APTOR. Nici turisti numsi su t, cine vine odata nu mai revine.
Postat 18 Septembrie 2024, 11:59 de vasi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.529 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON