La câteva ore după ce au stins un incendiu uriaș izbucnit la o fabrică de sicrie din localitatea Valea Mare de Criș din comuna Borod, pompierii bihoreni au trebuit să intervină din nou în aceeași localitate, de data aceasta într-un gospodărie, unde flăcările au cuprins o magazie și acoperișul unei case.
„În după-masa zilei de joi, 19 septembrie a.c, un incendiu de mari proporții a cuprins o magazie și acoperișul unei case din localitatea Valea Mare de Criș. Apelul care sesiza producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor, în jurul orei 15.35, la fața locului deplasându-se operativ trei echipaje de pompieri militari din cadrul Stației Aleșd”, a transmis joi seara sergent major Alina Butaci de la ISU Crișana.
Conform aceleiași informări, la sosirea echipajelor, flăcările - alimentate de cantitatea mare de materiale combustibile și favorizate de vântul puternic - „se manifestau violent la nivelul magaziei și la acoperișul casei, existând un risc ridicat de extindere a acestora la încăperile din interior și la o altă casă din imediata apropiere”.
„Pompierii militari au evacuat din magazie două butelii și recipiente cu benzină, preîntâmpinând producerea unei explozii. În urma evenimentului au ars acoperișul casei și magazia unde a izbucnit incendiul”, mai precizează reprezentanta ISU Crișana.
Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că, evenimentul a fost, cel mai probabil, generat de utilizarea unui aparat electric de sudură/tăiere fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.
foto: ISU Crișana
„În scopul prevenirii unor evenimente ce se pot solda cu răniri grave ori cu pierderi materiale semnificative, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana reamintește cetățenilor faptul că efectuarea lucrărilor cu foc deschis, de sudare, tăiere, lipire sau a altor asemenea operaţiuni care prezintă pericol de incendiu, în construcţii civile, în instalaţii tehnologice cu risc de incendiu sau explozie, în depozite ori în alte spaţii cu pericol de aprindere a materialelor, produselor sau substanţelor combustibile este interzisă. Lucrările prevăzute anterior se pot executa în spaţiile respective numai după ce s-au luat măsuri pentru: evacuarea persoanelor, îndepărtarea sau protejarea materialelor combustibile, golirea, spălarea, blindarea traseelor de conducte ori a utilajelor, aerisirea sau ventilarea spaţiilor, dotarea cu mijloace de limitare şi stingere a incendiilor”, sunt recomandările trimise de pompieri.
Pompierii ISU Crișana au intervenit, începând din noaptea de miercuri spre joi, vreme de circa 10 ore, pentru stingerea unui incendiu uriaș, izbucnit la una dintre halele unei fabrici de sicrie, aflate în aceeași localitate, Valea Mare de Criș. În acel caz, focul a fost alimentat de cantitatea mare de materiale combustibile - cherestea și lemn.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.