URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 11 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Septembrie 2024, 17:00

Spectacol aniversar: „Nuntașii Bihorului” au sărbătorit pe scenă cei 60 de ani de existență a ansamblului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nuntă autentică de Bihor a fost recreată, joi seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, cu prilejul spectacolului aniversar al Ansamblului Folcloric „Nuntașii Bihorului”.

Zeci de dansatori, soliști și instrumentiști au apărut în fața publicului, sărbătorind împreună cei 60 de ani trecuți de la înființarea ansamblului.

Unicitatea ansamblului este dată de faptul că dansatorii recreează momentele importante ale unei nunți din Bihor, ceea ce au făcut și joi seară, cântând despre mire și mireasă, nași și invitați, așa cum se întâmplă la nunțile tradiționale din județ de multă vreme.

Spectacolul a fost interesant și prin faptul că a reunit pe scenă dansatori de toate vârstele, de la cei mai mici, care acum învață de la „nuntași” pașii de dans, la cei activi și la veterani, cei care au dansat ani mulți pentru acest ansamblu. Unii dintre dansatorii cu experiență au venit chiar din străinătate, special pentru a participa la spectacol, după cum a explicat pentru BIHOREANUL președintele ansamblului, Dinu Avram.

La spectacolul aniversar, ansamblul care astăzi numără 28 de dansatori, șase soliști și 14 instrumentiști a fost acompaniat de Orchestra Rapsodia Bihoreană, sub conducerea dirijorului profesor Liviu Buțiu.

În finalul evenimentului, în semn de recunoștință pentru contribuția pe care o aduc la păstrarea tradițiilor bihorene, „nuntașii” au primit o diplomă de onoare din partea Consiliului Județean Bihor. Diploma a fost înmânată de vicepreședintele Mircea Mălan.

„În ultimii ani, Consiliul Județean Bihor a sprijinit constant recuperarea, valorificarea și promovarea tradițiilor noastre strămoșești. Am organizat două ediții ale proiectelor Lumină din Lumină (concerte de Paște) și Bihorul Colindă, iar anul trecut am organizat o serie de evenimente pentru a o sărbători pe doamna Florica Bradu, o personalitate importantă a județului Bihor. Anul acesta am decis să ne arătăm prețuirea față de un grup care a făcut și face cinste bihorenilor peste tot în lume, Ansamblul Folcloric Nuntașii Bihorului. Prin fiecare membru sau colaborator, ansamblul a reușit să transmită din generație în generație moștenirea noastră culturală”, a precizat Mălan.

Artiștii care au încântat publicul la acest spectacol au fost Antonela Ferche-Buțiu, Mariana Militaru Blaj, Maria Sidea, Florica Ruja, Roxana Berinde, Anamaria Gal, Teodora Șandru, Ioana Urs, Leontin Ciucur, Mihai Jula, Ciprian Mocan, Marius Marcu, Gheorghe Căbuța (Stângaciu), Radu Târb, Florentina și Petre Giurgi, Taraf Zbiciu - Marius și Nazarius Varga.

Evenimentul a fost organizat de Ansamblul Folcloric „Nuntașii Bihorului” în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Centrul de Cultură al Județului Bihor și Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, și urmează să fie transmis de TVR Cluj.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Spectacol pe cinste, cu sala plina.
Folclorul romanesc reprezinta totalitatea creatiilor artistice, literare, muzicale, plastice etc., a obiceiurilor si a traditiilor populare romanesti. Folclorul romanesc, element de continuitate, reprezinta sufletul natiunii romane. De aici si succesul deosebit al acestuia.
Postat 20 Septembrie 2024, 18:46 de TheSolarConnection
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON