O nuntă autentică de Bihor a fost recreată, joi seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, cu prilejul spectacolului aniversar al Ansamblului Folcloric „Nuntașii Bihorului”.
Zeci de dansatori, soliști și instrumentiști au apărut în fața publicului, sărbătorind împreună cei 60 de ani trecuți de la înființarea ansamblului.
Unicitatea ansamblului este dată de faptul că dansatorii recreează momentele importante ale unei nunți din Bihor, ceea ce au făcut și joi seară, cântând despre mire și mireasă, nași și invitați, așa cum se întâmplă la nunțile tradiționale din județ de multă vreme.
Spectacolul a fost interesant și prin faptul că a reunit pe scenă dansatori de toate vârstele, de la cei mai mici, care acum învață de la „nuntași” pașii de dans, la cei activi și la veterani, cei care au dansat ani mulți pentru acest ansamblu. Unii dintre dansatorii cu experiență au venit chiar din străinătate, special pentru a participa la spectacol, după cum a explicat pentru BIHOREANUL președintele ansamblului, Dinu Avram.
La spectacolul aniversar, ansamblul care astăzi numără 28 de dansatori, șase soliști și 14 instrumentiști a fost acompaniat de Orchestra Rapsodia Bihoreană, sub conducerea dirijorului profesor Liviu Buțiu.
În finalul evenimentului, în semn de recunoștință pentru contribuția pe care o aduc la păstrarea tradițiilor bihorene, „nuntașii” au primit o diplomă de onoare din partea Consiliului Județean Bihor. Diploma a fost înmânată de vicepreședintele Mircea Mălan.
„În ultimii ani, Consiliul Județean Bihor a sprijinit constant recuperarea, valorificarea și promovarea tradițiilor noastre strămoșești. Am organizat două ediții ale proiectelor Lumină din Lumină (concerte de Paște) și Bihorul Colindă, iar anul trecut am organizat o serie de evenimente pentru a o sărbători pe doamna Florica Bradu, o personalitate importantă a județului Bihor. Anul acesta am decis să ne arătăm prețuirea față de un grup care a făcut și face cinste bihorenilor peste tot în lume, Ansamblul Folcloric Nuntașii Bihorului. Prin fiecare membru sau colaborator, ansamblul a reușit să transmită din generație în generație moștenirea noastră culturală”, a precizat Mălan.
Artiștii care au încântat publicul la acest spectacol au fost Antonela Ferche-Buțiu, Mariana Militaru Blaj, Maria Sidea, Florica Ruja, Roxana Berinde, Anamaria Gal, Teodora Șandru, Ioana Urs, Leontin Ciucur, Mihai Jula, Ciprian Mocan, Marius Marcu, Gheorghe Căbuța (Stângaciu), Radu Târb, Florentina și Petre Giurgi, Taraf Zbiciu - Marius și Nazarius Varga.
Evenimentul a fost organizat de Ansamblul Folcloric „Nuntașii Bihorului” în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Centrul de Cultură al Județului Bihor și Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, și urmează să fie transmis de TVR Cluj.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.