URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 09 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Septembrie 2024, 19:37

Cinematografia maghiară la TIFF Oradea: 110 ani de animație și filmele momentului, în programul festivalului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

TIFF Oradea celebrează 110 ani de animație maghiară cu o selecție de scurtmetraje animate multipremiate, care au influențat cinematografia mondială. Alte cinci apariții din filmografia maghiară recentă și tot atâtea perspective asupra vieții și-au făcut intrarea în programul celei de a 7-a ediții a festivalului. 

În premieră în România, imediat după Budapest Classics Film Marathon, 13 scurtmetraje selectate pentru aniversarea a 110 ani de animație maghiară ajung la TIFF Oradea. O bună ocazie pentru cinefili să descopere filme create în ultimii 50 ani, care au influențat cinematografia mondială prin inventivitate vizuală și o viziune critică asupra vieții.

Concertissimo (1968), regizat de Zsolt Richly și recompensat cu Grand Prix la Festivalul de la Annecy, este o simfonie vizuală care aduce la viață instrumentele muzicale, într-o coregrafie plină de culoare.

Sisyphus (1974), o capodoperă minimalistă semnată de Marcell Jankovics, a fost nominalizată la Premiile Oscar pentru reprezentarea filosofică a luptei omului împotriva sorții. Filmul a devenit un clasic atemporal, considerat drept unul dintre cele mai profunde scurtmetraje animate din istorie.

În The Fly, Ferenc Rofusz transformă viața obișnuită a unei muște într-o experiență tensionată și claustrofobică. Acest scurtmetraj a câștigat primul premiu Oscar din istoria filmului de animație maghiar datorită imaginilor sale revoluționare, filmate în întregime din perspectiva unei muște.

Evenimentul special 110 ani de animație maghiară va avea loc sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 20:00, la Sinagoga Sion.

Dincolo de animație, ediția din acest an a TIFF Oradea include și o selecție de filme maghiare dintre cele mai noi, fiecare oferind perspective diferite asupra vieții și societății.

Regizat de Laszlo Csaki, Pelikan Blue ne duce în Ungaria anilor '80, unde trei prieteni declanșează o călătorie fără limite după ce își dau seama că pot falsifica biletele de tren, ștergând cerneala albastră Pelikan și asigurându-și, în acest fel, ieșirea din țară. Joaca lor inofensivă se transformă într-o rețea de falsificare și cumpărare de bilete, care, evident, nu poate rezista la nesfârșit fără ca cineva să calce greșit și să dea de bănuit poliției. Pelikan Blue se poate vedea vineri, 27 septembrie, de la ora 18:30, la Filarmonica de Stat Oradea.

În dere liberă (r. Fésős András), Bogdan Dumitrache interpretează rolul unui pompier specializat în salvări la înălțime care începe să se piardă pe sine, dar mai ales pe fiul său. Filmul va fi proiectat sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 15:00, la Filarmonica de Stat.

Regizat de Adam Breier, Totul despre familia Lefkovics abordează, cu sensibilitate și profunzime, temele durerii și iertării, oferind o privire intimă asupra complexității relațiilor de familie. Filmul, răsplătit cu Premiul FIPRESCI la festivalul de la Sofia, este potrivit pentru întreaga familie, inclusiv pentru copiii de peste 10 ani, și se poate vedea duminică, 28 septembrie, de la ora 14:30, în Sala Transilvania.

Tot duminică, programul filmelor maghiare va continua cu Jucătorul de șah (r. Barnabás Tóth), un un thriller captivant, inspirat din nuvela omonimă a scriitorului Stefan Zweig, care pune în scenă o poveste la limita dintre real și imaginar despre provocările prin care trece un cuplu de tineri revoluționari în drumul lor spre libertate, imediat după invazia rusă din 1956, și scenele de flashback ale unui preot disident. Regizorul Barnabás Tóth reușește să inducă o stare de tensiune pe toată durata filmului prin multiplele conflicte care apar: o situaţie de rezolvat, un joc de șah pe bani și goana spre libertate. Jucătorul de șah, unul dintre cele mai apreciate filme maghiare din ultimii ani, va fi proiectat de la ora 16:00, la Filarmonica de Stat.

Fără aer (r. Moldovai Katalin) spune o poveste care sună extrem de familiar, inspirată de cazul  profesoarei de literatură de la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Turda, care a fost sancționată disciplinar după ce le-a recomandat elevilor din clasa a XI-a vizionarea filmului “Eclipsă totală” (r. Agnieszka Holland), despre poeții simboliști Arthur Rimbaud și Paul Verlaine. Relația fizică și emoțională dintre cei doi poeți, care transpare în film, a declanșat un veritabil “război” între părinți, conducerea liceului și profesoară. “Fără aer” va fi proiectat duminică, 29 septembrie, de la ora 18:00, în Sala Transilvania.

Programul complet al filmelor proiectate la TIFF Oradea poate fi consultat aici, iar biletele pot fi achiziționate pe pagina de ticketing a festivalului: tiff.eventbook.ro.

Cea de-a 7-a ediție TIFF Oradea este co-organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea – Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune.

Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, National Film Institute Hungary, Goethe Institut București, Consiliul Județean Bihor, Oradea Heritage, Filarmonica de Stat Oradea, Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Manifest pentru Oradea, Protimer.

Parteneri: Banca Transilvania, Philip Morris Romania, LIDL, Groupama, Ursus.

Partener de mobilitate: AutoBara.

Partener de comunicare: Communications Media.

Parteneri de ospitalitate: DoubleTree by Hilton Oradea, Ramada by Wyndham Oradea, Hotel Maxim, 26Bricks.

Parteneri: Piața9, Corsarul, ReWine, Bricks, Botanic by Armonia, Meridian, Familia Darabont, Cramele Dextra, Crama Corbut, Barshaker, Ristretto, Snoozz, Spite, LazyHour Music Store.

Visit Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.529 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON