URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Aprilie 2015, 11:23

Fără sentinţă: Dosarul şpăgarilor de la ARR Bihor pune cap în cap judecătorii Curţii de Apel

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Surpriză în dosarul şpăgarilor de la Autoritatea Rutieră Română Bihor, trimişi în judecată în martie 2011 de procurorii DNA pentru corupţie, după ce au fost prinşi cerând taxe de protecţie de la firmele de transport pentru a nu-i amenda pe şoferii găsiţi cu nereguli.

Cei doi judecători ai Curţii de Apel Oradea care ar fi trebuit să pronunţe, marţi, verdictul final în dosar, după trei săptămâni de deliberări, nu s-au putut pune de acord asupra soluţiei. "Dosarul s-a repus pe rol în vederea soluţionării cauzei în complet de divergenţă", a declarat pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al instanţei, Claudia Rus.

Astfel, procesul se va relua cu un complet de trei magistraţi, care va putea pronunţa o hotărâre cu majoritate de voturi, după reanalizarea aspectelor asupra cărora cei doi judecători care au analizat iniţial cazul nu s-au putut pune de acord.

Situaţia priveşte 7 angajaţi ai ARR Bihor - inspectorii de trafic Ionel Derban, Viorel Iepure (fostul şef al ARR Bihor, acum pensionar), Ciprian Telibaşa, Sebastian Sabău, Adrian Ianc şi Cristian Butiri, respectiv referentul Gheorghe Lupu - şi complicea lor, patroana unui Birou de copiat acte, Margareta Ţecu, acuzaţi că au favorizat reprezentanţii unor societăţi comerciale de transport ori conducători auto, cerându-le taxe de protecţie pentru a închide ochii la nereguli.

În ianuarie 2014, Tribunalul Bihor a decis ca Ionel Sorin Derban, Viorel Iepure, Ciprian Vasile Telibaşa, Sebastian Sabău şi Adrian Ianc, acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu, să fie condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de încercare de 6 ani.

Totodată, Gheorghe Lupu, Cristian Butiri şi Margareta Ţecu, trimişi în judecată pentru complicitate la luare de mită şi abuz în serviciu, au fost condamnaţi la câte 2 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare 4 ani.

De asemenea, instanţa a dispus ca Derban, Iepure, Telibaşa, Sabău şi Ianc să returneze sumele pretinse pentru neaplicarea amenzilor dar, totodată, să plătească şi despăgubiri civile primăriilor Oradea, Derna şi Girişu de Criş respectiv Statului Român, în valoare totată de 140.500 lei, constând în amenzile neîncasate, contravaloarea penalităţilor şi majorărilor de întârziere.

Inculpaţii au fost obligaţi şi la cheltuieli judiciare în favoarea statului. Sorin Derban are de plătit 130.600 lei, Gheorghe Lupu şi Sebastian Ianc vor trebui să achite câte 40.600 lei, Margareta Ţecu 20.600 lei, Sebastian Sabău 90.600 lei, Ciprian Vasile Telibaşa şi Viorel Iepure au de plătit câte 70.600 lei, în vreme ce Cristian Butiri va trebui să achite 16.000 lei. În total, suma despăgubirilor se ridică la 620.700 lei.

Soluţia instanţei, nefiind definitivă, a fost contestată de inculpaţi, prin apel, procesul reluându-se la Curtea de Apel Oradea.

Citiţi cum erau mituiţi inspectorii ARR Bihor cu saci cu ciment, nisip, benzină sau motorină, lăzi cu bere, pălincă, vinuri, bani în articolul: "Închis pentru corupţie: ARR mai lua şpagă!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON