URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Aprilie 2024, 14:50

Bihorul, pe locul II în țară la învățământul dual și pe primul în regiunea de Nord-Vest. Oamenii de afaceri cer încurajarea educației profesionale (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oficiali din ministerele Economiei și Educației au dat curs invitației IMM-urilor de a participa la o dezbatere organizată în Oradea de forul național ce reprezintă „talpa economiei țării”, Consiliul Național al IMM-urilor, pentru a găsi soluții care să contribuie la accelerarea dezvoltării acestui sector și, prin el, al întregii economii.

Cu acest prilej, a fost subliniat faptul că Oradea ocupă un loc fruntaș în ce privește învățământul dual, cel fără de care economia ar fi condamnată, practic, la depopulare, dar și ce sume, deloc neglijabile, sunt disponibile pentru finanțarea nerambursabilă a IMM-urilor în dezvoltare sau care aspiră să se dezvolte.

În căutare de soluții

Oradea a devenit, joi, cel de-al treilea centru economic important din România unde Consiliul Național al IMM-urilor, condus de fostul ministru de resort Florin Jianu, a patronat o dezbatere denumită plastic „VorbIMM despre regenerarea României”, cu participarea atât a unor oficiali care reprezintă structuri de specialitate din Ministerul Economiei și Antreprenoriatului (cum ar fi Agenția Națională pentru IMM-uri), cât și din Ministerul Educației (ca de pildă Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnologic), dar și, firește, ai mediului de afaceri local (de la membri ai Consiliului Local al IMM-urilor la Camera de Comerț și Industrie Bihor) și ai unor instituții regionale (Agenția de Dezvoltare Nord-Vest) și locale (Zona Metropolitană Oradea) și ai unor firme (Valtryp și altele).

Cum oamenii de afaceri știu cel mai bine că timpul înseamnă bani, de ce s-au adunat aceștia? Pentru a afla noi informații, cât mai în detaliu, despre starea economiei, dar și pentru a formula propuneri care să înlesnească mărirea vitezei de dezvoltare a firmelor și, în final, a economiei.

Propuneri de jos în sus

Una dintre propuneri a fost, de pildă, modificarea legislației așa încât statul să stimuleze învățământul dual pentru a asigura forță calificată de muncă IMM-urilor, care, după cum a spus Valeriu Trip (foto), managerul Valtryp, constituie „talpa economiei țării”. Concret, învățământul dual să se poată face în parteneriat între autorități nu doar cu agenții economici, ci și cu asociațiile profesionale reprezentative. Altă propunere, formulată de secretarul general al CCI Bihor, Constantin Badea, vizează reînființarea școlilor de maiștri.

Valeriu Trip

Oficiali din structurile de resort ale Ministerului Educației au arătat că în prezent Oradea se află pe locul II în țară în ce privește dezvoltarea învățământului dual (cu 17,7% din tinerii cuprinși în învățământul profesional și tehnic angrenați în această formă de învățământ), iar în regiunea de Nord-Vest pe primul loc (media pe țară fiind de 5,8%, iar în regiune de 9%).

În context, orădeanul Ciprian Barna, acum director executiv al ADRNV, a informat reprezentanții firmelor că prioritatea nr. 1 din actualul Program Regional Nord Vest este susținerea firmelor, care au la dispoziție 280 milioane euro plus fonduri din bugetul de stat, pentru proiecte care să vizeze specializări inteligente, cercetarea și inovarea, digitalizarea, internaționalizarea afacerilor, creionarea unor analize de piață, promovarea prin misiuni economice externe ori branding internațional.

Mai puțină birocrație și fiscalitate, mai multă muncă și calitate

În cadrul dezbaterii, președintele CNIMMR, Florin Jianu (foto jos), a prezentat participanților rezultatele unui studiu intitulat „Indexul antreprenoriatului românesc”, care evidențiază principalele caracteristici ale firmelor mici și mijlocii întemeiat în proporție de trei pătrimi pe indicatorii macroeconomici ai IMM-urilor din țară și de o pătrime pe opinii colectate de la reprezentanții acestora.

Din studiu rezultă că mediul de afaceri în România este într-un stadiu de „dezvoltare moderată”, la foarte puțin de stadiul „emergent”, peste care mai există unul singur, de excelență, ceea ce arată, după cum a și spus Jianu, că înseși cifrele demonstrează evoluția ascendentă a economiei, dar și că aceasta s-ar putea dezvolta și mai mult dacă ar fi eliminate unele constrângeri legislative și birocratice.

Florin Jianu

De altfel, prezent și el la dezbatere, Sterică Fudulea, vicepreședinte al Consiliului Economic și Social, a arătat că 78,96% din impactul negativ asupra IMM-urilor este de natură birocratică și fiscală, iar 61,63% din acest impact negativ de nivelul de pregătire și de calificare.

Concluzia este implicită: pe de o parte statul ar trebui să renunțe la suprareglementări, iar pe de altă parte potențialii angajați să facă ce ține de ei pentru a-și asigura un nivel de pregătire cât mai competitiv. Pentru că salariile și calitatea vieții țin, în fond, de productivitatea muncii și calitatea rezultatelor acesteia, iar ca angajații să ajungă la salarii „ca afară” trebuie să fie la fel de competitivi precum cei pe care îi invidiază, din Occident...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Oradeanbihor
E cu 2 lei salariul mai mare in Vaslui, bravo lor, bravo tie ca te muți acolo, imi permit sa te trimit la Vaslui, pt ca nu te încadrezi aici. You're a cunt, sper ca te prinzi
Postat 05 Aprilie 2024, 09:22 de Sandu2100
Eu tot nu inteleg, care salarii mici?
Aaaa, ca nu ai experienta si ai studiat relatii internationale iar acum este buyer pe la firme din parcul industrial? Asta daca ai studii superioare? In Oradea se castiga SI bine, conteaza ce stii si cum faci ceea ce faci. Sunt salarii peste Cluj si Bucuresti iar pandemia te-a invatat (daca ai cap) ca nu mai exista granite teritoriale, maxim de fus orar ai convenient. Dar nuuu, tu ramai in bula de confort si te plângi de salarii. Salarii sunt si de peste 100k pe an, incasati se cheltuiti de oameni in Oradea. Dar e drept, si munca de jos trebuie facuta asa ca diferentierea e pe competente. Stiu angajatori care ofera salarii de pana la 5000 lei in service auto, vine la interviu absolventu si nu stie ce e ala motor in 2 timpi. Ce sa il pui sa iti faca o diagnoza MECANICA? De asta trebuie invatamant dual, ca e plina piata de absolvenți de economice, pisalogii, sociologi, relatii internationale, stiinte si alte cele care apoi ajung operatori, buyeri sau assistant manager (secretara, da-o in mama ei de denumire). Cum ziceau aia din bucale, "iti dam un post de access gate program manager" ca sa sune mai frumos decat "paznic". Prostia omului: conteaza fonctia si cati oameni ai in subordine, pe salariu de *, numa sa se laude mamica pe lavita cu barfitoarele satului ca "pruncu mnieu ii șăf". Lasa fonctia si baga meserie tata, ca intr-o zi o sa poti numara si tu macar 2000e pe luna, in ORADEA! Pana atunci, vezi ca ti-e gata pauza si te asteapta sefu.
Postat 05 Aprilie 2024, 09:19 de poiu
Ce aiureala si cu denumirilea astea ... cum ar fi dual.
Fanfaronada inutila. Este invatamant profesional si atata tot.
Postat 05 Aprilie 2024, 07:33 de KP
@ tzărane:
Rădem, glumim dar Vaslui este peste Bihor la salariu mediu net! Si sa nu indraznesti tu, vinitura, sa trimiti la Vaslui pe cei care critica salariile mici din Bihor! Dupa cum spuneam: daca patronatele nu isi gasesc personal "competitiv" (dupa standardele lor), n-au decat sa munceasca ei si odraslele lor.. sa ne arate ce inseamna competitivitatea! Repeta dupa mine: " to the airport!". Stiu, esti prea prost sa te prinzi :)
Postat 04 Aprilie 2024, 23:12 de oradeanbihor
sanduivanov aka vasi13
Toata ziua și aici si pe Bihon ca salarii mici etc, de ce nu mergi la Vaslui ca e salarii mai mari, apartamentele mai ieftine ??? Totuși nu ai răspuns si nu o sa răspunzi " CE TREABĂ ARE PRIMĂRIA CU SALARIILE MICI, RĂSPUNDE!!
Postat 04 Aprilie 2024, 21:24 de Sandu2100
tipic , salar minim educatie minima
In Oradea e ceva normal sa incurajam invatamantul de 4 clase si firmle ce ofera salar minim. Universitatea lasa ca o betonam facem 4 benzi, si punem porfir. Apoi sar postacii ca ce treaba are primaria cu salariile.
Postat 04 Aprilie 2024, 19:03 de sanduivanov
Vrăjeală
Incă mai merge povestea cu "competitivitatea"? Ei zic sa mearga la profesionala copiii si nepotii si membrii familiilor voastre si sa le oferiti lor salarii "competitive"!
Postat 04 Aprilie 2024, 16:48 de oradeanbihor
incurajare, dar?
Incurajarea am cam vazut-o. Nu mai pot romanii munci pe 2 lei , nu-i bai. Aducem din alte tari.
Postat 04 Aprilie 2024, 15:27 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON