URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Noiembrie 2010, 09:26

Reclamă pe bani "verzi"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
După cum se ştie, actuala administraţie locală şi-a propus înmulţirea spaţiilor verzi din Oradea, dar şi rezolvarea unor probleme edilitare nu din bani publici, ci prin parteneriate private.

"Acordul de colaborare" cu societăţile comerciale îmbină ambele deziderate: se amenajează noi zone curate, pe banii firmelor din municipiu. Care primesc la schimb posibilitatea de a-şi face reclamă gratuit!

Cu folos

Deşi nu este prea cunoscut, acordul de colaborare a fost instituit cu un an în urmă, cu scopul de a înmulţi zonele verzi aranjate. Semnându-l, o firmă din Oradea se obligă faţă de municipalitate să pună la punct un spaţiu verde, fie cel din faţa sediului, fie unul din apropiere, şi primeşte la schimb, din partea oraşului, scutiri de la plata unor taxe de publicitate.

"Zona verde trebuie să îndeplinească două funcţii: cea ecologică, adică de combatere a poluării fonice şi a aerului şi de ameliorare a compoziţiei chimice a solului şi a aerului, respectiv cea estetică", explică Mircea Stejărean, şeful Serviciului Control Servicii Publice şi Spaţii Verzi din cadrul Primăriei.

Prin înţelegerea încheiată cu Primăria, firma trebuie să salubrizeze zona şi să extindă fondul vegetal existent, prin însămânţare de gazon, udare, întreţinerea plantelor, plantarea de arbuşti ornamentali şi flori perene.

Recompensa

Acordul de colaborare e valabil un an. În acest timp, Primăria va verifica permanent starea lucrărilor, explicându-le partenerilor cum şi când se poate face fiecare activitate. De pildă, că întreţinerea florilor se face doar în lunile mai-octombrie şi presupune inclusiv plivitul buruienilor.

În schimbul amenajării, Primăria scuteşte firma de la plata taxelor de ocupare a domeniului public şi de afişaj pentru amplasarea a maxim 4 panouri informative de dimensiunea 100x50 de centimetri.

Până acum, 13 firme au semnat acest parteneriat, amenajând astfel peste 12.000 de metri pătraţi din oraş. Cine doreşte să încheie un asemenea acord, nu trebuie decât să se adreseze cu o cerere scrisă Primăriei, în care să precizeze locul pe care vrea să îl pună la punct. Iar aşa, pas cu pas, oraşul  începe să arate altfel...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON