URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Iunie 2018, 13:51

Reciclare... verde: Află cum poţi să faci îngrăşământ organic din deşeurile vegetale!

Reciclare... verde: Află cum poţi să faci îngrăşământ organic din deşeurile vegetale! LA SCARĂ LARGĂ. Oradea este un oraş „producător” de compost: la halda ecologică administrată de Eco Bihor, resturile vegetale sunt fermentate controlat, pentru a redeveni utile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un grădinar priceput ştie că, pentru a avea un colţ verde roditor, trebuie să ajute rădăcinile plantelor cu îngrăşământ. Iar cea mai ieftină şi ecologică variantă e să-şi facă propriul compost!

Compostarea presupune descompunerea resturilor vegetale prin fermentare lentă, un procedeu defel complicat, care poate fi aplicat în orice curte...

Seamănă cu pământul

La depozitul ecologic de deşeuri al Oradiei, deşeurile vegetale adunate din oraş se transformă de ani de zile în îngrăşământ. Crengile, resturile de iarbă şi frunzele pe care muncitorii RER Vest le adună din parcuri şi de pe spaţiile verzi sunt tocate, apoi lăsate la fermentat. După maturare, sunt cernute şi... gata!

Concret, compostul e o substanţă închisă la culoare, sfărâmicioasă, cu o consistenţă asemănătoare cu cea a pământului. Numit şi humus, el este de fapt materia organică descompusă în prezenţa aerului.

Din această lună, Eco Bihor va primi tot mai multă materie pentru compost, întrucât RER Vest a dat startul unui program pilot pentru colectarea selectivă în trei fracţii. 12.000 de orădeni care stau la blocuri vor depune deşeurile vegetale separat de celelalte, tocmai pentru ca acestea să poată fi transformate în îngrăşământ.

Soluţie la îndemână

Orădenii care stau la case şi doresc să îşi producă propriul compost trebuie să ştie că au nevoie doar de un recipient din plastic sau din lemn şi, fireşte, de hărnicie şi răbdare!

Două tipuri de ingrediente pot fi folosite în acest scop: materiale bogate în azot (flori, frunze verzi, resturi de fructe şi legume, pâine, zaţ de cafea, pliculeţe de ceai) şi materiale bogate în carbon (paie, ziare, carton, rumeguş, coji de nuci sau alune, frunze uscate). De asemenea, în compost pot fi puse şi resturile alimentare.

Toate aceste materiale se pun într-o cutie cu capac, dar fără fund, aşezată direct pe pământ, într-un loc umbros. Fiecare strat gros de 15-20 centrimetri trebuie udat, iar o dată pe lună grămada poate fi întoarsă, pentru o mai bună aerare. Procesul de descompunere este lent, putând dura între 6 şi 12 luni. După ce toate materiile s-au descompus, compostul este bun de folosit! O soluţie simplă pentru orice grădinar...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON