URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2021, 16:57

Procesul ţepilor: Câştigătorul concursului pentru amenajarea pieţei Independenţei din Oradea a dat în judecată Primăria (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Arhitectul bucureştean Dragoş Ştefan Dragnea, câştigătorul concursului din iulie 2020 pentru amenajarea pieţei Independenţei din Oradea, a dat în judecată Primăria.

Obiectul procesului: pretenţii!

Procesul intentat municipalităţii orădene de Biroul Individual de Arhitectură Dragoş Ştefan Dragnea, dar şi de arhitect în nume propriu, alături de colaboratorii săi Andra Jurgiu, Oana Vasile şi Mihaela Butoi la Tribunalul Bihor are ca obiect pretenţii revendicate de aceştia.

„Procesul a fost intentat la începutul acestei săptămâni (luni, 27 decembrie - n.r.). Din câte am înțeles reclamanții ne cer despăgubiri reprezentând valoarea contractului care nu a mai fost pus în operă și daune morale”, a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

Concret, arhitectul Dragnea cere prin Biroul Individual de Arhitectură 51.549 lei constând în daune pentru beneficiul nerealizat, penalizări de 1% pe zi până la plata acestora, daune materiale de 21.897 lei și penalități pentru reținerea nejustificată a garanției de bună execuție în valoare de 10.100 lei, de la 30 septembrie 2020 până la restituirea din 29 iulie 2021.

În plus, alături de echipa care a participat la proiect, arhitectul bucureștean solicită despăgubiri morale de 47.000 euro, ceea ce ridică în total la circa 62.000 euro daunele cerute prin proces.

"Mă aşteptam"

Birta a declarat că se aştepta ca echipa de arhitecţi să dea Primăria în judecată.

"Sincer, mă aşteptam să ne dea în judecată. În vara anului 2020, am fost de trei ori la Bucureşti ca să discut cu domnul arhitect Dragnea pe tema acestui contract. I-am spus: «Înţeleg că aţi fost declarat câştigător de către juriul format din specialişti, dar aţi văzut care a fost reacţia orădenilor faţă de proiectul propus de dumneavoastră. Nu vreau să mergem înainte împotriva voinţei orădenilor şi vă propun să ajungem o înţelegere amiabilă»" , a povestit edilul.

Primarul a precizat că i-a oferit arhitectului bucureştean alte lucrări de proiectare pe care municipalitatea orădeană avea dreptul să le ofere prin încredinţare directă în locul celei pierdute.

"Oradea are foarte multe lucrări în derulare şi are nevoie de proiecte de calitate. I-am propus domnului arhitect să preia unele lucrări, dar domnia sa a refuzat", a explicat Birta.

"O insultă adusă arhitecturii oraşului"

După cum BIHOREANUL a mai scris, Primăria Oradea a organizat la începutul anului 2020 un concurs de idei privind mobilarea pieţei Independenţei cu integrarea spaţiului de deasupra parcării subterane de pe malul Crişului Repede în arhitectura zonei.

Din cele 15 proiecte înscrise în concurs, juriul internaţional format din specialişti a declarat câştigător proiectul echipei reprezentate de arhitectul bucureştean Dragoş Ştefan Dragnea.

Acesta a propus o matrice formată din stâlpi înfipţi în sol care să susţină materiale care să permită compartimentarea amplasamentului şi instalaţii inclusiv de iluminat public care să facă posibilă de la alimentarea laptop-ului sau a telefonului mobil până la organizarea de târguri.

Orădenii au criticat proiectul pe care l-au comparat cu o pădure de ţepi şi au iniţiat o campanie de strângere de semnături împotriva implementării acestuia.

"Proiectul câştigător este considerat o insultă adusă arhitecturii deosebit de frumoase a oraşului; un proiect cu o pădure de ţepuşe de beton care nu îşi au rostul şi care acoperă vizibilitatea către clădirile din spate", a scris un orădean.

În loc de ţepi, galerie de artă

La presiunea publică, primarul Florin Birta a iniţiat în perioada 2 - 22 noiembrie 2020 un sondaj de opinie online la care au putut participa doar cetăţenii cu domiciliu în Oradea pe bază de cod numeric personal, adresă de email şi număr de telefon.

Orădenii au avut de ales între proiectele clasate pe primele şase locuri în cadrul concursului de idei.

În cadrul consultării publice, şi-au exprimat opţiunea 9.401 orădeni, din care 3.553 au votat proiectul firmei Muun Concept, la care au participat mai mulţi arhitecţi orădeni printre care şi Ernest Pafka.

Proiectul, care urmează să fie pus în operă anul viitor,  prevede printre altele, amenajarea deasupra intrării în parcare a unei structuri vitrate care să găzduiască o galerie de artă.

Cupola de sticlă ar urma să fie montată pe o structură metalică decorată în stilul Art Nouveau care dă specificul oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Urâțenia pământului
De departe cel mai prost, cel mai urât si probabil cel mai ieftin proiect. Se puteau pune niste umbrele cu fruty fresh si tot acolo era. Abia astept sa vad cum se descurca primaria in acest proces. Nu de alta dar oradenii sunt calcati in picioare cu dreptatea in mana cand e vorba de abuzurile primariei. Sa te vad birtuțule cat esti de viteaz de data asta!
Postat 30 Decembrie 2021, 09:55 de oradeanbihor
Corect e procesul ţepelor!
I-au dat teapa miticului, dar au facut-o pe banii nostri. Interesant e cum, cand le convine, tin cont de dorinta oradenilor. Dar cand isi dau salarii nesimtite, cand cresc birurile, cand ne indatoreaza pe urmatorii o suta de ani, cand ne darama casele, etc, etc, nici gand sa ne intrebe! Au avut un contract cu miticul, nu l-au respectat, suntem (noi, nu ei!) buni de plata. P.S. Am folosit pluralul deoarece sunt implicati in mod sigur doi" birtinezul, care a semnat si birtanezul, care s-a sucit. peneleii din cl nu conteaza, sunt o masa amorfa.
Postat 30 Decembrie 2021, 09:36 de pinonel
specialisti de doi bani in arhitectura - asta avem in Oradea acum
specialistii lui peste care l-au declarat castigator pe arhitectul tepar sper ca au fost zburati de pe scaunele lor magulitoare si mult prea costisitoare pentru creierele lor crete!
Postat 29 Decembrie 2021, 20:46 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON