URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2020, 08:03

Ţepi îngropate: Confruntat cu nemulţumirea orădenilor faţă de soluţia de amenajare a pieţei Independenţei, Ilie Bolojan vrea "optimizarea" proiectului

Ţepi îngropate: Confruntat cu nemulţumirea orădenilor faţă de soluţia de amenajare a pieţei Independenţei, Ilie Bolojan vrea 'optimizarea' proiectului LA MIŞTO. Nemulţumirea faţă de proiectul câştigător al concursului organizat de Primărie (foto stânga) a fost speculată, evident, şi politic. USR-ista Delia Ungur a transformat "ţepii" în beţişoare de frigărui (foto dreapta), îndemnându-şi fanii de pe Facebook să "spună nu ţepelor". O petiţie online similară, iniţiată de un anonim, a adunat deja peste o mie de semnături
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea n-a organizat multe concursuri de arhitectură, dar de fiecare dată rezultatele celor desfăşurate s-au lăsat cu scandal. Cel mai recent exemplu este competiţia pentru Piaţa Independenţei, unde platoul rezultat în urma construirii parcării subterane trebuie integrat în arhitectura centrului istoric. Concursul a fost contestat de la un capăt la altul: organizarea fost criticată de Ordinul Arhitecţilor, iar rezultatul de orădeni!

Chiar dacă are reputaţia unui politician care nu cedează în faţa presiunilor, primarul Ilie Bolojan dă de înţeles că împărtăşeşte părerea cetăţenilor nemulţumiţi şi spune că soluţia câştigătoare trebuie "optimizată". Poate chiar până la dispariţie...

Dă-i înainte...

Concursul pentru amenajarea Pieţei Independenţei a fost controversat de la început. Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) s-a retras din organizare, acuzând Primăria de lipsă de profesionalism şi transparenţă, pe motiv că termenele au fost prea scurte, că au lipsit date minime necesare (precum studiu geotehnic, topo ori valoarea estimativă a lucrărilor) şi că Primăria nu a asigurat transparenţă. Municipalitatea n-a dat înapoi, dar neajunsurile s-au văzut şi în numărul de concurenţi: doar 15 proiecte înscrise, chit că încă alţi 16 arhitecţi s-au interesat de competiţie.

Când au aflat soluţia câştigătoare, mulţi orădeni au sărit ca arşi. Proiectul echipei arhitectului bucureştean Dragoş Dragnea, secondat de Andra Jurgiu (originară din Oradea) şi de Oana Vasile, prevede ridicarea a zeci de stâlpi de culoare închisă, care nu doar ar putea ilumina zona, ci ar servi şi ca suport pentru pereţi, acoperiş sau chiar hamace. Astfel, piaţa ar putea găzdui târguri, conferinţe sau ar fi amenajată ca simplă zonă de relaxare.

Aproape instantaneu, pe Facebook au apărut sute de comentarii împotriva "pădurii de ţepi", conturând o opoziţie cum rar s-a văzut în administraţia Bolojan. Fără să-şi prezinte identitatea, un orădean a iniţiat şi o petiţie online prin care cere vehement Primăriei să renunţe la proiect, pe care îl descrie drept "o insultă la adresa arhitecturii orădene". Până la sfârşitul săptămânii trecute, peste 1.100 de orădeni au semnat petiţia.

"Nu rezolvă nimic!" 

Nu doar cetăţenii de rând critică proiectul câştigător, ci şi cunoscătorii. "Aşa se întâmplă când faci un concurs pe repede-înainte, obţii soluţii îndoielnice. Primăria trebuia să facă o consultare publică înainte, pentru a avea un concept de la care să pornească concursul", spune un arhitect orădean, care nu a participat la concurs tocmai din cauza acestor lacune.

 Valentin Zisu (foto), un specialist orădean care a predat arhitectură în MunchenUn alt specialist crede că, de fapt, competiţia a fost compromisă dinainte. "Primăria a greşit abordarea. Pe un teren atât de valoros ca amplasament nu faci un garaj subteran, ci o clădire, o replică la Palatul Vulturul Negru, care să arate că suntem capabili să producem arhitectură", spune Valentin Zisu (foto), un specialist orădean care a predat arhitectură în Munchen şi care, în urmă cu un deceniu, pentru o scurtă perioadă, i-a fost consilier lui Bolojan.

A doua greşeală a Primăriei, în opinia sa, este clădirea care adăposteşte intrarea şi ieşirea din parcare. "Această arătare nu se poate justifica, ar fi de nota 4 dacă ar fi o lucrare studenţească. Accesul trebuia să fie în lungul străzii, ca să nu se distrugă trotuarul", spune Zisu.

Cât despre soluţia aleasă, arhitectul afirmă că nu are niciun atu: "Nu rezolvă gafa accesului brutal, nu rezolvă casa liftului, care e urâtă ca naiba, nu rezolvă nimic în imaginea pieţei. E practică doar pentru agăţat drapele sau întins rufe la uscat".

Zisu crede că piaţa are nevoie de o funcţie modulară, dar sub forma unui pavilion modern, care să poată servi ca spaţiu expoziţional, sală de conferinţe ori pentru alte evenimente.

Prietenii OAR

Specialiştii contestă şi juriul, format din viceprimarul Mircea Mălan, arhitectul şef al Oradiei Radu Fortiş, rectorul Universităţii de Arhitectură din Bucureşti, Marian Moiceanu, şi patru arhitecţi din străinătate: Paola Rizzi (Italia), Lorenzo Cotti (Elveţia), Borislav Ignatov (Bulgaria) şi Popo Danes (Indonezia). "Cei patru străini sunt anonimi în Europa, i-au ales doar pentru că sunt prieteni ai OAR", zice un alt arhitect orădean.

Preşedinta juriului, Paola Rizzi Selecţia au făcut-o Fortiş şi arhitectul OAR Bihor Daniel Panait, iar motive de nemulţumire sunt. Preşedinta juriului, Paola Rizzi (foto), a fost prezentată ca profesoară la universităţile L’Aquila şi Sassari din Italia. În realitate, verificările făcute de BIHOREANUL relevă că este doar profesoară asociată la Sassari, dar numele ei nu figurează pe site-ul Universităţii L’Aquila.

Descris de Primărie drept un elveţian câştigător de concursuri internaţionale, Lorenzo Cotti este, de fapt, soţul lui Rizzi, iar o căutare pe Google nu îi dezvăluie nici măcar portofoliul, ci doar faptul că a mai jurizat concursuri sub egida OAR, alături de consoartă. "Indonezianul Popo Danes este un prieten al celor doi soţi şi este specializat în hoteluri şi resorturi exotice, nu în amenajări urbanistice", mai dezvăluie sursa BIHOREANULUI.  

Culmea este că cei patru au decis, de fapt, câştigătorul. Mălan, Fortiş şi Moiceanu au avut alte proiecte favorite, dar stranierii au preferat "ţepii"...

"Variantă de lucru"

viceprimarul Mircea MălanViceprimarul Mircea Mălan (foto) respinge ideea că juriul a fost nepotrivit. "Am lăsat specialiştii să-i selecteze, tocmai pentru a nu avea astfel de discuţii", spune edilul. Totuşi, Mălan îşi ia mâinile de pe proiect. "Administraţia care se va instala din toamnă la conducerea Primăriei va decide dacă va implementa sau nu soluţia câştigătoare", spune el, lăsând să se înţeleagă că nu se va mai afla la vârful municipalităţii.

Nici primarul Ilie Bolojan nu are să-şi facă un reproş legat de organizarea concursului, dar recunoaşte că proiectul câştigător nu este pe placul său. "Este o soluţie care poate fi optimizată", zice, lapidar, edilul.

Bolojan aşteaptă ca arhitectul Dragnea să vină la Oradea, să-şi prezinte în detaliu ideea şi să decidă, alături de Primărie, forma finală. "Acum avem o variantă de lucru, un proiect care poate să fie optimizat sau poate să nu mai fie deloc. Ţineţi cont că va trebui să treacă prin două filtre - comisia zonală de monumente şi comisia municipală de urbanism", spune primarul.

Bolojan subliniază, la rându-i, că decizia finală va fi a următorului edil, pentru că ABA Crişuri încă lucrează la amenajarea malului râului, iar transformarea pieţei va putea atrage o finanţare europeană doar în exerciţiul bugetar ce va începe în 2021. "În cea mai bună situaţie, acest proiect s-ar putea implementa doar anul viitor", spune Bolojan. Rămâne de văzut, aşadar, ce părere va avea viitoarea administraţie despre "pădurea cu ţepi"...


CONCURS FĂRĂ ROST
Precedentul "Dock"

Daniel Bocuț, arhitect OradeaDacă Primăria va renunţa la proiectul câştigător, nu ar fi pentru prima oară când dă chix cu un concurs de arhitectură. În 2013, municipalitatea a mai organizat un concurs de arhitectură pentru amenajarea zonei de pe malul drept al Crişului Repede, cuprinsă între strada Emilian Mircea Chitul şi Piaţa Ferdinand, după desfiinţarea Budi Bar. Soluţia câştigătoare a avut-o orădeanul Daniel Bocuţ (foto), care a propus construirea unei dale din beton la nivelul podului, cu forme curbate, ca un fel de balcon cu rol de promenadă, sub care urma să funcţioneze o terasă şi o toaletă publică, iar în mijloc urmau să crească copaci.

Fără să anunţe public, Primăria a aprobat modificarea substanţială a proiectului, după ce investitorul care a câştigat licitaţia, Lotus Center, a spus că doreşte un local mai mare. Astfel, în locul balconului aerisit, a apărut un restaurant cu două etaje, intitulat Dock Bar&Bistro. Viceprimarul Mircea Mălan a fost şi atunci responsabil cu organizarea concursului şi a recunoscut că a făcut un compromis, justificat prin faptul că în forma iniţială investiţia nu era sustenabilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Anacoanda
Posibil, doar a treia generație după mamă și cinci după tată, ce legătură are asta cu subiectul?! Exercițiul democratic presupune dreptul la opinie. Majoritatea covărșitoare a specialiștilor, critici de artă, profesori, arhitecți, se opun ultimelor realizări estetice. Mă îndoiesc că e o conjurație împotriva preaiubitului.
Postat 15 August 2020, 12:57 de oradeaveche
oradeaveche
Distinse "oradeaveche"!! Democrația "există" doar în măsura în care și doar acolo unde iluzia acesteia reușește să fie insuflată gloatei, in mod credibil, de către diriguitorii acesteia!! E o notiune despre care s-au scris si se vor scrie biblioteci intregi, chiar daca ea NU EXISTA!!! P.S. Facem pariu ca sunt un oradean mult mai "vechi" decat dumneata??!! Stima!!
Postat 14 August 2020, 07:54 de AnaConda
oradeaveche
Se poate pune și statuia lui ladislau
Postat 13 August 2020, 19:36 de Sandu2100
Sandu
Da, doar să arborăm și steagul Ungariei în țepele alea, se mai răscolesc niște păduchioși pe aici.
Postat 13 August 2020, 14:21 de oradeaveche
Anacoanda
Se pare că nu înțelegi democrația, dreptul la opinie, 12 ani de unanimitate nici măcar lui nu i-a reușit, a se vedea proiectul Pieței Unirii, trecut prin modificări.
Postat 13 August 2020, 14:19 de oradeaveche
"Optimizare" înseamnă alte costuri, că așa e obiceiul la orădeni ... dublu sau triplu dacă "merge și așa".
Primul punct al "optimizării" ar trebui să fie "conservarea" parcării subterane, prin turnarea stratului de hidrozolație peste planșeul superior, lucrare nefinalizată care a condus la infiltrații masive a apei de ploaie. După aceea n-ai decât, edilule, să te pui pe "optimizat" ce vrei, pe banii tăi ... din postura de președinte al CJ, care va trebui să implici tot Bihorul în "marile realizări" începute și neterminate. Lașitatea și fuga de răspundere, pentru îndatorarea orașului pe mulți ani de acum înainte și lăsarea tuturor șantierelor deschise și care vor bulversa pe mai departe viața orădenilor, ar trebui să se reflecte la vot. Sper ca bihorenii să priceapă că viitorul președinte al Consiliului județean ar trebui să fie un om echilibrat și econom, de caracter și comunicativ cu cei din jur ... nu un sociopat avid de putere precum Ilie Gavril Bolojan, care se visează deja premier "tehnocrat" susținut de toate partidele, în viitorul "guvern Johannis" !?!
Postat 13 August 2020, 08:08 de CrisDumi
Corectie
Aceiasi cetateni.
Postat 13 August 2020, 07:25 de Sunlight
Sunt doua chestii diferite
Alegerile din Oradea si alegerile din judet, pt CJ, sunt doua lucruri diferite! Nu voteaza aceasi cetateni.
Postat 13 August 2020, 07:16 de Sunlight
REPETITIO EST MATER STUDIORUM
Te simti excedat,Neutryno? Ar trebui,din cite imi dau seama ,nu stai la bloc.E materialul clientului,model de bune practici oradean,in curind extrapolat la nivelul intregului judet.Ca intr-un film cu James Bond, The world is not enough.Si ,ca sa eliminam orice dubiu electoratului fidel:[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/case-pe-faras-proprietarii-a-1000-de-constructii-ridicate-ilegal-in-oradea-amenintati-cu-demolarea-151166.html][https://www.ebihoreanul.ro/stiri/bolojan-politaiul-a-descoperit-o-vila-de-prost-gust-construita-fara-autorizatie-pe-calea-clujului-155278.html].Dupa aceea trecem la faza nationala,unde ne cracim ce poate scrie un analist economic: [https://www.capital.ro/romanii-au-fost-amanetati-vom-plati-miliarde-de-euro-un-economist-trage-semnalul-de-alarma.html]
Postat 13 August 2020, 02:07 de excalibur
iar loveste sabia rromales
aka excalibur, esti foarte afectat ca acea casa cu turnulete ilegal construita a fost daramata
Postat 13 August 2020, 00:00 de Neutryno
Mie mi se pare OK proiectul
.
Postat 12 August 2020, 21:03 de Sandu2100
Uite asa se face optimizare in oradea:
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-vila-ridicata-ilegal-in-oradea-a-fost-demolata-cu-excavatorul-foto-150830.html
Postat 12 August 2020, 20:40 de excalibur
Pareri
Rau face Primarul Bolojan ca se ia dupa parerile tuturor arhitectilor si urbanistilor amatori si de pripas!!! Ar trebuie sa stie, chiar si din exoerienta proprie, ca orice ar face va fi criticat e un insemnat segment de "nodinpapuristi"!! In plus, nimeni nu poate face totul perfect!! Domnul Primar Bolojan, pentru care am imensa stima, ar trebui sa nu se ia dupa toti neavenitii si sa-si duca proiectele la bun sfarsit!! Ar trebui sa stie proverbul: "Cainii latra, ursul trece"!! Iar cusurgiilor de trei lulele le spun ca nu in graba va mai avea Oradea un astfel de primar!! Bucurati-va, fraierilor!!!
Postat 12 August 2020, 15:18 de AnaConda
::::::::::::::::
Trebuie organizat un alt concurs punct. Modul de organizare al actualului au ținut departe mulți arhitecți și implicit multe idei poate foarte bune sau chiar geniale. Nu ar trebui ca soluție de compromis sa ne trezim cu ceva amenajare făcută de nu știu ce anonim colaborator cu primăria(și care sa vina cu ceva proiect care ar merge mai mult într-un Mall ca ăștia vad ca atâta pot, linia dreapta și unghiul de 90 de grade, altceva nu cunosc, parca ne plângeam de arhitectura comunista patratoasa și fără viata, pai unele lucrări recent făcute zici ca sunt moșteniri comuniste, același stil fără nicio vlaga) .Oricum locul pare deja compromis cu rampa aia de beton imensa. (ma chiar nu se putea altfel? deci de câte ori s-au făcut amenajări în centru mereu ni se spunea ca asa trebuie ca să se vadă clădirile cât mai bine. De asta au tăiat pomii, sa se vada clădirile, de asta iluminatul stradal în centru e un banc, sa se vadă iluminatul arhitectural de pe cladiri, dc ar merge și atunci ne trezim cu ditaiman rampa de beton în plin centru, horror)
Postat 12 August 2020, 12:43 de Robert
pe bune???
A optimiza e ceva generic, e doar o vorba trantita? Ce se faca aia la optimizare sa vopseasca tevile in verde sau rosu ??? Pe bune acum. Directia castigatoare se bazeaza pe asa zisele membrane. La membrane este o intreaga teorie atat la materiale cat si la orientare, dar si la prezentare. Cat despre fixare nu merge sa pui niste tevi si gata, exista si acolo teoria lui Euler cu multe alte teorii si calcule. Cat despre aspect ar fi indicat sa mergi pe o idee: apa, forma strop de apa fiind langa un curs de apa, vantul, vela unei nave cu gandul catre viitor si sau o stilizare de panza de paianjen. In forma prezentata pare a fi ideea de piata de legume si fructe. Recomand carti de specialitate pentru lectura. Mai departe NO COMMENT ca deja unii o iau pe aratura . Lipsa de imaginatie si mediocritate.
Postat 12 August 2020, 11:14 de Christa
anulati tot
ce se poate optimiza din porcaria asta? se vor pune mai multi sau mai putini stalpi? ii vom face mai inalti? renuntati la asa porcarie ca sintem de rasul lumii. e pacat de acest oras frumos sa ii ciuntim din farmec cu astfel de amenajari!
Postat 12 August 2020, 09:49 de seb77
Realitatea este asa cum se observa din articol ca lucrarea a fost co
Realitatea este asa cum se observa din articol ca lucrarea a fost compromiza din fasa fiind o hodosenie urbanistica. Seful arhitectilor oradeni, Birtinezul Bolovanos care conduce totul prin interpusi slugarnici si profitori este la temelia tuturor rateurilor majore: cuimperca, termoficare,... Neputinta colaborarii, invatat si obisnuit cu dictatura primasul se dovedeste impotent in a dezvolta urbanismul civilizat al municipiului. Acumulari cantitative si grosiere depreciate calitativ din fasa!
Postat 12 August 2020, 09:04 de scortosul
M..da
Optimizarea prostiei, cam asta vrea un bolovan, optimizarea prostiei! Ce poti optimiza la aiureala aia? o poti transforma prin optimizare intr-o hihosenie, intr-o bolovaneala birtineza!
Postat 12 August 2020, 08:54 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON