URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iulie 2020, 08:00

Oradea în cenuşiu: Mulţi orădeni sunt nemulţumiţi de cum arată noua "arhitectură" din centrul oraşului (FOTO)

Oradea în cenuşiu: Mulţi orădeni sunt nemulţumiţi de cum arată noua 'arhitectură' din centrul oraşului (FOTO) AŞA A ÎNCEPUT. Primele amenajări moderne în gri antracit şi cu forme geometrice proeminente au apărut în 2016, fiind vorba de staţia OTL din Piaţa Unirii şi stâlpii de electricitate de pe Independenţei. Arhitecţii au păstrat linia şi aşa au "răsărit" terasa Dock Bistro & Bar, pe structură metalică de culoare închisă, şi promenada de pe malul stâng al Crişului, mărginită de balustrade mari şi negre
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când trec prin centrul Oradiei, unii localnici oftează adânc. În ultimii ani, Primăria a comandat mai multe lucrări de reamenajare, iar rezultatele sunt intens disputate.

Pornind din Piaţa Unirii, cu staţia de tramvai poreclită "conservă" şi stâlpii de electricitate de pe strada Independenţei care aduc a spânzurători, continuând cu podul Sfântul Ladislau, cu terasele apărute pe Criş şi cu malurile râului, reamenajările îi determină pe unii orădeni şi specialişti să afirme că oraşul nu are o strategie arhitecturală plăcută şi coerentă. 

"Sunt urâte!" 

Artist care a realizat lucrări de grafică, pictură, fotografie, icoane şi caricaturi, muzeograful Ovidiu Pascu (foto) este un observator discret al realităţii din jurul său. Recent, însă, a răbufnit pe Facebook, postând mai multe poze cu mostre de "arhitectură genială" din centrul Oradiei. Amenajări pe care le contestă.

Prima ţintă vizată a fost cea mai nouă terasă, Dock Bistro & Bar, din capătul podului Sfântul Ladislau, pe care a botezat-o "terasa (sm)art nouveau", pentru a sublinia că este în contradicţie cu stilul arhitectural care a adus faimă oraşului. Ovi n-a iertat nici staţia de tramvai din Piaţa Unirii, dată în folosinţă în 2016 şi de-atunci criticată de o parte a orădenilor, nici promenada de pe malul stâng al Crişului, încă în lucru. "Evident că nu-mi plac. Sunt urâte!", spune artistul. 

Ca nuca în perete

Pascu afirmă că îl deranjează formele geometrice ample ale acestor construcţii, menite să ascundă arhitectura oraşului, în loc să o pună în evidenţă, dar şi feroneria reliefată şi de culoare închisă, în totală disonanţă cu pastelul de pe faţadele centrale.

"Din cauza terasei Dock, nu se mai vede clădirea superbă din spatele ei. Cutia neagră din staţia de tramvai n-are nicio legătură cu Piaţa Unirii şi zici că e sediu de pompe funebre. Pe mal, pietrele alunecă atunci când sunt ude. Feroneria nu mai zic cum arată, ca nuca în perete", zice Ovi, provocat de BIHOREANUL.

Şi ca el cred şi alţii. Postările de pe Facebook ale artistului au atras zeci de comentarii ale orădenilor care reclamă că amenajările moderne strică centrul oraşului. Iar de-a lungul ultimilor ani, mulţi alţii au comentat în acelaşi ton pe reţeaua de socializare, noul "for" local de dezbatere.

Gavriş a dat tonul

Controversele au apărut odată cu reamenajarea Pieţei Unirii, proiectul arhitectului Horia Gavriş (foto) atrăgând critici de la început, mulţi orădeni, specialişti sau nu, reclamând dalele de culoare albă, staţia de tramvai ce obturează priveliştea între pieţele Unirii şi Ferdinand şi care, în loc să fie discretă, e ditamai construcţia, ori stâlpii uriaşi de electricitate din strada Independenţei, porecliţi "spânzurători". 

Opţiunea arhitectului pentru feronerie în forme geometrice ample şi întunecoase, în gri antracit, a influenţat şi proiecte ulterioare. Stâlpii de iluminat de pe podul Sfântul Ladislau au forme rigide şi sunt închişi la culoare şi ei, terasa Dock la fel, iar promenada de pe malul stâng al Crişului are balustradele tot mari şi negre. 

După cum BIHOREANUL a scris recent, proiectul terasei a fost modificat radical după ce iniţial Primăria anunţase că va amenaja o zonă de promenadă, dar la cererea investitorului, Lotus Center, s-a ridicat localul pe structură metalică, în nuanţe de gri antracit. "Am încercat să asigur o unitate cu Piaţa Unirii", îşi explica alegerea arhitectul Daniel Bocuţ. Aceleaşi forme geometrice şi acelaşi gri închis se găsesc şi la celelalte terase de pe Criş, Crinul Alb şi Spoon. Ca şi cum cineva ar monta nişte cuburi prefabricate pe malurile râului...

Greşeala trebuie reparată 

Nu doar orădenii de rând contestă deciziile Primăriei. "Trebuie să recunoaştem că staţia de tramvai şi stâlpii de pe Independenţei sunt un rateu. Nu e o tragedie să admiţi că ai făcut o greşeală, important este să o remediezi", spune arhitectul Cristian Puşcaş (foto). La fel, nu-i place că acelaşi stil de feronerie este multiplicat în toată zona centrală: "Nu susţin această unitate". 

Când a iniţiat această modă, Horia Gavriş s-a inspirat din modelul geometric creat de József Vagó, un arhitect proeminent al stilului Art Nouveau, care a lăsat moştenire ansamblul urban de-a lungul trotuarului aflat vizavi de Primărie, pe malul stâng al Crişului, ce cuprinde balustrada din fier cu model în forma literei "M". Ignorat de mulţi orădeni, vechiul ansamblu este unic în Europa şi a fost o dovadă a avangardismului arhitectului. 

Reproducerea lui nu era posibilă, pentru că planul urbanistic general al Oradiei interzice mimetismul. Astfel, arhitecţii sunt obligaţi să fie originali şi să creeze un stil nou. Iar rezultatul, după cum se vede, nu este pe placul tuturor...

Lipsă de viziune 

Unul dintre specialiştii stilului Art Nouveau, Ramona Novicov (foto) susţine că aceste nemulţumiri au apărut pentru că centrul Oradiei duce lipsă de o strategie coerentă. "Problema principală este lipsa de viziune. Avem un centru peticit, în care fiecare soluţie a fost mai proastă decât precedenta", zice criticul de artă.

În opinia ei, bâlbele au început înainte de refacerea Pieţei Unirii, mai precis de la reabilitarea promenadei de pe malul drept al Crişului, în aval de Podul Sf. Ladislau. "Este o lucrare ultra-mediocră, care a dovedit lipsă de gândire urbanistică. Spre Decebal s-a devalorizat modelul lui Vagó prin multiplicare, iar vizavi de Primărie s-au pus acele blocuri albe din beton cu panseluţe. Un provincialism greu de explicat", spune Novicov.

Trendul a fost păstrat şi oricine priveşte azi de pe podul Ladislau spre Criş are parte de o privelişte greu de explicat: pe stânga vede o promenadă în alb şi negru, cu balustrade parcă industriale, iar pe dreapta una în cărămiziu şi alb murdar, în ton rural. "Pe malul stâng, conceptul modern pare excesiv de auster. E un coridor negru care blochează viziunea spre Criş. Mobilierul urban trebuie să-ţi permită să vezi râul", explică Novicov.

Deranjată că malurile Crişului au ajuns nişte locuri unde Primăria pare să epuizeze stocurile firmelor de construcţii, specialista spune că municipalitatea nu greşea dacă opta pentru materiale naturale, lemn şi piatră. "Nu ştiu de ce ne temem de natură". 

Nici aşa, nici aşa... 

Arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş (foto), afirmă însă că nu e obligatoriu ca arhitecţii să propună soluţii care să continue conceptul din Piaţa Unirii. "Există unitate şi în diversitate", zice el. 

Cât despre lucrările deja amenajate, Fortiş refuză să se pronunţe, pe motiv că la avizarea lor nu lucra în Primărie. "Lucrurile sunt relative, propunerile se discută în Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului, iar apoi în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, unde se dă avizul final". Aşadar, nu doar Primăria răspunde de aspectul centrului, ci şi profesioniştii din cele două foruri.

O soluţie pentru oprirea controverselor ar fi ca proiectele privind aspectul oraşului să nu fie dezbătute doar de specialişti, ci şi cu localnicii. Astfel, aceştia ar putea afla şi argumentele tehnice care fundamentează deciziile şi ar putea, la rându-le, să-şi spună părerea. Până la urmă, oraşul este întâi al orădenilor, apoi al urbaniştilor şi arhitecţilor...


MAREA PROVOCARE
Soluţii pentru Piaţa Independenţei

Primăria mai are de rezolvat o dilemă de urbanism: cum să arate piaţeta aflată peste parcarea subterană din strada Independenţei. Pentru identificarea unei soluţii, a lansat un concurs internaţional, dar contestat de Ordinul Arhitecţilor din România, care pretinde că procedura nu asigură egalitatea participanţilor şi îi văduveşte de informaţii esenţiale, precum valoarea investiţiei ori studii topo, geotehnice şi istorice. Primăria nu renunţă la concurs, dar i-a prelungit termenul, până pe 24 iulie.

Ramona Novicov crede că zona va trebui să fie una verde. "Trebuie să fie o deschidere către coridorul Crişului, un plămân verde care să intre în dialog cu malul drept", consideră specialista.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
PLATONA Adrian
Aaaaaa scuza-ma, Tu îți plătești taxele și e de ajuns:::)))) ba băiatule bă , fă-ți un duș rece sa meargă prostia du pă tine, apoi unul cald sa meargă jegul.
Postat 18 Iulie 2020, 01:14 de Sandu2100
PLATONA Z3 BLOCUL DE PE DOJA
Pune mana pe lopata și fă ceva pt orașul ăsta. Doar sa comentezi aiurea nu faci treabă.
Postat 18 Iulie 2020, 01:10 de Sandu2100
"...iar vizavi de Primărie s-au pus acele blocuri albe din beton cu panseluţe. Un provincialism greu de explicat", spune Novicov.
Totul este de" un provincialism greu de explicat" sustine criticul de arta Ramona Novicov. Depinde cui vrei sa-i explici. r trebui sa incercati totusi sa le explicati acelora care (alogenilor,viniturilor,acolitilor....) ,sunt extaziati de "lucrarile ultra-mediocre" de gandire urbanistica,de refacere a piatetelor din centrului istoric al Oradei, initiate si infaptuite de birtinezul Dorel Ilie Bolojan & Co..." Mobilierul urban trebuie să-ţi permită să vezi râul", explică Novicov.Acuma ati nimerit-o: pai cum sa-ti permita sa vezi raul,cand are rau de apa curgatoare,cand primul gand al birtinezului in Oradea a fost,intubarea tuturor paraurilor, pentru ca...miroase.Oradea in cenusiu? Nu,Oradea in plamaniu, stacojiu(Palatul Vulturul Negru)...precum a ordonat injiniera constr./demolator/arh.sef,Lipoveanu A... cacaniu, precum este si raportarea administratiei Bolojan,la nevoile si cerintele cetateanului oradean.
Postat 18 Iulie 2020, 00:50 de platona
"...iar vizavi de Primărie s-au pus acele blocuri albe din beton cu panseluţe. Un provincialism greu de explicat", spune Novicov.
Totul este de" un provincialism greu de explicat" sustine criticul de arta Ramona Novicov. Depinde cui vrei sa-i explici. r trebui sa incercati totusi sa le explicati acelora care (alogenilor,viniturilor,acolitilor....) ,sunt extaziati de "lucrarile ultra-mediocre" de gandire urbanistica,de refacere a piatetelor din centrului istoric al Oradei, initiate si infaptuite de birtinezul Dorel Ilie Bolojan & Co..." Mobilierul urban trebuie să-ţi permită să vezi râul", explică Novicov.Acuma ati nimerit-o: pai cum sa-ti permita sa vezi raul,cand are rau de apa curgatoare,cand primul gand al birtinezului in Oradea a fost,intubarea tuturor paraurilor, pentru ca...miroase.Oradea in cenusiu? Nu,Oradea in plamaniu, stacojiu(Palatul Vulturul Negru)...precum a ordonat injiniera constr./demolator/arh.sef,Lipoveanu A... cacaniu, precum este si raportarea administratiei Bolojan,la nevoile si cerintele cetateanului oradean.
Postat 18 Iulie 2020, 00:49 de platona
Nu pot sa spun e urate sau frumoase
Cu siguranță se putea și mai bine, dar asa sunt baniile. Reclamele din oraș ma deranjează e dezgustător, spre exemplu am văzut undeva nu mai țin minte exact Paris, Londra sau Amsterdam, o ditamai rocă cat jumate din remorca unui TIR sculptat locul pt un ditamai monitor LCD, clădiri vechi in zonă , se încadra super in peisaj
Postat 17 Iulie 2020, 22:21 de Sandu2100
Auzi la el, ce zice "primul arhitect" al orașului ...
... că există "unitate în diversitate" !?! Păi, tocmai asta se reproșează de la nivelul unor oameni care au cât de cât ceva în cap ... că "unitatea" e ca pe arătură, iar diversitatea a ajuns în carantină.
Postat 17 Iulie 2020, 18:35 de CrisDumi
e chiar frumos !
mie mi se par chiar foarte potrivite toate aceste schimbari. cred ca multi dintre cei intervievati sunt mult prea conservatori si considera ca orasul ar trebui sa fie un fel de muzeu. statia de tramvai e chiar o realizare cu care ne putem mandri. domnul puscas e un arhitect redutabil, dar opiniile sale sunt politice
Postat 17 Iulie 2020, 16:10 de parker
...
Nu discut esteticul, dar să promovezi rigiditatea ca Art Nouveau e prea de tot, vindem ce nu avem.
Postat 17 Iulie 2020, 12:57 de oradeaveche
Astia din cmuat...
Astia din cmuat sunt smecheri cu tine amarastene cand ajungi cumva pe la ei sa vezi cum iti explica ei cum nu se poate...adica cum nu poti tu ca investitorul "strategic" poate, in rest.... in rest sluga!
Postat 17 Iulie 2020, 08:52 de scortosul
Mai, mai,..
mai, mai cum sa fie oradenii nemultumiti? Ordenii se bucura de toate taxele si impozitele mari platite pe placerea bolovanului! Ce tot exagerati cu negru? Nu e gri-negru si catafalcu unde o sa ajungeti? Pai sa va obisnuiti cu culoarea, ca de aia gandeste birtinezul asa culori, sa va obisnuiti cu negru in fata ochilor! Ce daca e negru? Negru merge cu orice culoare, nu si cioclii sunt in negru? Si nu are birtinezul nici o vina ca asa se intampla una doresti, alta gandesti, alta proiectezi si uite ce faca bolovanul. Vina este a arhitectilor ca nu au gandit ce a finalizat bolova! Da, arhitectii nu sunt capabili sa deseneze ce face bolovan. Ia schimbati proiectele! Si sa va vad cu carnetel si creion cand va intalniti cu bolovan sa notati toate indemnurile creeatoare corect! Ati facut o greseala in articol, seful architect este Bolovan Birtinezul si nu ala din poze, ala e o papusa a papusarului ca de discutat se discuta una alta in rest indeplinesc planurile si directivele trasate de primasul urbei in persoana bolovanului!
Postat 17 Iulie 2020, 08:48 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON