URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2020, 17:31

Cum vă place? Primarul Florin Birta îi îndeamnă pe orădeni să aleagă cum va arăta piaţeta de deasupra parcării din Independenţei (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Plantarea pădurii de ţepe pe platoul de deasupra parcării subterane din Piaţa Independenţei se amână deocamdată. Proiectul s-ar putea să fie schimbat cu un altul dintre cele 6 finaliste în concursul lansat de Primăria Oradea pe această temă, iar în luarea acestei decizii va conta părerea orădenilor.

Spuneţi ce vă place!

Primarul Oradiei, Florin Birta, a anunţat vineri după-amiază, într-o intervenţie live pe Facebook ţinută în pe platoul de deasupra parcării subterane de pe Independenţei, organizarea unei consultări publice online cu privire la modul în care îşi doresc orădenii să fie amenajată această zonă.

"La finalul lunii iulie o comisie internaţională formată din arhitecţi şi urbanişti a ales şase dintre proiectele cele mai bune pentru realizarea acestei piaţete. La vremea aceea au fost anumite reacţii atât în presa locală, cât şi în mediul online, reacţii de tot felul, dar gusturile cu siguranţă nu pot fi discutate. De aceea am luat decizia ca, din 2 noiembrie până în 22 noiembrie, să lansăm un sondaj online pentru a consulta orădenii cu privire la cele şase proiecte de amenajare a piaţetei", a declarat primarul Birta în intervenţia sa online.

Numai pentru orădeni...

Birta a precizat că votul se va desfăşura pe site-ul www.oradea.ro începând de luni dimineaţă. "Va fi un vot sigur pentru că se va putea vota doar pe bază de cod numeric personal, adresă de email, număr de telefon şi vor putea vota doar locuitorii oraşului Oradea", a spus Birta.

Primarul a susţinut că opinia populaţiei va fi determinantă în ceea ce priveşte modul de amenajare a piaţetei din Independenţei.

"Este important pentru noi, mai ales pentru această zonă centrală, în punctul zero al municipiului, să aflăm părerea orădenilor cu privire la amenajare. În funcţie de numărul de participanţi la acest sondaj şi în funcţie de rezultatul acestui sondaj, vom lua deciziile care se impun pentru a încerca să aducem îmbunătăţiri", a mai afirmat Birta.

Potrivit primarului, municipalitatea vrea să aibă finalizat proiectul de reamenajare a piaţetei Independenţei până la sfârşitul anului, pentru ca acesta să poată fi implementat în 2021.

"Vom vedea ce facem"

Primarul Florin Birta a apelat la această consultare publică pentru a evita implementarea proiectului în forma declarată câştigătoare de juriul internaţional, având în vedere valul de proteste din presă şi din mediul online.

Peste 1.600 de orădeni s-au declarat, în cadrul unui sondaj online, împotriva modului în care municipalitatea pregătea reamenajarea zonei.

"În acest moment aşteptăm rezultatul consultării populaţiei. În 23 noiembrie vom avea rezultatele sondajului şi vom vedea ce facem. S-ar putea foarte bine ca în urma consultării populaţiei acest proiect să fie tot pe primul loc", a declarat, ulterior, Birta pentru BIHOREANUL.

Potrivit primarului, înainte de a vota, orădenii vor avea la dispoziţie toate cele şase proiecte finaliste de reabilitare a pieţei Independenţei, pentru a se putea pronunţa în consecinţă. "Începând de luni, când va începe consultarea publică, toate proiectele vor fi pe site (n.r. - pe portalul Primăriei, www.oradea.ro)", a spus primarul.

Florin Birta i-a informat săptămâna aceasta telefonic pe toţi reprezentanţii echipelor finaliste că va iniţia o consultare publică pentru a vedea care este părerea orădenilor cu privire la proiectul ce merită implementat. "Inclusiv ocupantul locului întâi a fost de acord cu organizarea acestui sondaj", a spus Birta.

(imagine dintr-o altă propunere de amenajare, finalistă în concursul Primăriei)

Un proiect de milioane...

Conducerea municipalităţii orădene se află între ciocan şi nicovală în condiţiile în care juriul internaţional a declarat câştigător proiectul echipei conduse de arhitectul bucureştean Dragoş Ştefan Dragnea, reprezentând o matrice de stâlpi înfipţi în sol de care să poată fi atârnate instalaţii sau materiale, în vreme ce populaţia a protestat vehement acuzând Primăria că vrea să planteze o pădure de ţepe în centrul oraşului.

Situaţia este cu atât mai încurcată cu cât potrivit regulamentului de concurs municipalitatea şi-a asumat implementarea proiectului câştigător şi semnarea cu arhitectul a contractului pentru realizarea Studiului de Fezabilitate şi a Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii în valoare 101.000 lei.

Implementarea proiectului a fost estimată de echipa arhitectului Dragnea la 6,3 milioane lei, în funcţie de natura lucrărilor şi complexitatea maşinăriilor care vor fi montate pe stâlpi.

După cum BIHOREANUL a mai scris, concursul pentru amenajarea Pieţei Independenţei a fost controversat de la început. Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) s-a retras din organizare, acuzând Primăria de lipsă de profesionalism şi transparenţă, pe motiv că termenele au fost prea scurte, că au lipsit date minime necesare (precum studiu geotehnic, topo ori valoarea estimativă a lucrărilor) şi că Primăria nu a asigurat transparenţă.

Municipalitatea a insistat în continuarea procedurii de selecţie, dar neajunsurile s-au văzut şi în numărul de participanţi la concurs. Din cei 31 de participanţi, doar 15 au depus proiecte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Limbaj care incita la ura, violenta, suicid = sandoo
Oare cat il mai tolerati pe necioplitul asta si limbajul lui?
Postat 31 Octombrie 2020, 21:50 de oradeanbihor
CrisDumi
Banii Orădenilor au votat 70% PNL , ceea ce înseamnă că ne convine...
Postat 31 Octombrie 2020, 13:11 de Sandu2100
AnaConda ... (...)
Ba să se ia după cei ce știu despre ce e vorba, nu după imitațiile de specialiști ai urbanismului și arhitecturii clujene, bucureștene sau de unde mai vin unii, ca muștele la borcanul cu miere. Plus că-i pe banii orădenilor, nu ai altora. Birta e paralel cu acest domeniu și ar face bine să-i întrebe despre acest subiect ... taman pe orădenii care înțeleg și apreciază identitatea orașului care se numea, cândva, Mica Vienă !?!
Postat 31 Octombrie 2020, 12:39 de CrisDumi
Parerologi
Stimate Domnule Primar Birta!! Va recomand sa NU va luati dupa toate parerile feluritilor vorbeti-parerologi-opineti de arhitecti/urbanisti amatori si autodidacti si sa mergeti inainte cu proiectele deja incepute!! ORICE modificari le veti aduce, vor exista carcotasi care le vor critica!! NICIUN proiect nu va fi pe placul TUTUROR, intr-o urbe/societate cu suficienti labagii la mia de locuitori!! Va urez mult succes, Domnule Primar Birta!!
Postat 31 Octombrie 2020, 10:54 de AnaConda
dupa luni de gandire, te razgandesti si acum as vota pentru
initial prima reactie mi-a fost ca au ales cel mai ieftin si simplu proiect, valoare estimata investitie minima... dar m-a convins domnul Lulu Cremeneanu (comentator tare de caracter), precum Eiffel in Paris, e diferit, indraznet, te pune pe harta cu ceva nou, autentic, nu e doar o imitatie. In plus, e si modular si se poate folosi in variate feluri pentru variate evenimente. In plus, ne putem lauda si cu Vlad Draculea II.
Postat 30 Octombrie 2020, 19:00 de unu
Variantele cu verdeață merită luate în considerare ... celelate trebuie uitate !?!
Pomi, bucsuși, flori, spațiu verde, bănci de relaxare, arteziane și corpuri de iluminat pe nuanțe calde ... dacă este variantă care să le conțină pe toate, atunci DA.
Postat 30 Octombrie 2020, 18:09 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON