URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2020, 19:53

Proiect-surpriză: Piaţa Independenţei din Oradea va fi amenajată ca o... pădure cu ţepi. Vezi dacă îţi place! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană a adjudecat joi concursul internaţional de proiecte pentru reamenajarea Pieţei Independenţei.

Au fost 15...

Deşi în competiţie s-au înscris 31 de concurenţi, în final doar 15 dintre ei au şi depus proiecte. Printre concurenţi s-au numărat arhitecţi sau birouri de profil din România, dar şi din Italia sau Germania ori cu colaborare din străinătate.

"Au fost 15 proiecte depuse. Fiecare membru al juriului independent a acordat 8 note la fiecare lucrare. Când s-au cumulat punctajele a rezultat un clasament. Primele trei locuri au intrat într-o etapă de jurizare pentru a se stabili ordinea finală", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Juriul a punctat, printre altele, originalitatea lucrării, viabilitatea proiectului şi claritatea ideilor expuse. Notarea lucrărilor s-a făcut individual, după care acestea au fost dezbătute în comun.

Punctajele finale au fost cunoscute miercuri, desecretizarea lucrărilor s-a făcut joi dimineaţă, iar câştigătorii concursului au fost anunţaţi la prânz, într-o videoconferinţă la care au participat toţi membrii juriului internaţional.

Pădurea de ţepi

Concursul de idei privind mobilarea spaţiului de deasupra parcării subterane din Piaţa Independenţei a fost câştigat de echipa arhitectului bucureştean Dragoş-Ştefan Dragnea.

Câştigătorul a propus acoperirea unei bune părţi din platou cu o pădure de "ţepi". Arhitectul a imaginat o matrice formată din stâlpi înfipţi în sol pe care să poată fi prinse instalaţii ori materiale, astfel încât să dea spaţiului un aspect modular uşor de modificat în funcţie de necesităţi.

"Spaţiul trebuie să fie în primul rând unul capabil să găzduiască scenarii de folosinţă foarte diverse şi care se schimbă în ritm alert. De aceea am propus o serie structurată octogonal de stâlpi care pot să fie suportul pentru foarte multe structuri şi instalaţii, şi care, de asemenea, să asigure iluminatul pieţei şi prize de curent astfel încât orice tip de instalare în această piaţă, de la a lucra la un laptop până la a organiza un târg, să se poată face cât mai uşor", a notat Dragnea în legenda alăturată planşelor.

Zona de pantă de deasupra clădirii, prin care se intră în parcare, ar urma să fie mobilată similar, iar în partea dinspre piaţa Unirii ar urma să fie amenajată o zonă verde.

"E foarte adaptabil"

Proiectul a plăcut juriului prin simplitatea sa, deşi nu pare deloc "instagramabil", aşa cum îşi dorea Primăria.

"Acest proiect, cu construcţia din mijloc, nu e ceva să îţi ia ochii, nu e strălucitor, dar referindu-se probabil la pandemia de COVID-19, spaţiul e foarte adaptabil pentru organizarea de evenimente astfel încât să poată fi respectată distanţarea fizică", a explicat prin teleconferinţă preşedintele juriului, Paola Rizzi, profesor de tehnică de planificare urbană în cadrul Universităţii L‘Aquila and DADU din Italia.

Potrivit şefului juriului, proiectul atinge toate punctele temei de concurs. "Proiectul rezolvă trei lucruri. Primul aspect, legat de frontul stradal, este că intrarea în parcare se integrează în peisaj. În al doilea rând, sinagoga este pusă în valoare pentru că nimic construit nu obturează privirea spre ea. În al treilea rând, acesta are un front de verdeaţă înainte de coborârea spre Crişul Repede, care poate fi folosit foarte bine la diferite evenimente", a explicat Rizzi.

Orădenii preferau altceva...

De altfel, proiectul câştigător nu a fost favoritul nici unuia dintre cei doi orădeni din juriu. Viceprimarul Mircea Mălan a preferat un proiect care s-a clasat abia pe locul şase şi despre care a aflat abia ulterior că aparţine unei echipe coordonate de arhitectul orădean Ernest Pafka. Proiectul propunea, printre altele, amenajarea unei săli de expoziţie, cu ferestre mari, pe structura de deasupra intrării în parcare.

Arhitectul şef, Radu Fotiş, ar fi preferat în schimb lucrarea de pe locul doi (foto). Echipa timişoreană Sinestezia Conceptual Studios, reprezentată de arhitecţii Hapenciuc Alma Dia şi Oana Rupacici, a propus amenajarea unei promenade circulare suspendate inclusiv peste Crişul Repede, cu trimitere la trecutul în care meridianul zero a fost stabilit la Oradea.

"Lucrarea reuşeşte prin acest circuit-promenadă să asigure o vizibilitate a spaţiului natural din zona Crişului Repede şi a spaţiului public dinspre Piaţa Unirii", a declarat Fortiş.

În final, arhitectul şef a înclinat şi el către proiectul câştigător. "Are un mare atu: versatilitatea şi complexitatea organizării spaţiului prin aceste elemente verticale care oferă posibilitatea reorganizării spaţiului pentru work-shop-uri, teatru de păpuşi, orice...", a spus arhitectul şef.

Investiţie de circa 6,3 milioane lei

Potrivit viceprimarului Mircea Mălan, municipalitatea va semna în perioada următoare cu arhitectul Dragoş-Ştefan Dragnea contractul pentru realizarea Studiului de Fezabilitate şi a Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii pentru suma de 101.000 lei.

Investiţia în reamenajarea platoului a fost estimată de echipa arhitectului Dragnea la 6,3 milioane lei plus TVA, dar suma este deocamdată doar estimativă.

Valoarea investiţiei va fi influenţată de natura lucrărilor care vor fi prevăzute în proiectul tehnic şi complexitatea maşinăriilor care vor fi atârnate de stâlpi.

Oricum ar fi, reprezentanţii municipalităţii apreciază să şantierul ar putea fi deschis în cea de-a doua jumătate a anului viitor. În eventualitatea în care nu va găsi o axă de finanţare din fonduri europene pentru această investiţie, va plăti lucrările din bugetul local.

După cum BIHOREANUL a mai scris licitaţia pentru amenajarea spaţiului de deasupra parcării subterane din Piaţa Independenţei a fost contestată dur de reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România, care au criticat modul de organizare al concursului, considerându-l neprofesionist.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
33 Comentarii
Zsizsi ...
... kilometrul "zero" în raport de reperele planetei, sau față de "buricul târgului" ce va fi acolo, la "Toamna Orădeană" ?!?
Postat 01 August 2020, 18:10 de CrisDumi
Bucurați-vă că nu vă face bazare și shaormerii acolo
Chiar și cu convingerea că mi-o iau urât de tot acuma, totuși gândiți-vă, că ar putea umple cu "restaurante" și "cafenele", doar de acolo vine banul, dar nu o face (încă), deci bucurați-vă până rămâne așa. Suprafața are potențial mare fiind la kilometrul 0. Ar putea face fără să întrebe opinia publică pentru că are tot dreptul să o facă, este proprietatea ADP. Pădurea de țepi nu este soluția bună. Oare piatra va fi iarăși porfir?
Postat 01 August 2020, 17:05 de zsizsi
excalibur
Să-ți tai buretele de langa casa. Să fi și tu în pas cu lumea
Postat 31 Iulie 2020, 22:47 de Sandu2100
Sa ne bazam pe gustul lui
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/bolojan-politaiul-a-descoperit-o-vila-de-prost-gust-construita-fara-autorizatie-pe-calea-clujului-155278.html
Postat 31 Iulie 2020, 20:54 de excalibur
Cretini
Aveam o parere buna despre Oradea si nu as vrea sa mi-o schimb chiar cand vad cati cretini o populeaza!! Succes, Domnule Primar Bolojan!!
Postat 31 Iulie 2020, 20:09 de AnaConda
Teapa lui Dragnea pentru Bolo
Poate-l va convinge să renunțe la stâlpi. Sper că și partea frontală a intrării în garaj va fi decorată, că acum arată super sinistru.
Postat 31 Iulie 2020, 19:11 de zsizsi
Neutryno,dragostea mea
Tu esti plecat mai mult pe drumuri,iar cind ajungi acasa,nu e casa ca acasa,deci e perfecta,asa cum e.Drumurile lungi si tahograful te impiedica sa fii consecvent,ca altfel ai fi mai atent la postari,la articole si la curentul care a rascolit america,Black lives matter.Aka BLM.Deci cade teoria u prietenia,sau simpatia, e vorba doar de dubla masura,etalonul oamenilor fara caracter."Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele." zice George Orwell în Ferma animalelor (1945).Despre ce animal e vorba?Daca vorbim despre "autorizatie de constructie",legalitate,disciplina in constructii mergem in sala de lectura si studiem:[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/case-pe-faras-proprietarii-a-1000-de-constructii-ridicate-ilegal-in-oradea-amenintati-cu-demolarea-151166.html][https://www.ebihoreanul.ro/stiri/lotus-face-legea-noul-restaurant-din-centru-construit-pe-malul-crisului-nu-respecta-proiectul-pe-care-primaria-l-a-promis-oradenilor-157331.html]
Postat 31 Iulie 2020, 19:01 de excalibur
Neutryno
e frustrat excalibur ca și TDS, el nu și-a renovat casa din 89 încoace dar ne da lecții de modernism, mai nou e si virusolog.
Postat 31 Iulie 2020, 18:22 de Sandu2100
excalibur
Am intrat pe linkul pus de tine si am vazut casa cu turnulete, construita fara autorizatie, care a fost daramata. Si acolo ca si aici, erai foarte implicat sa-ti aperi respectivul prieten. Mai bine-l sfatuiai sa umble dupa acte.
Postat 31 Iulie 2020, 18:06 de Neutryno
se da?
se dau si fetite la barele alea? De Euler, arhitectul, nu cred ca a auzit.
Postat 31 Iulie 2020, 15:42 de Christa
excalibur
prima oara iti faci autorizația de construcție, apoi îți faci casă. Iubitul tău primar a respectat legea.
Postat 31 Iulie 2020, 14:53 de Sandu2100
TARABA - INDENTITY SYMBOL
Imi este jena pentru pentru acesti ilustri membri ai comisiei care nu stiu ca protejarea monumentelor istorice se extinde intr-o zona de protectie in jurul lor. Proiectul „symbol” decis a reprezenta Oradea va impiedica vederea Palatului Vulturul Negru de pe malul drept. Executia lui va fi echivalenta cu imbracarea Monei Lisa cu un body Versace pe pieptul caruia sa fie scris „I lovio”. Dar in fond, prin raportare la tema concursului „CONTEXT IDENTITY SYMBOL” proiectul ales se inscrie perfect potrivit speech-lui d-lui. viceprimar Malan din timpul video conferintei, la nivelul de tarabe („mesele vor putea fi folosite ca tarabe”). Din pacate asta a devenit Oradea noastra, identificata si avand ca simbol o taraba. Eu cel putin sustin ca pe aceste tarabe sa fie expuse numai verdețuri care se ne aduca aminte de proiectul distrus al marelui arhitect roman Duiliu Marcu. Piata Unirii.
Postat 31 Iulie 2020, 14:49 de AlexM
În-gro-zi-tor!
Ce legătură are cu Art Nouveau și cu Secession?!? Fac ceva pe „work shop”-urile lor (oricum, în general, niște manifestări idioate). Niciun fel de legătură cu clădirile din zonă. Urât, respingător. Rușine!
Postat 31 Iulie 2020, 14:41 de cvm
Alo...silenzium,nu e concurs de placut aici...
Uite ce se intimpla daca faci o casa si nu-i place primarului proiectul:[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-vila-ridicata-ilegal-in-oradea-a-fost-demolata-cu-excavatorul-foto-150830.html].
Postat 31 Iulie 2020, 12:36 de excalibur
brrr2019
Te simți bine???
Postat 31 Iulie 2020, 11:09 de Sandu2100
Opinia publica TREBUIE sa conteze si-n Oradea !!!!
Treziți-va fraților pana nu e prea tarziu. Trebuie ieșit in strada si protestat împotriva unei urâțenii de proiect. OPINIA PUBLICA TREBUIE SA CONTEZE !!! In orice țara democrata contează, nu e orașul lor, e al nostru, al tuturor. Toate partidele anti PNL scoateți-va oamenii in strada la protest, toti cei din PNL care mai aveti deminitate ieșiți si protestați împotriva unei mizerii care ne va marca si distruge orașul pt muuuulti ani. TREZIREA !!!!!
Postat 31 Iulie 2020, 10:32 de brrr2019
A câștigat singurul proiect care a îndeplinit cele 3 criterii esențiale ... !?!
1). Pe arhitect îl cheamă Dragnea, ceea ce îngroapă din fașă orice opoziție electorală în perioada imediat următoare, având în vedere că nu vom mai avea alte alegeri, după acest an, timp de alți patru ... 2). Soluția e controversată la nivel local, dezbaterile orădenilor pe aceasta putând continua mult timp de acum înainte, chiar la fața locului și fără distanțarea fizică atât de forită de către autorități ... 3). Execuția e de nivelul oricărei firme de partid local, chiar și constructorii acestora putând realiza un lucru ce nu va mai trebui reparat, refăcut sau reabilitat pe alți bani și altă distracție, în următorul deceniu ...
Postat 31 Iulie 2020, 09:39 de CrisDumi
Romanii nu au imaginatie?
Ramanem cu ce au desenat si contruit arhitectii in perioada ante 1945. Dupa, doar proiecte de arhitectura oribile, de la brutalismul magazinului Crisul la Casa de Cultura, la blocurile gri si aberatiile de statui din anii 90-2000. Se fac multe in Oradea dar totul este urat si de proasta calitate, atacand farmecul orasului. Imi aminteste de palatele vechi pe care noii propietari le-au zugravit in galben, au pus termopane si mobila de pal iar ei in prostia lor erau mandrii. Nu avem simtul frumosului, arhitectii sunt constransi de echipa Bolojan sa faca la buget, repede, urat si prost....dar facem! O sa arata Oradea mai banal ca niciodata dupa valul de "modernizari" si noi vom fi mandri ca si cei cu palatele de mai sus.
Postat 31 Iulie 2020, 09:32 de alexcuce
va trage bolojan in țeapă
::))) foarte fain proiectul
Postat 31 Iulie 2020, 08:29 de Sandu2100
unde ești tu Țepeș doamne?!
fiți optimiști! au apărut țepușele, poate apare și Țepeș Vodă!
Postat 31 Iulie 2020, 08:01 de bihoreanardelean
copy paste zone amenajate in europa, sua/canada sau asia
trebuie doar sa navigheze o zi pe google la amenajare parcuri in europa, sua/canada sau asia, ca sa aiba modele de inspiratie. parca s-au adunat toti imbecilii sa dezvolte orasul arhitectural. nu trebuie sa inventeze apa calda sau roata, ci doar sa se uite la ce au facut unii acum 10-20-30 de ani si sa aplice si ei aici. dar prostia e imensa la nivel de viziune oras.
Postat 31 Iulie 2020, 07:49 de roger
Sugestiv proiectul...
Daca nu va place, tepusa va asteapta. Nici nu ma mir ca a castigat un astfel de proiect tinand cont de aberatiile implementate pe banda rulanta de actuala administratie. Numai proiecte unu si unu, care mai de care mai scumpe si mai inutile.Asta e nivelul, atat se poate. Ne vedem la alegeri!
Postat 31 Iulie 2020, 04:51 de oradeanbihor
Padure de tepe, spanzuratori, conserva...
Fix o padure de tepe lipsea din centru orasului :)))))))) Oglinda administratiei mafiote patronate de birtinezul sifilitic. Padure de tepe, spanzuratori, conserva...mai are cineva vreo indoiala ca birtinezul psihopat trebuie internat de urgenta intr-un sanatoriu de boli psihice ?
Postat 31 Iulie 2020, 01:15 de Silver_Cat
Neutryno
Și-au asumat în articole, postări pe facebook, fircare se exprimă pe unde poate. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/oradea-in-cenusiu-multi-oradeni-sunt-nemultumiti-de-cum-arata-noua-arhitectura-din-centrul-orasului-157691.html Iar aici, uite ce a scris Christa, obiectiv. Căt despre identitate, nici unul nu avem aici.
Postat 31 Iulie 2020, 00:27 de oradeaveche
OPRIȚI ODATĂ SLUȚIREA ORAȘULUI!!!
Cu fiecare proiect nou, făcut doar pentru a da de lucru firmelor de partid, constat că nu se reușește decât sluțirea iremediabilă a orașului. Opriți odată demența asta destructivă!!!
Postat 31 Iulie 2020, 00:22 de TomaAlimos
oradeaveche
Mda, numai profesori de arta comenteaza pe aici. De ce criticii astia cvasi celebri nu-si asuma atunci o identitate? daca tot critici e ok sa o faci incognito, ai atunci vreo credibilitate? au pareri plauzibile cam ca si ale unui nea Gheo dupa ce a golit o lada de bere.
Postat 31 Iulie 2020, 00:17 de Neutryno
arhitectura urbanistica?
scuze ceea ce a castigat nu este arhitectura urbanisticia este doar low cost pe care se cere milioane. Dupa parerea mea este urat. Tot ceva multifunctional se poate face cu panze (vele, fasii etc) din diferite materiale, cabluri si materiale plastice. Din punct de vedere al realizarii nu cred ca are calculul la incarcarile de vant si zapada. Elementele de arhitectura trebuie sa fie durabila si cu cat mai putina intretinere, dar de impact. Recomand pentru cunoscatori o incursiune prin realizarile lui Frei Otto.
Postat 30 Iulie 2020, 23:27 de Christa
nu-i fain proiectul
Nici mie nu-mi place. de gustibus
Postat 30 Iulie 2020, 23:08 de cetateanbihorean
Nu pot crede!! O MIZERIE!
Nu pot crede ca aiureala asta este tot ce s-a putut screme in concursul asta! Arata ca un cort de campanie a unui sultan turcit. Unde sunt cei 2100 de latra1 prosti sa vina si sa sufle in trambita bolovanului, sa-i laude maretia si relalizariliii? Mai, trebuiei oprita prosteala asta ca noi o vom plati nu aiuritul de bolovan. Structura asta nimita "arhitectul sef al municipiului" trebuie desfiintata si recladita ca o organizatie independenta de pmo si primasul aiurit al municipiului, din care sa faca parte profesionisti vizionari cu inspiratie nu suflatori in trambite! Vai de capul nostru ce mizerie urbanistica! Prostu se crede ceahusecu doi si iese la interval dupa prosteala ciuperca cu tampenia asta. Mai bolovane mai insista cu prosteli ca o sa mai iesi primas la Birtin doar!
Postat 30 Iulie 2020, 22:36 de scortosul
Neutryno
Fiecare are drept la opinie, se cheamă democrație. Unele opinii sânt foarte argumentate, critici de artă, profesori de arhitectură sau arte. Trist că a devenit o crimă să ai o opinie diferită.
Postat 30 Iulie 2020, 22:35 de oradeaveche
Haha
Exact ce spune editorialul domnului Chirila. Odata cu ploile astea au aparut o gramada de arhitecti amatori de talie mondiala in Oradea mare. Printre doua pungi de seminte ingurgitate, ne mai ecsplica :) noua si celor cu studii de specialitate ce si cum este nou ca tendinta in lume.
Postat 30 Iulie 2020, 22:13 de Neutryno
wat
si-au batut joc de un oras intreg cu proiectul asta. sper din tot sufletul sa nu se implementeze fiindca asa o sa ramanem cu piata independetei probabil zeci de ani pana o sa se faca iar altceva acolo. arata ca o piata acoperita in care poti vinde fructe si legume, nicidecum piata centrala de oras art nouveau. din punctul meu de vedere e cel mai prost proiect dintre toate, deaia mi se pare foarte ciudat ca a iesit exact asta
Postat 30 Iulie 2020, 20:30 de leclick
E teapa curata!
Se potriveste ca nuca in perete in ansamblul arhitectural din zona! Va rog eu si probabil ca sunt in asentimentul majoritatii oradenilor: NU FACETI HIDOSENIA AIA IN PIATA INDEPENDENTEI! Asta daca mai aveti o urma de decenta fata de orasul asta frumos lasat mostenire de inaintasii nostri! Nici macar nu mai poti sa spui ca e de noaptea mintii! E de moartea mintii!
Postat 30 Iulie 2020, 20:29 de Kid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON