URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2020, 19:32

Reamenajare cu zarvă: Preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bihor, Adrian Hagiu, şi-a dat demisia, pe fondul scandalului privind concursul pentru Piaţa Independenţei din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bihor, Adrian Hagiu, a demisionat din funcţie pe fondul scandalului privind concursul de soluţii organizat de municipalitate pentru mobilarea Pieţei Independenţei, criticat dur de liderii organizaţiei de la nivel naţional.

În acelaşi timp, viceprimarul Mircea Mălan pune nemulţumirea Ordinului Arhitecţilor din România pe seama faptului că Primăria Oradea a refuzat să plătească organizaţiei aproape 28.000 de euro. 

Organizare girată de OAR Bihor

Anunţul privind demisia lui Adrian Hagiu a fost făcut joi, de viceprimarul Mircea Mălan, într-o conferinţă de presă în care a apărat poziţia municipalităţii privind organizarea concursului de soluţii Context-Identitate-Simbol pentru reamenajarea Pieţei Independenţei pe porţiunea de deasupra noii parcări subterane.

După cum BIHOREANUL a scris, procedura de selecţie a fost desfiinţată de conducerea Ordinului Arhitecţilor din România, printr-un comunicat, ca fiind plină de lacune şi sub standardele profesionale. De la nivel naţional, OAR a recomandat membrilor să se retragă din concurs.

Viceprimarul Mircea Mălan a declarat joi că poziţia dură a OAR a luat prin surprindere conducerea municipalităţii, cu atât mai mult cu cât Primăria s-a consultat permanent cu reprezentanţii filialei bihorene a acestei organizaţii. "Arhitectul şef al oraşului (n.r. Radu Fortiş) este fostul preşedinte al OAR Bihor. A existat comunicare în permanenţă între arhitectul şef şi OAR Bihor. Domnul arhitect Panait (n.r. Daniel Panait, arhitect care răspunde de organizarea de concursuri în cadrul OAR Bihor) s-a ocupat de organizare împreună cu arhitectul şef", a spus Mălan.

Totul pe bani...

Viceprimarul a pus atacul liderilor arhitecţilor din România la adresa concursului din Oradea pe seama faptului că Primăria a refuzat să plătească 27.700 euro (133.600 lei) doar pentru organizarea procedurii de selecţie a proiectului câştigător, aceasta fiind oferta făcută municipalităţii de către Ordinul Arhitecţilor din România.

Suma nu cuprinde onorariile juriului naţional (9.000 euro), ale juriului internaţional (27.000 euro) şi fondul de premiere (45.000 euro).

"Am să vă dau doar câteva cifre (n.r. - din oferta OAR către Primăria Oradea). Costuri management concurs – 38.000 leiiar consilier profesional (n.r. acordă consultanţă concurenţilor şi juriului) – 28.665 lei. Ca şi cum membrilor juriului, care sunt cei mai reprezentativi profesionişti din ţară şi străinătate, ar trebui să li se acorde consultanţă de specialitate...", a declarat ironic Mălan.

Edilul a explicat din ce motive municipalitatea a refuzat să dea curs ofertei. "Nu putem fi de acord să risipim banii orădenilor doar ca să intrăm în parteneriat extrem de oneros cu OAR", a declarat viceprimarul. 

În consecință, municipalitatea merge înainte cu organizarea concursului în forma lui iniţială, cea criticată de Ordinul Arhitecţilor din România.

Hagiu n-a fost consultat

Arhitectul Adrian Hagiu a demisionat de la conducerea OAR Bihor la sfârşitul săptămânii trecute. Organizaţia l-a desemnat miercuri seară, ca preşedinte interimar, până la organizarea alegerilor, pe arhitectul Aurel Ioan Cobe, actualul vicepreşedinte.

Contactat de BIHOREANUL, Hagiu a recunoscut că organizaţia naţională a cerut bani municipalităţii pentru implicarea în concurs. "Ştiam că a fost o ofertă, dar nu şi dacă s-a materializat, pentru că aceasta nu a trecut prin filială. Sunt probabil cheltuieli care ţin de standardul de organizare a unui concurs evaluat de Ordinul naţional", a spus arhitectul.

Adrian Hagiu a declarat că filiala poate organiza concursuri alături de Primărie doar prin intermediul structurii naţionale. "Domnul arhitect-şef al Oradiei a discutat cu domnul Panait (n.r. reprezentantul OAR Bihor). Acesta nu s-a consultat însă mai departe cu filiala, deşi trebuia să existe un dialog permanent, iar noi să discutăm cu Ordinul naţional", a declarat Hagiu.

Arhitectul spune că procedura trebuia făcută ca la carte. "Totul ar fi trebuit organizat mai bine. Lucrurile trebuiau discutate dinainte, oficial, semnate nişte convenţii de colaborare... Apoi, dezbaterile cu societatea civilă şi cu organizaţia profesională au rolul lor. Există un ghid de bune practici care este public. Uniunea Internaţională a Arhitecţilor şi OAR impun nişte condiţii minime", a spus preşedintele demisionar.

Păreri diferite...

Conform poziţiei OAR, Adrian Hagiu a cerut săptămâna trecută municipalităţii să şteargă filiala din rândul organizatorilor concursului, ca urmare a nerespectării standardelor organizaţiei.

Demisia sa a devenit inevitabilă când o parte din membrii filialei au avut altă părere. "Colegii probabil îşi doreau ca OAR Bihor să nu fie scoasă din concurs, iar Primăria Oradea să organizeze în continuare astfel de proceduri de selecţie", a declarat Hagiu.

Concursul de soluţii organizat de municipalitatea orădeană vizează reamenajarea platoului de deasupra parcării subterane din Piaţa Independenţei, inclusiv identificarea unui element simbolic.

Până în prezent, municipalitatea a preluat deja 28 de oferte din ţară şi străinătate, din care două după izbucnirea scandalului. Proiectele trebuie depuse până la data de 10 iulie pentru a putea fi jurizate pe 11 iulie, iar câştigătorul să fie anunţat o zi mai târziu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
OAR nu este ONG
Potrivit codului civil OAR este o instituție publica deoarece a fost înființata prin lege. Nu confundati OAR cu conducerile acestuia. Asa cum SUA nu poate fi confundata cu Trump. Conducerile OAR sunt ocupate de persoane care in majoritatea lor nu au excelat ca arhitecți si care au impresia ca prin obedienta fata de autoritățile locale vor capata un os de ros.
Postat 31 Iulie 2020, 14:59 de AlexM
tupeu
Perfect de acord cu CrisDumi! Chiar daca Bolojan si-a umflat din nou "muschii" ca sa fie cum vrea el, nu pot sa fio de acord cu pozitia OAR. Din comentariile d-lui Hagiu reiese ca toate sumele precizate de Malan sunt reale ("cheltuieli legate de standardul de organizare"). 27700+9000+2700+45000 = 83700 euro pt un concurs patronat de OAR. Astia au pretentii sa castige bani multi doar pt ca se numesc Ordinul Arhitectilor. Este totusi doar un ONG, nu organ guvernamental. Tot din spusele dlui Hagiu se pare ca acest ONG functioneaza in regim dictatorial : orice consultanta din partea membrilor se face doar cu acordul Ordinului national. Deci daca te faci membru nu mai ai voie la opinii personale. De ce orice concurs trebuie sa fie sub egida OAR? Si daca nu-l faci sub egida lor e nelegal? Eu consider ca e normal ca respectivul concurs sa-si urmeze cursul chiar daca arhitectii membrii OAR vor asculta "ordinul" venit de la Bucuresti si se vor retrage. Sigur va ramane o baza de selectie, poate nu cea mai buna dar nici nu e normal sa "arunci" aproape 100.000 euro doar pt ca asa vrea OAr-ul.
Postat 03 Iulie 2020, 14:14 de andy
OAR este, după statut și lege, o organizație neguvernamentală, apolitică și nonprofit.
Totuși, obrăznicia acestei ONG nu are limite ... își permite să cenzureze activitatea arhitecților care profesează în baza unei diplome și să restricționze, pe bază de număr de identificare și ștampilă, generarea de proiecte la nivel individual. Ca să nu mai vorbim că, în Oradea mai sunt cel mult 3-4 arhitecți adevărați ... restul fiind niște desenatori tehnici cu patalama de arhitecți de la școlile "de vară" din Cluj, Timișoara ori București.
Postat 03 Iulie 2020, 08:49 de CrisDumi
"curat,murdar"PNL
Vedeti si aici s-a bagat Bolo...mai nou se pricepe in orice domeniu....scoala din satele Alesdului fac minuni....acolo inveti "da toate".
Postat 03 Iulie 2020, 08:28 de onuta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON